Salam de biscuiti – Reteta traditionala

Last Updated: 19.03.25

 

Salam de biscuiti reteta traditionala, cu lapte, stafide si fulgi din nuca de cocos. Cum poti face si tort tip salam de biscuiti si ce mai poti adauga in aceasta prajitura delicioasa cu biscuiti.

E simplu de preparat, are un gust fenomenal si nu are nevoie de aragaz. Perfecta pentru orice anotimp.

 

salam de bicscuiti cu cacao reteta clasica - facut in tava, cu nuca
5 from 1 vote

Salam de biscuiti - Reteta originala

Cea mai gustoasa reteta de salam de biscuiti
Timp de preparare:30 minutes
Timp de gatire:10 minutes
PRINTEAZA

Ingrediente:

  • 500 g biscuiti clasici, populari
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahar
  • 150 g unt
  • 2 linguri cacao
  • 100 g stafide
  • esenta de rom
 

Pentru final:

  • 3 linguri nuca de cocos
 

Alte ingrediente:

  • nuca macinata
  • ciocolata
  • banana

 

 

 

Salam de biscuiti

 

Ce fel de biscuiti folosesti

Cei mai buni biscuiti pentru acest desert sunt biscuitii clasici, populari, simpli si ceva mai tari. Secretul este ca bucatile de biscuite sa ramana cat de cat intregi si sa se vada frumos in salam.

Din categoria de biscuiti simpli noi folosim de regula Petit Beurre, ii gasesti aproape oriunde. Mai sunt buni si biscuitii Senic, Daron sau Petit Pavesi. si vei mai gasi sigur si alte variante in magazine.

Daca folosesti biscuiti digestivi de exemplu, risti sa se sfarame de tot. Pe de alta parte, ar fi cei mai buni biscuiti daca vrei ca salamul sa iasa cremos, omogen, fara acele bucati de biscuite care se vad la taiere. Fiecare dupa gust si preferinte.

In cea de-a doua varianta iti recomandam sa folosesti stafide si miez de nuca pentru contrast de textura si un aspect placut al feliei.

 


fata de masa crem, impaturita, dreptunghiulara, cu dantela pe marginiFata de masa crem 110x50cm

Model traditional, din Transilvania, fabricat din bumbac, cu dantela pe margini. Vezi mai multe dimensiuni aici.


Mod de preparare salam de biscuiti – reteta traditionala, cu lapte

 

Rupe in bucati biscuitii pentru salam

Cele 500g de biscuiti se rup in bucati cat mai mici, cu mana, pentru a arata frumos totul la final, dar si pentru un gust mai deosebit.

Poti face asta si la robot, dar mare grija sa nu ii maruntesti prea tare. Depinde de cum vrea fiecare sa fie la final textura. 

 

Pregateste amestecul de lapte

Mai departe, ai nevoie de o cratita pe care o asezi pe focul de la aragaz si incalzesti putin laptele in ea, pentru a fi cat mai simplu apoi de continuat.

Avand in vedere faptul ca e vorba de un desert cu lapte si unt, nu e un salam de biscuiti de post (dar vei gasi online si astfel de retete, daca ai nevoie). 

Peste laptele din cratita, adauga untul, pentru a se topi, facand totul la foc mic. Unele persoane prefera reteta de salam de biscuiti cu margarina, dar aceasta din urma, dupa cum bine stie, nu e foarte sanatoasa.

E o varianta buna insa cand vrei o reteta de post, caz in care vorbim de un salam de biscuiti fara lapte, acest lichid fiind inlocuit cu apa. 

Revenind, dupa topirea untului, se adauga zaharul, pana cand acesta se incorporeaza bine in compozitie, si apoi cacaua. Se amesteca totul, dupa care, se continua adaugand stafidele si esenta de rom.

Daca alegi sa faci un salam de biscuiti cu nuca, un salam de biscuiti cu rahat sau chiar un salam de biscuiti cu ciocolata, acum e momentul sa incorporezi aceste ingrediente, dupa gust. Ele sunt optionale si fiecare le combina dupa propriul gust si preferinte. 

salam de biscuiti simplu, salam de biscuiti reteta de acasa

Insiropeaza bine pentru un salam de biscuiti fraged

Mai departe, pentru a termina de pregatit amestecul final, pui intr-un bol mare biscuitii, iar peste adaugi treptat amestecul din cratita de pe foc si lasi asa timp de 10 minute, pentru a se inmuia putin si pentru a absorbi partea de lichid. 

