Spaghete cu sos carbonara
Ingrediente:
- 160 g paste de tipul preferat
- 100 ml smantana naturala pentru gatit (30% grasime)
- 100 g carne afumata (kaizer, bacon, costita)
- 4 oua
- Parmezan
Alte ingrediente:
- Busuioc
- Sare
- Piper
Cum se fac pastele carbonara la noi
Reteta de paste carbonara este disputata in tara noastra, deoarece modul de preparare in restaurante lasa de dorit, potrivit celor care au experimentat paste carbonara italienesti. Totusi, si formulatia autohtona de spaghete carbonara se gaseste printre preferintele romanilor, motiv pentru care se prepara des acasa, posibil si pentru ca ingredientele se gasesc, in mod uzual, in frigider sau camara.
La origini, carbonara e una din cele mai apreciate retete de paste italiene care folosesc un anumit tip de carne (guanciale – sunca crud uscata) si cascaval tare de capra (pecorino romano). Desi arata similar, nu are prea multe in comun cu paste carbonara cu smantana lichida facute in tara noastra.
Reteta de paste este accesibila tuturor – familiilor, tinerilor, celor cu cunostinte in gastronomie si novicilor, deopotriva. Cantitatile de ingrediente mentionate pentru aceste spaghete carbonara cu sunca sunt suficiente pentru doua portii gustoase. Amatorii de ingrediente diversificate in sosuri pot sa adauge si ciuperci champignon, ceapa, usturoi sau patrunjel tocat ori parmezan ras deasupra la final, insa, in acest mod, reteta se distanteaza si mai mult de ce ar trebui sa reprezinte la origini.
Primul lucru pe care il vei face pentru a pregati aceste paste cu sos alb este sa pui apa la fiert intr-o oala sau cratita mare, adaugand cate 10 grame de sare la fiecare litru. Desi cea mai populara forma este de penne carbonara, poti alege orice fel de paste doresti (farfalle, spaghete, melcisori, linguini, etc.). Se fierb rapid pe plita cu inductie, si va trebui sa urmezi indicatiile de pe cutie sau ambalaj.
In timp ce fierb, te vei ocupa de sos pentru spaghete pentru a economisi cat mai mult timp posibil, asa cum se intampla de obicei in cazul acestui tip de preparat culinar.
Primul pas este de a taia carnea afumata aleasa in cubulete si de a o praji putin intr-o tigaie incapatoare. In cazul in care preparatul nu e suficient de gras pentru paste cu sunca vei adauga putin ulei, deoarece nu trebuie sa arda.
Pentru sosul de paste cu smantana si ou vei bate bine ouale si vei adauga sarea, piperul si smantana.
Dupa ce pastele au fiert, le strecori si le adaugi tigaii cu sunca fierbinte, fara a le clati in apa rece, amestecandu-le foarte bine pe ochiul de ardere la temperatura mica pentru a imbiba aroma de paste cu bacon.
Opresti focul si torni deasupra compozitia cu oua. Pentru a se prepara termic, ouale au nevoie de numai 70 grade Celsius, asa ca ale tale spaghete carbonara cu smantana si ou sunt aproape gata, deoarece caldura tigaii se va ocupa de prepararea sosului.
Daca vrei sa te asiguri ca nu vor exista probleme, poti sa lasi tigaia pe foc mic 10 – 15 secunde (nu mai mult de 60), amestecand bine cu lingura in paste cu sos de smantana. Totusi, ai grija ca oul sa nu se coaguleze, deoarece va deveni omleta.
Aceste paste cu bacon si smantana se consuma imediat, adaugand putin parmezan ras si cateva frunze de busuioc proaspat. Iti uram pofta buna la portiile de paste carbonara reteta romaneasca!