Saratele cu branza si untura
Ingrediente:
- 500 g branza dulce grasa de vaci, scursa de zer
- 500 g faina alba
- 500 g unt (sau 100 g untura si 250 g unt)
- 1 lingurita de sare
Ingrediente pentru uns:
- 1 ou
- Cascaval ras, parmezan sau telemea maruntita
- Chimen
Doresti sa te bucuri de o reteta de saratele de casa gustoase si savuroase, ca la bunica? Reteta aceasta clasica foloseste ingrediente gasite, de regula, in camara si frigider, asa ca nu ar trebui sa fie dificil de realizat. In plus, daca dublezi cantitatile pentru saratele fragede poti sa opresti o parte de aluat si sa il congelezi, pentru a nu mai trebui sa il pregatesti cand ai din nou pofta de saratele cu branza, caci sta foarte bine la temperaturi sub 0 si textura ramane la fel dupa dezghetare.
O alta reteta asemanatoare foloseste in locul branzei o cantitate injumatatita de iaurt si 25 grame de drojdie, adaugand si o lingurita de zahar, in timp ce alta de saratele cu cascaval si smantana presupune introducerea branzeturilor direct in aluat. Asa ca ai de unde alege cand vine vorba de diversitatea gusturilor, a modurilor de prezentare, realizare si a ingredientelor.
Aceasta reteta de saratele cu branza fara drojdie implica amestecarea tuturor ingredientelor in afara de chimen si ou intr-o bila de aluat prin framantare cu mana. Ea trebuie sa stea la dospit pentru cel putin 6 ore (de preferat o zi intreaga) pentru a creste in volum. Retetele de saleuri cu drojdie sunt mai rapide, deoarece vor avea nevoie doar de 30 de minute pentru dospit.
Pe blatul de lucru se imparte aluatul de saratele fragede cu untura sau unt in doua, intinzandu-se bine cu sucitorul intr-o foaie de pana la 5 mm grosime, care se impatureste in trei parti de doua ori, trecand la cea de-a doua parte a aluatului, cu care faci la fel.
Mai lasi aluatul de saratele cu branza sarata sa se odihneasca vreo 10 minute si il intinzi din nou in foaie subtire, de 5 mm in grosime, apoi il tai in batoanele ondulate dorite sau intr-o forma pe placul tau.
Niste frumoase saleuri cu branza sarata au nevoie de un aspect rumen, asa ca vei bate oul si vei da pe razatoare parmezanul sau vei avea la indemana cascaval ras ori telemea faramitata si vei unge cu pensula de silicon aluatul de saratele cu margarina, untura sau unt cu oul respectiv, pentru ca la coacere sa prinda o culoare aurie, punand deasupra branzeturile si putin chimen, daca iti place gustul sau. Tot acum poti sa dregi de sare, gustand aluatul de saratele cu osanza.
Se pune foietajul de saratele cu cascaval sau saratele cu telemea intr-o tava lunga tapetata cu hartie de copt. Aici intra utilizarea cuptorului, pe care il incingi in prealabil la 180 de grade Celsius sau la treapta medie spre inalta, in functie de aragaz, introducand tava.
Lasi la copt pentru 20 – 25 minute, dupa care scoti tava de saratele cu chimen si le lasi sa se raceasca.
Retetele clasice, ale bunicilor, pot fi de saratele cu untura, care se dovedesc la fel de fragede, la fel ca si acele saratele fragede cu margarina. Printre exemplele ce merita incercate se numara cele de saratele cu branza si apa minerala sau saratele cu branza de burduf.
Daca te intereseaza o reteta de saratele de post, afla ca acestea nu vor avea gustul de branza, evident, putand pune pe ele mac, pentru un gust aparte. In schimb, vor folosi faina, ulei sau unt vegetal, apa rece, sare si putin praf de copt.