fbpx

Sirop de papadie, natural, facut in casa

Last Updated: 10.12.24

Sirop de papadie, reteta naturala, simplu de pregatit, cu cantitati, mod de preparare, beneficii si mod de administrare. Cum faci sirop de papadie fara zahar? Tot aici gasesti si varianta de sirop de papadie cu miere. Gasesti reteta standard, prin fierbere, in rezumat in josul paginii, si cu detalii in text.

 

Papadia, planta medicinala cunoscuta drept buruiana

Vesela si jucausa ca o raza de soare, papadia iti spune cand a venit caldura cu adevarat. Este o planta salbatica, ce creste peste tot pe unde este vegetatie. Papadia nu iti cere sa o uzi, sa o plivesti sau sa o plantezi in fiecare an.

Este acolo, la indemana si iti ofera beneficii neasteptate pentru sanatate.  Desi folosita din vechime ca remediu pentru diverse boli, multe persoane nu stiu pentru ce este buna papadia. Nici cat de benefica poate fi pentru organism.

 

Ce folosesti de la papadie

De la papadie folosesti toata planta – floarea de papadie, frunzele, lujerul si radacina. Se consuma in salata, sub forma de ceai, ca tinctura, sub forma de pudra (radacina de papadie) etc. Dar cel mai cunoscut si apreciat este siropul din flori de papadie. Poate pentru ca este mult mai bun la gust decat lujerul mancat crud sau frunzele adaugate in salata.

Siropul de papadie este un lichid vascos si auriu care seamana atat de mult cu mierea de albine, incat i se mai spune si miere de papadie sau miere falsa. Are gust dulce si usor aromat.

 

Beneficiile siropului natural de papadie

Florile de papadie sunt bogate in vitamine (A, B, C, D, H), luteina, betacaroten, potasiu, cumarine si flavonoide. Cel mai mult se foloseste siropul de papadie pentru ficat. Il protejeaza, ajuta la reducerea grasimii depuse pe ficat (steatoza biliara) si la eliminarea toxinelor.

Insa, siropul natural de papadie mai este foarte bun si pentru sistemul imunitar. Are si proprietati antiinflamatorii, motiv pentru care este folosit in tratarea racelilor de sezon. In plus, este util si in reglarea tensiunii arteriale, fiind un diuretic bland.

 

Papadii inflorite cu albine zburand

Cand si cum se culege papadia pentru sirop

Papadia infloreste in perioada aprilie – mai si o gasesti cam pe orice suprafata acoperita cu verdeata. Florile de papadie se culeg intr-o zi cu soare, cand sunt deschise si mai usor de gasit prin iarba.

Este bine sa le culegi dintr-o zona mai ferita, nu de prin bordurile de langa strada. Vor fi astfel mai curate si mai ferite de poluare.

Alege florile mari si colorate intens si rupe exact sub floare, la capatul superior al tulpinii.

 

Cum pregatesti florile de papadie 

Este cea mai migaloasa parte a procesului. Papadia colecteaza adesea praf si insecte si trebuie spalata foarte bine. Dar, nu sub jet de apa, desi poate fi tentanta ideea. Jetul de apa alunga polenul din floarea de papadie si acolo se gasesc mare parte din substantele utile.

Pune deci florile in chiuveta plina cu apa rece sau intr-un castron mai mare. Agita-le putin cu mana pentru a se uda bine toate. Lasa-le cateva minute, apoi schimba apa. Repeta pana cand florile de papadie sunt curate si in apa nu se mai lasa murdarie.

Scoate papadiile din apa si pune pe un stergar de bumbac sau un prosop de hartie, la scurs. Este foarte important sa se usuce bine daca alegi reteta cu miere de albine (vezi mai jos).

 

Cum faci sirop de papadie

Pentru sirop de papadie natural reteta este destul de simpla. Eu am folosit cantitatile recomandate in cartea Mariei Treben: 4 maini pline de flori de papadie la 1 litru de apa, cu 1kg de zahar nerafinat si 1/2 lamaie.

Florile de papadie pentru sirop se adauga intr-o oala mai mare, impreuna cu 1 litru de apa rece. Pui apoi oala la foc mediu, pe aragaz, pana cand incepe sa fiarba. Lasi doar cateva minute (2-3minute) sa dea in clocot si iei de pe ochi.

Petalele de papadie trebuie sa infuzeze temeinic in apa fierbinte. Deci cel mai bine este sa le lasi 24 de ore asa, acoperind oala cu un capac.

Cand au trecut cele 24 de ore, strecori lichidul printr-o sita si storci bine plantele. Torni infuzia de flori de papadie intr-o oala si adaugi zaharul. Apoi pui pe aragaz si scazi siropul la foc mic.

