Specialitati din ardei iute pentru toti gurmanzii

Last Updated: 19.03.25

 

Ardeii iuti sunt adevarate delicii pentru iubitorii de mancare picanta. Ei pot fi folositi in tot felul de retete – ardei iuti la otet, dulceata, gem si muraturi. Nu sunt preparate greu de realizat, ci respectand indicatiile si avand rabdare, totul va iesi foarte bine.

 

Cele mai bune specialitati din ardei iuti

 

Pentru persoanele care iubesc mancarea picanta e o incantare sa consume ardei iuti in tot felul de combinatii culinare (ardei iute la murat, dulceata de ardei iute etc.), aceasta leguma fiind una care are si o multime de beneficii pentru intregul organism. In cele ce urmeaza, iti prezentam o serie de retete pe care le-ai putea pune in practica astfel incat sa gasesti cea mai buna modalitate de a consuma ardei iute pentru iarna sau alte perioade.

 

Ardei iuti la otet

Probabil aceasta este varianta pe care gospodinele o aleg cel mai frecvent pentru a pastra ardei iuti la borcan. Sunt insa multe moduri prin care se poate face acest lucru, iar tu, trebuie sa gasesti optiunea cea mai potrivita si simpla pentru tine. In acest sens, iti vom prezenta cateva idei:

Ardei iute in otet, reteta clasica, fara fierbere – aici totul e foarte simplu, deoarece nu trebuie sa gatesti nimic. Ai nevoie in primul rand de orice tip de leguma de acest fel doresti. Daca vrei ceva mai putin picant, poti sa te orientezi catre ardei iuti in otet, bulgaresti, daca doresti ceva mult mai piscator, atunci poti opta pentru ardei serrano.

Ardeii se spala bine si se usuca, se asaza apoi frumos in borcan, in asa fel incat sa incapa cat mai multi, daca e nevoie se mai taie din codite, daca ies in afara, pana cand totul arata cat mai frumos. Peste ei se toarna otet crud si la fiecare cantitate de 800 g se adauga un praf de sare, o lingurita de miere de albine sau zahar, toate fiind optionale. 

La final, se fixeaza bine capacul si poti pastra astfel foarte simplu pentru iarna ardei iute la otet. Pot sa ii consumi in interval de pana la 3 ani.

Ardei iuti in otet fiert – unele gospodine prefera sa pastreze ardeii in otet folosindu-se de acest lichid fiert. El poate fi combinat cu tot felul de alte ingrediente, in asa fel incat sa iasa ceva absolut delicios la final. 

Daca si tu ai vrea sa incerci astfel de bunatati, iti sugeram aceasta reteta foarte simpla de ardei iuti la borcan cu apa si otet. Ai nevoie de: piper boabe, usturoi, morcovi, otet, apa, sare si zahar. Amesteca toate ingredientele intr-o oala (in afara de ardei) si lasa-le sa fiarba. La 1 litru de otet se adauga jumatate de litru de apa. 

Cand vrei sa faci ardei iuti in otet, cu fierbere, pregatirea acestor legume necesita prajirea lor in putin ulei. Dupa, se asaza frumos in borcane, iar peste se toarna amestecul facut din ingredientele de mai sus, dupa ce s-a racit. Se inchid borcanele cat mai bine posibil si se pastreaza intr-un loc mai racoros. 

Ardei iuti la murat – daca adori sa consumi muraturi cat mai picante, urmatoarea reteta va fi pe placul tau. Pregateste urmatoarele: ardei iuti, otet, sare, piper negru (boabe), zahar si boabe de mustar. 

Incepe prin a spala bine ardeii, dupa care, taie-i in rondele, cu tot cu samburi. Daca vrei sa mai reduci din iuteala, dar si din seminte, ii poti spala apoi. Adauga in fiecare borcan de 400 ml, cate 1 lingurita de boabe de piper si 1 de mustar, plaseaza ardeii taiati, preseaza totul bine in asa fel incat sa umpli borcanul, adauga 1 lingurita de sare in fiecare recipient, dar si 1 lingurita de zahar. La final, toarna peste ei otet, pana se umple borcanul, fixeaza capacul si cam asta e. Nu e nevoie de fierbere sau cine stie ce alt procedeu, ci totul e usor si in circa o luna poti sa te bucuri de ardei iute in otet, cu beneficii multe pentru sanatate.

 

Dulceata de ardei iute

Nu este o singura reteta de dulceata de ardei iute, ci mult mai multe, pe care gospodinele le incearca in fiecare an, in dorinta de a pastra pentru iarna (si nu numai) tot felul de bunatati facute din aceasta leguma foarte interesanta. Iata care sunt cele mai populare. 

 

Varianta 1Ingrediente: 750 grame de ardei iuti rosii, 750 ml otet, 750 grame zahar.