 

Formeaza salamul de biscuiti

Pentru a finaliza totul si a obtine acea forma specifica unui salam de biscuiti, intinde o bucata de folie alimentara pe blatul de bucatarie, pe ea presara nuca de cocos, apoi adauga din compozitie, formeaza desertul dupa cum doresti si ruleaza-l cu ajutorul foliei, pentru a-i da forma finala.

Daca ti se pare greu sa realizezi acest pas, poti sa te folosesti de o tava de chec si sa-l faci intr-un astfel de recipient.

Va trebui totusi sa o imbraci in folie de plastic. Altfel compozitia se va lipi si nu o vei putea scoate din tava cu un aspect placut. 

Legat de partea cu nuca de cocos, ea e mai mult pentru decor, deci, poti renunta la ea daca nu vrei un salam de biscuiti cu cocos. 

 

Pune la frigider

Prajitura trebuie sa stea la rece minim 2-3 ore. E chiar mai bun daca il lasi pana a doua zi pentru ca aromele se vor combina mai bine.

 

Serveste salamul de biscuiti felii

Pentru servire, salamul de biscuiti se taie in felii si se asaza pe farfurii de desert sau platouri. Atentia insa, trebuie sa lasi compozitia suficient timp la frigider pentru a se intari, altfel va fi dificil de taiat si servit.

 


platou rotativ tortPlatou rotativ Cooking by Heinner Simona Pope, 28 cm

Pentru finisat, asamblat si decorat torturi, cu baza antiaderenta din silicon. Vezi oferta aici.


Tort tip salam de biscuiti

Ai nevoie de un tort rapid? Foloseste o forma rotunda pentru a pune compozitia de biscuiti la frigider. Cand este gata finiseaza frumos marginile sau acopera totul cu glazura de ciocolata sau frisca. Poti merge mai departe si orna tortul din biscuiti cu bucati de fructe.

Imi aduc aminte de acest tort de biscuiti din copilarie si cat de bine aratau bucatile de biscuite in feliile taiate. Se prepara foarte simplu si copiii il adora.

 

Bilute din salam de biscuiti

Compozitia este foarte usor de transformat si in bomboane sau in bilute din salam de biscuiti. De data asta insa, e bine sa rupi fiecare biscuite ceva mai mic. Va trebui sa formezi bilute din compozitie si daca fragmentele de biscuite sunt prea mari, iti va fi dificil sa formeze sfere netede.

Se poata intampla ca amestecul de crema si biscuite sa fie prea moale. Pune cateva minute la frigider, pana cand e suficient de tare pentru a permite rularea in bilute.

Poti lasa bilutele asa sau le poti acoperi cu nuca de cocos, dupa preferite. De asemenea, daca vrei sa te joci putin, le poti si umple. Poti face bilute cu visine, cirese, stafide, strugure etc.

 

Ce mai poti adauga in prajitura

Aceasta reteta este cea clasica, simpla, doar cu cacaos si stafide. Pe langa aceste ingrediente mai poti adauga in compozitie nuca, alune, caju, fistic crud, stafide, merisoare, fructe confiate (caise, piersici etc.) rahat, bucati de banana sau de ciocolata, nuca de cocos.

Cu putina creativitate poti de fapt transforma acest desert simplu intr-o reteta rafinata si foarte bogata in arome. Incearca insa mai intai varianta clasica.

Te asigur ca aroma esentei de rom in combinatie cu gustul fain al siropului de ciocolata sunt suficiente pentru a te cuceri.

Aceasta e una dintre cele mai simple retete. Totul se pregateste cu usurinta, cu ingrediente de baza, fara cuptor electric sau pe gaz. Cel mai greu pas este sa astepti cat timp salamul se intareste in frigider.

 


cantar de bucatarie din inox cu bol din inox

Cantar de bucatarie Heinner HKS-5SS cu bol 5kg, full inox

Pentru lichide si solide. Confectionat integral din inox, cu display LCD si functie TARA. Pret accesibil. Vezi oferta aici.


 

 

Daca aceasta reteta nu e tocmai pe placul tau, vei mai gasi si variante de salam de biscuiti cu crema, care sunt mai mult o rulada, salam de biscuiti cu banane sau tot felul de alte combinatii.

Poti pregati aceasta prajitura inclusiv in varianta de post sau vegana, daca doresti sa eviti ingrediente precum laptele si untul.

Vezi si reteta de biscuiti de casa, fragezi si gustosi.

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

2 Comentarii
Ioana

November 3, 2021 at 11:12 am

Si pentru mine este perfecta!

Raspunde
4
Marian

April 1, 2021 at 11:06 am

5 stars
Perfecta pentru mine.

Raspunde
4