Salata de icre delicioasa, perfecta pentru mic dejun, ca gustare sau aperitiv. Este reteta traditionala, cu gris, ceapa si apa minerala pentru o textura pufoasa. Usor de pregatit, in doar cateva minute. Vezi pasii mai jos.
Salata de icre de peste
- 100 g icre
- 350 ml ulei
- 100 ml apa minerala
- 2 linguri gris
- zeama de la 1 lamaie
- 2 cepe
- felii de lamaie
- paine prajita
- patrunjel
- ceapa rosie
- masline
- rodie
- salata de ceapa
Pregateste grisul pentru salata
Pentru a incepe aceasta salata de icre, ai nevoie de o cratita in care sa fierbi putina apa, cam 250 ml. Cand aceasta da in clocot, adaugi in ploaie cele 2 linguri de gris.
Apoi, lasi pe foc pana se ingroasa, amestecand frecvent pentru a evita lipirea. Dupa care sa astepti sa se raceasca foarte bine.
Taie ceapa marunt
Intre timp, poti sa te ocupi de restul pasilor pe care-i ai de urmat pentru a obtine salata de icre. Acum e randul cepei. Curata cele 2 cepe, da-le prin razatoare. Apoi, lasa-le in apa pentru circa 10 minute, pentru a mai iesi din iuteala. Dupa, pune-le intr-o strecuratoare, pentru a elimina tot excesul de apa.
Incorporeaza uleiul in icre
Acum, urmeaza partea cea mai dificila a retetei de icre de stiuca, icre de crap (sau de alt peste), la care trebuie sa fii foarte atenta, daca nu vrei sa dai gres.
E momentul in care trebuie sa amesteci foarte bine icrele cu uleiul. Acesta din urma se adauga treptat, in fir subtire, ca la maioneza.
Poti sa faci totul manual, intr-un bol, cu o lingura de lemn, sau poti sa folosesti un robot special, daca de regula faci astfel si maioneza.
In momentul in care ai terminat de introdus toata cantitatea de ulei, insemana ca salata de icre e aproape gata si daca nu s-a taiat, ai trecut de ce e mai greu in ceea ce priveste cum se fac icrele.
Adauga grisul si ceapa
Trebuie insa in continuare sa ai grija si sa adaugi in compozitia de icre de casa rezultata grisul rece. Dupa care sa amesteci, cu grija, foarte bine.
Apoi, poti sa introduci si ceapa pe care ai lasat-o anterior la stors, si treptat, apa minerala si zeama de lamaie.
Omogenizeaza totul foarte bine, intr-un singur sens si vei vedea ca la final vei obtine salata de icre de crap, stiuca, pastrav etc. dorita.
Ce faci daca salata de icre se taie
In cazul in care se intampla sa tai salata de icre, poti remedia astfel: intr-un tifon nou, impaturit in 4-5, pune compozitia obtinuta si asteapta timp de 30 de minute pentru a se scurge uleiul. Apoi adauga-l din nou, treptat.
Sfaturi de servire
Acest amestec ce poate fi realizat din icre de pastrav sau din alti pesti, poate fi pastrat la frigider timp de 2-3 zile. Pune-le intr-o caserola de sticla, cu capac, intr-un borcan sau intr-un bol, acoperit cu folie de plastic.
Pentru a servi aceasta salata de icre de peste, poti folosi felii de paine prajita, combinatia fiind un adevarat deliciu.
Totodata, icrele mai pot fi plasate si pe felii de lamaie, daca vrei sa le folosesti pentru aperitive. Daca doresti, le poti si orna, folosind frunze de patrunjel, masline, ceapa rosie, salata de ceapa sau boabe de rodie.
Ai vazut cum se prepara icrele si ti-ai dat probabil seama ca salata de icre cu gris nu e deloc dificil de facut. Si nici nu ai nevoie de prea multe ustensile de bucatarie. Totul e sa ai grija sa torni foarte incet uleiul, sa le omogenizezi bine si sa amesteci in aceeasi directie. Poti totodata sa faci, daca vrei, salata de icre fara gris, folosind in rest celelalte ingrediente amintite.