 

Cand e gata siropul

Siropul de papadie este gata atunci cand picaturile puse pe o farfurie isi pastreaza forma. Sau siropul curge fir legat din lingurita. La fel cu orice sirop sau dulceata.

Daca il reduci prea mult, sunt sanse sa se zahariseasca. Ia deci siropul de papadie la timp de pe foc.

 

Cum se foloseste siropul

Poate ca “administrare” suna putin cam oficial.  Desi papadia este o planta medicinala puternica, folosirea siropului este destul de relaxata.

Se serveste, de exemplu, dimineata, pe o felie de paine prajita cu unt, in loc de miere sau dulceata.

La fel de bine poti consuma siropul de papadie sub forma de suc sau cu apa plata sau minerala. Il mai poti adauga si ca indulcitor, in ceai.

Daca iei sirop de papadie pentru tuse, il poti consuma simplu, cate o lingurita.

 

Borcan cu flori de papadie si zahar

 

Sirop natural de papadie fara fierbere

Ca si in cazul siropului din muguri de brad, pin sau molid si din papadie poti extrage sucul plin de nutrienti la rece, fara fierbere. Pentru reteta ai nevoie de 4 maini flori de papadie, 400g zahar, 1/2 lamaie taiata felii subtiri.

Asezi intr-un borcan curat cate un strat de flori de papadie, felii de lamaie si zahar, pana cand il umpli. Ai grija ca ultimul strat sa fie de zahar.

Cand papadia se mai inmoaie, continutul borcanului se va lasa. In acel moment mai poti adauga flori si zahar.

Papadia se lasa la macerat timp de 4-8 saptamani, la intuneric si racoare. Dupa care, scurgi bine siropul obtinut si depozitezi in borcan sau sticla bine inchisa. Il poti pastra in camara intunecoasa si rece sau in frigider.

 

Sirop natural de papadie fara zahar

Poti de asemenea inlocui zaharul cu miere de albine. In principiu ai nevoie de o cantitate egala de flori de papadie si miere de albine.

Deci la 200g flori de papadie iti trebuie cam 200g miere de albine. Se pun in borcan in straturi succesive, unul de papadie si unul de miere. Florile trebuie sa fie imbracate complet in miere. Se lasa la macerat 2-3 saptamani. In acest timp mai amesteci din cand in cand cu o lingura de lemn.

La finalul perioadei de macerare, strecori bine siropul obtinut. Apoi il pui la pastrare in borcane sau in sticle bine inchise. Depozitarea se face fie in camara, la racoare si ferit de lumina, fie la frigider.

 

borcan deschis, cu sirop de papadie, si flori de papadie

Sirop de papadie - reteta prin fierbere

Timp de preparare:1 day
Timp de gatire:5 minutes
PRINTEAZA
Ingrediente:
  • 4 maini flori de papadie (aprox. 100 flori)
  • 1l apa
  • 1kg zahar
  • 1/2 lamaie
 
Indicatii:
  1. Spala florile de papadie in mai multe ape, apoi pune la scurs.
  2. Pune florile intr-o oala cu 1 litru de apa si adu la fierbere pentru 3-4 minute.
  3. Opreste focul, pune capacul si lasa la infuzat 24ore.
  4. Adauga zaharul si feliile de lamaie sau doar zeama stoarsa.
  5. Fierbe la foc mic pana cand siropul curge legat (ata) din lingurita.
  6. Trece fierbinte in borcane sau sticle curate.
  7. Inchide bine si depoziteaza in frigider sau camara racoroasa si intunecata.

 

Siropul de papadie pentru copii

Daca vrei sa le dai celor mici sirop de papadie este mai bine sa apelezi la varianta cu miere de albine. Eviti astfel aportul ridicat de zahar. Se administreaza insa doar celor cu varsta de peste 2 ani.

 

Sirop de papadie in sarcina

Siropul de papadie nu are contraindicatii in timpul sarcinii.  Este folosit uneori pentru combaterea constipatiei care se face prezenta in acesta perioada.

 

Cat costa siropul din flori de papadie?

Costurile retetei de sirop de papadie natural, facut in casa, sunt foarte reduse. Mai ales ca ingredientul principal, papadia, este disponibil gratuit.

Daca nu ai insa de unde sa culegi flori sau ai aflat despre beneficiile siropului de papadie in afara sezonului. Ori chiar nu ai timp sa faci – il poti si cumpara.

In sezon il gasesti destul de des in piete. Iar in rest il poti cumpara din plafar sau din magazinele online.

O sticla de sirop de papadie de 250ml are pretul cuprins intre 15 si 25RON.

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii