Hello again!
Astazi este despre dieta vegetariana si iti propun:
- 3 retete vegane delicioase din care nu simti ca lipseste ceva.
- Cele mai noi tendinte in alimentatie si de ce a fi vegetarian este un trend puternic.
- Experiente vegane si sfaturi de la experti, utile si pentru carnivori.
Lectura placuta! Nu uita de stirile de la final daca vrei sa afli ce se mai intampla pe piata lactatelor si ce este vinul pentru zacusca.
Tort vegan cu ciocolata si menta, Reteta originala de guacamole si o pizza turceasca delicioasa
Una dintre placerile vietii de vegetarian sau vegan sunt dulciurile pe baza de seminte, nuci, fructe uscate si lapte vegetal. O nebunie de arome! Daca nu ma crezi, vezi aici o reteta fabuloasa de tort cu ciocolata si menta.
Pentru un mic dejun delicios iti propun clasicul guacamole, intr-o reteta originala care ti se topeste in gura. O prepar mereu cand am invitati pentru ca este un succes garantat.
Iar pentru pranz sau cina, iti recomand o pizza turceasca foarte aromata si cu gust savuros, pe baza de soia si un sos incredibil de rosii si ardei.
„Nimic nu va aduce mai multe beneficii pentru sanatatea umana si pentru sansele de supravietuire a vietii pe Pamant, ca evolutia catre o dieta vegetariana”, spunea Albert Einstein cu mai bine de 50 de ani in urma. Astazi o confirma statisticile celor mai importante organizatii de mediu din lume.
Houston, we have a (math) problem…
Nu mai avem loc pe planeta sa crestem toate vacile pe care vrem sa le mancam – Peste 75% din terenurile agricole ale lumii sunt deja folosite pentru animale de consum. De la 7.8 miliarde de locuitori, cati suntem acum, la 10 miliarde in 2060, este necesara o crestere a productiei de carne si lactate pe care nu o putem acoperi sustenabil. In plus, productia de alimente polueaza, generand pana la 13.7mld. tone de CO2 pe an, 10% din totalul emisiilor de gaze de sera.
…dar exista si solutii
Putem preveni distrugerea padurilor, pentru terenuri agricole, daca limitam consumul de carne la 16kg/persoana/an, si reduce emisiile de CO2 pana in 2050 cu:
- 8 mld. tone/an, adica peste 60%, daca devenim vegani
- 6 mld. tone/an, daca devenim vegetarieni
- 5 mld. tone/an, daca devenim flexitarieni
Suna interesant, nu-i asa?
10% din populatia planetei urmeaza o forma de dieta vegetariana. Ar putea functiona si pentru tine?
O dieta bazata in principal pe plante aduce beneficii concrete:
- fara boli infectioase de la carnea gatita incorect sau lactatele si ouale deteriorate (gripa aviara, paraziti intestinali etc.)
- risc redus de diabet si afectiuni cardiovasculare (consumi mai putine grasimi saturate)
- o greutate mai usor de tinut sub control (reduci numarul de calorii consumate)
- incetinesti procesul de imbatranire si previi bolili cronice (aport mai bun de vitamina C, acid folic si antioxidanti)
- o alimentatie mai bine gandita si constienta. Tu ce ai mancat azi si ce nutrienti ti-a oferit fiecare aliment ales?
Dieta vegetariana nu este insa un cavaler salvator pe cal alb, ci mai curand un erou realist, cu calitati si defecte, pe care il cunosti in timp si ajungi sa il apreciezi pentru principiile sanatoase de viata si rezultatele bune. Trecerea la un regim pe baza de vegetale poate insemna si:
- dificultati in asigurarea aportului necesar de vitamina D si B12, fier, calciu si zinc
- consum prea mic de proteine, daca dieta nu este gandita corect
- provocari in gasirea de produse bio, organice, nemodificate genetic
Din fericire, interesul pentru acest tip de alimentatie este urias. Ai la indemana mii de carti, bloguri cu retete si sfaturi, specialisti si grupuri care te pot ajuta sa inveti cum sa inlocuiesti corect si treptat, complet sau partial, carnea, lactatele si ouale, cu legume, fructe, verdeturi si seminte.
Chiar weekendul trecut, la Iasi, in inima Moldovei, a avut loc VegFest 2024, care a sarbatorit Anul International al Fructelor si Legumelor si Ziua Mondiala a Mediului. Un eveniment verde si plin de energie pozitiva, ce a adus impreuna produse vegetale inovative, pasionati ai bucatariei vegane si ONG-uri care lupta activ pentru mediul inconjurator. Am testat dulciuri incredibil de aromate, sunca si carnati din soia, o limonada super faina cu spirulina (care a inlocuit cu succes cafeaua) si am invatat cateva inside-tricks despre frisca vegetala si multe din ce ti-am scris mai sus.
E mai mult decat o moda
- Pe 26 aprilie 2024, Epicourius, una dintre cele mai mari platforme culinare, a anuntat ca nu mai posteaza retete cu carne.
- Multi bucatari recunoscuti, printre care si Jamie Oliver, au inceput sa promoveze retetele bazate pe plante.
- Previziunile economice arata ca alternativele pe baza de plante vor ocupa 11-22% din piata proteinelor pana in 2025.
- In Romania au aparut deja alternativele din plante la produsele din peste.
Lucrurile se misca treptat in directia care ne poate asigura un viitor mai sanatos si mai sigur, insa trecerea la o dieta vegetariana, vegana sau flexitariana, ramane intr-un final si prin excelenta, o alegere personala.
- Invata din ambele tabere: citeste aici experienta unui vegan care nu s-a adaptat la dieta vegetala si compara cu povestea unui vegetarian care se descurca foarte bine.
- Vezi aici argumente pro si contra carnivori si vegetarieni.
- Afla din acest articol cum sa abordezi nutrientii problematici ai dietei vegane.
- Cosmin Dragomir si BioShopRomania au lansat Vin pentru zacusca
- „Salata cu icre de stiuca de Tulcea” a devenit produs cu Indicatie Geografica Protejata in UE / LISTA celorlalte 9 produse alimentare romanesti protejate
- Modul în care ovazul, prebioticele si cafeaua schimba prin inovare piata alternativelor la produselele lactate