Socata – reteta bunicii pentru cel mai bun suc de soc

Last Updated: 19.03.25

Socata, numita si suc din flori de soc sau limonada cu flori de soc, este o bautura racoritoare naturala, perfecta pentru lunile de vara. Eu o prepar dupa reteta de socata a bunicii, preluata mai apoi si de mama.

Socata se prepara usor, din flori de soc proaspete sau uscate. se consuma rece, simpla, sau cu diverse siropuri, felii de lamaie sau/si cuburi de gheata. Iata cum se face socata acasa, in cativa pasi simpli.

socata reteta cu flori proaspete de soc si lamaie

Socata - reteta cu flori proaspete

Timp de preparare:4 days
Timp de gatire:0 minutes
PRINTEAZA
Ingrediente reteta socata:
  • 10 flori proaspete de soc
  • 500kg zahar brun sau alb
  • 4 lamai medii
  • 10 - 15 boabe de orez
  • 10 litri de apa

Ce contine reteta de socata?

Socata este preparata traditional din flori de soc, zahar si lamaie. Pentru a grabi fermentarea, poti folosi insa reteta de socata cu drojdie. Sau poti adauga stafide. Socata iese mai acidulata daca pui in borcan si cateva boabe de orez.

 

Cand se culeg florile de socata pentru reteta de suc?

Vrei sa prepari socata din flori proaspete de soc? Perioada cea mai buna e in lunile mai – iunie. Atunci se culeg florile. Cel mai bine este sa culegi socul dimineata sau dupa ploaie si atunci cand arbustul este inflorit cam 70 – 80%.

Din soc se mai face si sirop si dulceata, dar din fructele de soc. Deci nu te grabi sa culegi chiar toate florile. Aduna suficiente flori proaspete pentru cata socata vrei sa faci. Mai culege o parte si pune la uscat pentru mai tarziu. Lasa restul sa faca fructe pentru sirop si dulceata.

 

socata reteta cu flori proaspete de soc

Cum se face socata – reteta bunicii

Bunica facea socata dulce, folosind cam 1kg de zahar la 12-14 flori mari de soc. Mie imi place putin mai acrisoara si pun cam 500g de zahar la 10 flori de soc. Mai adaug 3-4 lamai, in functie de marime. Nu folosesc drojdie, insa pun 10 – 15 boabe de orez pentru ca iese mai acidulata asa.

Ca sa iasa socata buna ai nevoie de un borcan de sticla, curat, de 10 litri. In el pui la inceput florile de soc, apa si zeama de la lamaie. In unele retete de socata se adauga si coaja de la lamaie. Daca nu tai insa cum trebuie si nimeresti si partea alba, iese socata amaruie. Eu prefer deci sa pun doar zeama, cu tot cu pulpa care se aduna in storcatorul de citrice.

Pui un capac si lasi acolo florile sa se imbibe cu apa si sa infuzeze la rece. A doua zi adaugi zaharul si orezul si amesteci bine.

Ce poate fi putin incurcat la reteta de socata este ca are nevoie sa fie amestecata zilnic. Unele retete de socata zic de 2-3 ori pe zi, ceea ce este idealul. Dar, daca nu reusesti sa tii minte, e suficient si o singura data, dimineata sau seara.

Borcanul cu suc din flori de socata trebuie sa stea la temperatura camerei, deci pune-l in bucatarie sau intr-o incapere din casa unde nu este deosebit de racoare, dar nici foarte cald.

De asemenea, capacul pe care il pui peste borcanul cu socata nu trebuie inchis perfect. Amestecul fermenteaza, degaja gaze si daca este etans, te poti trezi cu borcanul spart de la presiune. Sau cu socata tasnind cand il desfaci.

 

In cat timp se prepara reteta de socata?

Socata trebuie sa stea la fermentat 3-5 zile. Este gata cand capata o culoare galbuie, usor tulbure si miroase foarte frumos, a suc dulce si aromat. Daca o tii prea mult la fermentat se transforma in bautura alcoolica si incepe sa aiba gust amarui.

 

Cum se pastreaza socata?

Cand este gata, socata se strecoara printr-un tifon si se pune in sticle curate, inchise bine. Se da apoi la frigider sau se pun in beci. Neaparat trebuie sa stea de acum la intuneric si la rece, pentru a se opri din fermentant. Noi lasam capacul putin mai liber in primele 24 de ore, pentru a nu avea surprize, pana ajunge lichidul la o temperatura mai scazuta.

socata reteta bunicii, in pahare, cu felii de lamaie

Cum faci socata din flori uscate?

Reteta de socata din flori uscate este aproape la fel cu cea din flori proaspete. Singura diferenta este ca pun ceva mai multe flori pentru ca la aceeasi cantitate cred ca iese ceva mai putin aromata bautura de soc.

 

Cum faci socata fara zahar?

Nu iese chiar la fel, pentru ca dulcele se obtine de aceasta data din stafide. Dar este tot gustoasa si isi pastreaza beneficiile, fiind chiar mai sanatoasa decat cea cu zahar. Pentru a prepara socata fara zahar, inlocuiesti 1kg de zahar cu 150g de stafide lasate peste noapte in apa si drobite. Este bine sa pui si ceva mai putina lamaie, de exempu cam 3 lamai medii in loc de 4-5.

 

Pentru ce este buna socata?

Desi vara racim mai putin, e bine sa stii ca socata are efect antibacterian, antiviral si antiseptic. Daca da peste tine vreo bronsita sau vreo raceala estivala, o poti folosi cu incredere ca remedie, dar consumata la temperatura camerei, nu rece.

Mai ajuta si la digestie, in special pentru a scapa de constipatie. Atentie insa, daca consumi prea multa si in combinatie cu fructe, salate si alte mancaruri de acest gen, te poti duce in partea celalalta.

Dacă te lupti cu celulita, sucul din flori de soc este iarasi o foarte buna solutie. Are proprietati depurative, te ajuta sa elimini apa si deci pe langa celulita, te ajuta sa scapi si de cativa centimetri din talie.

In plus, stimuleaza secretia de endorfine si este un foarte bun energizant natural. Cu o mica exceptie. Daca las socata sa fermenteze mai mult si contine alcool, se transforma intr-un foarte gustos relaxant.

Florile de soc contin vitamina A si vitamina C, flavonoide, potasiu si acizi grasi Omega-3 si Omega-6.

Consuma insa cu precauti socata daca esti insarcinata sau alaptezi, ori ai probleme cronice de natura digestiva cum este colonul iritabil.

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii