fbpx

Scurt ghid de utilizare pentru robotul de bucatarie Bosch

Last Updated: 13.10.24

 

Vei gasi o multime de roboti de bucatarie Bosch, cu functii variate, iar la achizitionare primesti cartea tehnica din care afli exact ce precautii sa respecti, cum se foloseste fiecare functie si cum se utilizeaza accesoriile din pachet. Un ghid general care sa cuprinda cele mai importante aspecte gasesti aici, pentru cazul in care iti este mai la indemana sau preferi o varianta scurta. 

 

Se intampla de multe ori sa ratacim cartile tehnice ale produselor sau sa le tezaurizam in locuri aproape inaccesibile. Unele manuale sunt stufoase si greu de parcurs. In orice eventualitate, iti explicam pe scurt regulile de utilizare ale unui robot Bosch, in textul scurt de mai jos. 

 

Montaj

Este important sa efectuezi montajul noului aparat electrocasnic in conditii bune, ca sa te asiguri ca orice posibila defectiune se datoreaza exclusiv unor factori independenti de modul in care l-ai montat. Este indicat sa-l asezi pe o suprafata dreapta, neteda si curata. 

Cel mai potrivit loc pentru amplasarea robotului este blatul bucatariei. Trebuie sa acorzi atentie detaliilor: sa il pui cat mai aproape de o sursa de curent electric, fara sa fie nevoie sa tragi cablul de alimentare pe sub alte electrocasnice. Unii roboti au un lacas special in care poate fi asezat firul ramas liber, in timp ce alte modele au chiar fir rectractabil. 

Reguli de siguranta

Respectarea regulilor de siguranta pe care le presupune folosirea electrocasnicelor de bucatarie este importanta, avand in vedere numarul mare de accidente casnice. Regulile sunt destul de simple si privesc atat utilizarea corecta a retelei electrice, cat si folosirea functiilor conform instructiunilor.

In primul rand, fereste-ti mainile atunci cand montezi piese si accesorii taioase. Cutitele, discurile si razatoarele trebuie sa fie manevrate doar atunci cand robotul este oprit si deconectat de la sursa. Iar folosirea functiilor care le actioneaza se face doar dupa ce ai infiletat capacul recipientului. Pentru manevrarea accesoriilor taioase, instructiunile arata ca se foloseste fie manerul de plastic cu care sunt dotate, fie marginea lipsita de tais a acestora. 

Tot ca precautie elementara, verifica daca piesele sunt montate in pozitia de lucru asa cum este aratat in manual si foloseste-le numai atunci cand asamblarea este completa. 

Cand folosesti un robot Bosch care este dotat cu brat si bol, nu forta eliberarea acestora, actioneaza bratul prin deblocarea din tasta sau buton. 

Nu folosi accesorii care nu apartin setului de electrocasnice. Numai prin folosirea pieselor originale, cu destinatie si design precis, poti obtine rezultatele asteptate fara sa risti sa te ranesti sau sa distrugi robotul. 

 

Folosirea accesoriilor

In primul rand, foloseste accesoriile pentru sarcinile pentru care au fost concepute. Fiecare dintre ele are anumite cerinte de utilizare care te ajuta sa prelungesti durata de viata a produsului si sa obtii, in acelasi timp, rezultatele dorite.  

Cele mai frecvente accesorii pe care le vei intalni la un robot Bosch sunt: paletele, telul, carligele de framantare si discurile (de maruntire, de feliere si de razuire).

Paletele sunt destinate lucrului cu compozitii usoare, creme si aluat moale. Carligul de framantare se foloseste pentru aluaturi. Functia telului este usor de ghicit, el fiind folosit pentru aluaturi tari si in cazul mancarurilor care nu trebuie taiate (salata, struguri).

Discul de maruntire, cel de feliere si de razuire au nevoie de materiale a caror structura sa nu le ingreuneze sarcina. Discurile taietoare razuitoare bilaterale, de exemplu, sunt recomandate atunci cand produsele constau in legume, fructe si branzeturi (dar nu si in cazul branzeturilor tari sau al nucilor). Discul de razuit cu finete medie se potriveste in general cu legume crude (cartofi si branzeturi ce au consistenta tare) si inclusiv cu ciocolata si nuci. Vei observa ca vitezele recomandate sunt diferite in functie de instrumentul folosit si de functie. Urmareste cu atentie treptele recomandate. 

Pentru un robot de bucatarie Bosch care are inclusa si o masina de tocat este bine sa verifici materialul pe care il introduci in tocator, pentru a il elibera de resturi osoase si tesuturi greu de taiat.

Pastrarea accesoriilor se face in cutiile de depozitare sau in recipientele care le sunt destinate. In felul acesta economisesti spatiu si nu risti sa pierzi piese valoroase.

 

Folosirea functiilor

La adaugarea ingredientelor in vasul in care urmeaza sa fie procesate, producatorul recomanda ca mai intai sa opresti robotul si sa dai capacul la o parte, apoi sa adaugi ingredientul care lipseste. Odata ce ai inchis la loc capacul poti sa repornesti operatiunea prin folosirea switch-ului. 

Dupa folosirea uneia sau a mai multor functii trebuie sa cureti cu apa vasele robotului, ca si accesoriile pe care le-ai folosit, sa-l scoti din priza si sa-l depozitezi corespunzator. 

Bolul cu brat pentru mixare se extrage prin apasarea butonului de eliberare, care ridica bratul si permite fixarea sau extragerea bolului. Recomandarea de folosire este usor de verificat pe gradatia unui astfel de vas: depasirea liniei ce arata capacitatea maxima poate sa suprasolicite motorul, daca este o compozitie tare, vascoasa, sau poate sa compromita o parte din ea, aruncand-o in afara vasului. 

Pe langa mixer si masina de tocat, blenderul este aproape mereu in combinatia de functii pe care o ofera aparatul Bosch. Un blender Bosch poate fi folosit inclusiv pentru macinarea unei cantitati mici de material solid (cateva zeci de grame).

Curatare si depozitare

Este important ca in timpul curatarii sa nu folosesti substante abrazive sau agenti de curatare, fiindca pot conduce la deteriorarea masinii. Inainte de a curata robotul scoate-l din priza, iar apoi foloseste servetele sau carpe umede pentru a sterge suprafata, cu foarte putina substanta activa. 

Bolul si ustensilele sunt de regula dintr-un material capabil sa reziste in aparatul de spalat vase, dar este preferabil sa nu inghesui prea multe piese de plastic, pentru acestea se pot deforma cu usurinta. Daca optezi pentru spalarea manuala, poti folosi o perie pentru zonele greu de curatat. Nu uita sa cureti inclusiv axul sistemului de actionare. 

Pentru pastrarea robotului de bucatarie se recomanda deconectarea de la curent electric si stocarea in cutie. Daca preferi sa pastrezi dispozitivul la vedere, pentru folosinta frecventa, nu uita sa pui discurile si lamele in recipiente si in bol, pentru a le pastra impreuna.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

2 Comentarii
Zogorean Dorin

December 5, 2020 at 4:49 pm

Dece se ridica aluatul pe bratul telului de ajunge aproape în motor?

Raspunde
4
Ioana

December 8, 2020 at 7:12 am

Buna, Dorin,

Ori e prea multa compozitie, ori e prea putina, ori e prea umeda, ori e prea uscata – cauze pot fi multe…

Incearca sa obtii consistenta cat mai maleabila, dar lipicioasa, astfel incat coca sa traga in jos.

Voi mai citi despre asta si daca aflu clar solutii, revin cu informatii.

Cele bune!

Raspunde
4