Guacamole, reteta clasica, e unul din cele mai indragite sosuri din lume la ora actuala, tragandu-se de pe taramul Mexicului. Este cremos, moale, usor acru sau iute, in functie de ingredientele folosite, reprezentand un aperitiv rapid, care nu are nevoie de ustensile speciale, in mod normal.
Guacamole cu avocado, rosii si usturoi
Ingrediente:
- 2 avocado
- Jumatate de lamaie
- O rosie Roma
- Cateva fire de ceapa verde
- Cateva fire de coriandru
- Sare
- Piper
Alte ingrediente:
- 1 ardei chili tocat (optional)
- 1 catel de usturoi zdrobit (optional)
Cu ce se mananca guacamole?
Se poate servi cu chipsuri de porumb, paine, bruschete ori biscuiti sarati, printre altele. E una din cele mai cunoscute retete cu avocado, care foloseste diferite tipuri de ingrediente, avand la baza fructul bogat in grasimi monosaturate (sanatoase). Mai poti incerca si pasta de avocado cu usturoi, simpla, fara patrunjel sau cu chimen.
Cum alegi corect avocado pentru guacamole, reteta clasica
Aceste preparate cu avocado nu se gatesc deloc, asa ca ce pui in ele are importanta, trebuind sa alegi doar ingrediente coapte si bune la gust. Pentru a te alege cu o garnitura sau un sos bun, e necesar sa stii totul despre avocado dar, mai ales, despre cand e indicat sa il pisezi si sa il introduci intr-un astfel de preparat.
Pentru a te asigura ca alegi un fruct potrivit, foloseste degetul mare si apasa usor in locul in care este codita, indicat fiind sa fie putin moale aici. Daca se lasa coaja prea mult, nu va fi bun pentru guacamole, dar poti sa folosesti un mixer cu el si sa il introduci intr-un sos salsa.
Cum prepari guacamole, reteta mexicana
Modul de preparare pentru sos guacamole este simplu, implicand tocarea marunta a ingredientelor, pentru crema de avocado taind fructul pe jumatate, rotind cele doua parti pentru a se desface, dupa care tii partea cu sambure in palma, lovindu-l cu lama cutitului pentru a-l fixa, rasucind usor pentru ca samburele sa iasa. Apoi, folosind o lingura, scoti miezul din coaja.
Cum se gateste avocado, te intrebi? Pentru aceasta salata vei folosi o furculita pentru a zdrobi pulpa, fara a exagera si a o transforma in crema, dupa care adaugi toate celelalte ingrediente si continui sa folosesti furculita, incorporandu-le, la final asezonand cu sare si piper dupa gust. Curajosii pot incerca un sos de avocado cu usturoi si ardei jalapeno sau chili, mult mai iute.
Totusi, metoda traditionala de preparare pentru retete cu avocado de post cere un mojar mai mare sau un “molcajete” traditional mexican din piatra. Cand pisezi ingredientele vei elimina uleiurile specifice legumelor si vei acumula un gust mai bun si uniform preparatului la final.
Incepi cu ceapa bine tocata, coriandrul, sarea si ardeiul iute pe care le pisezi in jur de doua minute, pana formeaza o pasta de culoare uniforma, adaugand avocado si continuand sa pisezi pana se intinde in bucatele, pastrand o usoara textura. Storci lamaia deasupra, pentru a te asigura ca salata de avocado cu usturoi sau simpla isi pastreaza culoarea frumoasa, dupa care adaugi rosiile taiate cubulete mici, pentru sosul de avocado cu rosii, si amesteci totul cu lingura.
E simplu sa afli cu ce se mananca avocado gatit in acest fel, deoarece, avand in vedere ca are consistenta unui sos, se va potrivi unui suport tare. In mod traditional, va fi consumat cu tortilla sau chipsuri din porumb, guacamole putand face parte dintr-o salata cu carne, putandu-se intinde pe felii de paine prajita sau pe bruschete.
Mentionam ca odata ce stii cum se face guacamole avocado, sa iei in calcul si faptul ca se consuma imediat, nefiind un produs pe care il prepari si il pastrezi in frigider, deoarece isi schimba culoarea repede.