Care este reteta de sirop din muguri de brad cu miere? Ce beneficii iti ofera siropul din muguri de brad? Cum se face siropul din muguri de brad cu si fara fierbere? Cum se foloseste siropul din muguri de brad la copii? Afli totul mai jos. Ingredientele si indicatiile pe scurt in fisa retetei de la finalul articolului.
Sirop din muguri de brad – proprietati si beneficii pentru organism
Cel mai adesea siropul din muguri de brad se foloseste pentru tuse si afectiuni respiratorii (viroze, bronsite, faringite, pneumonie etc.).
Este insa la fel de util si pentru boli renale, cum sunt cistitele, pielitele, nefritele . Dar si in afectiuni digestive ca balonarea, litiaza biliara, diareea, infectiile intenstinale etc.
Mugurii de brad sunt bogati in vitaminele A si C, minerale (calciu, magneziu, fier, potasiu), uleiuri esentiale, enzime, flavonoide, taninuri si clorofila.
Au proprietati antibacteriene, analgezice, calmante si antiinflamatorii. Ajuta la expectoratie si fluidizarea secretiilor bronsice. Compusii din muguri le ofera si caracteristici antiseptice, antimicrobiene, dar si de diuretic cu efect bland.
Cand culegi mugurii de brad pentru sirop
Mugurii de brad sunt varfurile proaspete, de culoare verde deschis, aparute in capatul crengilor de brad primavara. Se culeg in lunile aprilie – mai.
Alege doar acei muguri de brad cu lungimea cuprinsa intre 2 si 7cm. Este bine sa ii culegi din zone nepoluate, indepartate de sosele, fabrici, santiere etc.
Cum se pregatesc mugurii de brad pentru sirop facut in casa
Cu cat mugurii de brad sunt culesi dintr-o zona mai curata, cu atat iti va fi mai usor sa ii speli.
Mugurii se pun in apa curata si se agita cu mana pentru a elibera praful, insectele si alte elemente care nu sunt de dorit in sirop.
Clateste bine in mai multe ape pana cand nu se mai lasa particule de murdarie, in castron sau chiuveta.
Scoate apoi mugurii, scutura-i bine si intinde-i la uscat pe un servet de bumbac sau hartie.
Daca pregatesti siropul prin fierbere, nu e nevoie sa se usuce foarte bine. Daca insa vrei sa ii pui doar cu zahar sau miere de albine, e indicat sa ii lasi sa se usuce cat mai bine pentru a reduce riscul de fermentare.
A trecut sezonul de culegere sau nu ai timp sa il prepari in casa? Poti cumpara sirop din muguri de brad si de la farmacie, plafar sau din piata. Iti recomandam insa sa cauti un sirop din muguri de brad bio si sa il achizitionezi de un furnizor de incredere.
Sirop din muguri de brad – preparare
Cum se face sirop de muguri de brad prin fierbere? Iata ce pasi trebuie sa urmezi:
Pune mugurii de brad la infuzat – siropul obtinut prin fierbere are la baza o infuzie concentrata din muguri de brad.
Asadar, incepi prin a adauga mugurii intr-o oala cu cantitatea potrivita de apa. Incalzeste la foc mediu pana ajunge la temperatura de fierbere. Lasa sa dea in clocot 2-3 minute. Apoi da oala la o parte, pune un capac si lasa la infuzat pana a doua zi (24 ore).
Scade siropul – a doua zi incepi prin a strecura infuzia. Scurge bine mugurii de brad de toata apa. Apoi adauga zaharul si o lamaie taiata felii sau doar zeama si pune la fiert, la foc mic.
Testeaza daca siropul este gata picurand lichidul intr-o farfurie. Daca picaturile isi mentin forma cand inclini farfuria si curge legat din lingurita, opreste arzatorul.
Pune in recipiente sterilizate – toarna siropul in sticle sau borcane sterilizate. Inchide bine cu capace tot sterilizate. Nu uita sa pui ceva metalic sub recipientele din sticla cand le umpli. Altfel se pot sparge la contactul cu lichidul fierbinte.
Reteta de sirop de muguri de brad la rece, cu zahar
Prin fierbere pierzi din vitamina C si o parte din uleiurile volatile. Poate fi deci de preferat sa extragi siropul din muguri de brad, la rece. Este de fapt si cea mai simpla metoda, pentru ca dureaza mai putin.
Tot ce ai de facut, este sa ii pui intr-un borcan mugurii spalati si uscat, cu zahar.
Asezi muguri de brad intr-un strat de 1-2cm, zahar cat sa acoperi foarte bine mugurii si tot asa. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar.
Dupa ce ai completat borcanul, il inchizi si il lasi la macerat 3-4 saptamani, in loc racoros si la umbra.
Siropul din muguri de brad obtinut fara fierbere este foarte gros. Va trebui deci sa pui intr-o strecuratoare tot ce este in borcan si sa lasi sa se scurga incet tot siropul.
Poti lasa chiar borcanul cu gura in jos, peste mugurii de brad, pentru a se scurge bine de tot bunatatea de la interior.
Inainte de a lua mugurii din strecuratoare, apasa bine cu o lingura, pentru ca vor ramane imbibati cu sirop. Mugurii ramasi de la sirop pot fi pusi la uscat si folositi pentru ceai.
Sirop de muguri de brad la rece, cu miere
O varianta chiar mai buna este cel siropul din muguri de brad si miere. Mierea adauga si ea vitamine, minerale si alti compusi benefici, deci siropul obtinut va lucra mai eficient pentru sanatatea ta.
Pentru a prepara acest sirop din muguri de brad, macerat la rece, ai nevoie de: 250g muguri de brad si 750ml miere de albine (cat sa acopere complet mugurii de brad din borcan).
Atentie! Pentru reteta de sirop de muguri de brad cu miere trebuie sa usuci foarte bine mugurii, altfel fermenteaza.
Intr-un borcan spalat bine si uscat temeinic pui cate un rand de muguri de brad si apoi torni miere pentru a acoperi bine. Poti pune si toti mugurii o data si apoi sa torni toata mierea, dar, se va strecura mai greu printre ace, va ingloba aer si va trebui sa tot adaugi in timp miere cu cat aerul se ridica la suprafata.
Cand ai umplut borcanul cu muguri si miere, il inchizi bine si il pui intr-un loc racoros si ferit de lumina. Lasi la macerat o luna, timp in care il mai agiti din cand in cand.
Sirop din muguri de brad, natural - Reteta prin fierbere
PRINTEAZA- 300g muguri de brad
- 1l apa
- 1kg zahar
- 1 lamaie de marime medie
- Pune mugurii de brad in oala, impreuna cu apa, da in clocot 2-3minute, apoi lasa la infuzat pana a doua zi, acoperind cu capac.
- Strecoara infuzia, adauga zaharul si lamaia taiata felii sau doar zeama si pune la foc mic. Scade lichidul pana cand curge legat (ata) din lingurita.
- Pune fierbinte in borcane sterilizate cu ceva metalic sub ele. Inchide cu capace sterilizate si depoziteaza in spatiu racoros si umbrit.
Cum se pastreaza siropul
Daca ai uscat foarte bine mugurii de brad, variantele la rece se pastreaza foarte bine in camara racoroasa si intunecata cateva luni. In caz contrar e mai bine sa tii siropul din muguri de brad, nefiert, la frigider, pentru a preveni fermentarea.
Borcanele cu sirop din muguri de brad, realizat prin fierbere, se pastreaza bine in camara daca ai sterilizat corect recipientele si capacele.
Vezi si Reteta de sirop de papadie, natural, facut in casa
Poti consuma sirop din muguri de brad in timpul sarcinii?
Siropul din muguri de brad nu este contraindicat in sarcina. Dar chiar si asa inainte de a incepe un tratament pentru raceala cu orice preparat fitoterapeut este bine sa discuti cu medicul.
Este siropul de brad bun pentru diabetici?
Reteta de sirop din muguri de brad contine mult zahar sau miere, motiv pentru care este contraindicat diabeticilor. Pentru ei exista insa produse numite gemoderivate sau gemoterapice, obtinute din muguri de brad sau muguri si ramuri de brad.