Mod de preparare: Pentru inceput, cand vrei sa faci dulceata de ardei, trebuie sa ii speli foarte bine si sa ii cureti de seminte si codite. Dupa, adauga intr-o oala otetul si zaharul si lasa-le sa fiarba la foc mic, pana cand se formeaza un sirop. 

Intre timp, ia ardeii si marunteste-i la mixer sau la masina de tocat carne, astfel incat sa se transforme intr-o pasta. Dupa ce ai facut asta, daca siropul de pe foc s-a legat, adauga legumele facute pasta, pentru a forma o delicioasa dulceata de ardei iute rosu. Lasa ca totul sa fiarba la foc mediu circa 40 de minute. Aceasta este dulceata de ardei iute, reteta cea mai simpla.

La final, pune totul in borcane de mici dimensiuni, deoarece aceasta dulceata de ardei iute se consuma in cantitati mici. 

 

Varianta 2 – Ingrediente: 3 kg ardei iuti, 2 kg ardei capia, 1 kg ardei grasi, 1.5 litri otet, 1 kg de zahar, 2 linguri sare grunjoasa.

Mod de preparare: In primul rand, pentru a pregati aceasta dulceata de ardei iuti cu capia, dar si cu ardei grasi, trebuie sa speli si sa cureti foarte bine aceste legume, pentru a scapa de seminte si codite si apoi sa le maruntest intr-un robot special (mixer, masina de tocat etc.).

Urmatorul pas e acela de a face siropul in care sa legi dulceata de ardei capia, iuti si grasi, motiv pentru care intr-o cratita se lasa la foc mic sa fiarba otetul cu zaharul si sarea, pana cand zaharul se topeste. Dupa, aceasta reteta de dulceata de ardei iute presupune adaugarea legumelor maruntite in apa. Nu e musai sa astepti sa se faca sirop, ci poti sa lasi apoi totul la foc mic, pana cand ajungi la consistenta dorita. Si aceasta e o dulceata ardei iute, reteta simpla.

 

Varianta 3 – Ingrediente: 500 grame ardei iuti, 3 gogosari, 500 grame zahar, 500 ml otet. 

Mod de preparare: Pentru a pune in practica aceasta reteta de dulceata de ardei iute trebuie sa incepi cu pregatirea ingredientelor principale. Spala si curata de seminte ardeii si gogosarii, da-i prin masina sau toaca-i foarte bine, astfel incat sa fie totul cat mai marunt.

Pe foc, intr-o oala, adauga pentru aceasta dulceata de ardei iuti, cu gogosari, otetul si zaharul si lasa sa fiarba, dupa ce amestecul a dat in clocot, inca 5 minute. Apoi, introdu ingredientele tocate si lasa totul la foc mic, pana se leaga. 

Aceasta dulceata ardei iuti se toarna in borcanele cand e inca fierbinte si se pastreaza in camara, la loc uscat si racoros. 

Varianta 4 – Ingrediente: 12 ardei iuti, 75 g ghimbir, 75 g otet, 75 ml apa, 1 capatana de usturoi, 150 g zahar brun si zeama de lime. 

Mod de preparare: Pentru aceasta reteta de dulceata de ardei iute, cu usturoi, trebuie sa procedezi la fel ca la alte variante similare. Incepi cu pregatirea ingredientelor, mai exact cu spalarea si curatarea celor care au nevoie de un astfel de procedeu. 

Cum se face dulceata de ardei iute in acest caz? Marunteste bine la un aparat special ardeii, ghimbirul si usturoiul, adauga peste ele celelalte ingrediente si amesteca totul pana cand se topeste zaharul. Apoi, lasi sa fiarba la foc mare timp de 10 minute, torni in borcane si sigilezi bine. E o dulceata de ardei iute cu ce se mananca alaturi de hrana indiana, thailandeza sau chinezeasca. 

 

Varianta 5 – Ingrediente: 1.5 kg ardei iuti, 500 grame ardei capia, 4 linguri de miere, 1.5 kg zahar, 1 litru otet. 

Mod de preparare: Aceasta dulceata de ardei iute, cu miere de albine (reteta simpla), se porneste de la pregatirea ingredientelor. Cureti ardeii, ii speli si ii toci cat mai marunt, sa formeze o pasta. Pentru asta iti recomandam sa folosesti un robot sau o masina de tocat. 

Amestecul in care se vor turna legumele maruntite pentru aceasta dulceata de ardei iute, cu capia, se pregateste la foc mic, intr-o cratita fiind incorporate toate ingredientele si lasate pana cand se formeaza un sirop. Apoi, se adauga si pasta data prin robot si se mai lasa cam 30 de minute, pana se leaga. 

Aceasta dulceata de ardei iute cu miere se toarna in borcane sterilizate, cat inca e fierbinte. 

Orice dulceata de ardei iute trebuie preparata cu grija, deoarece substanta eliminata de acest ingredient principal ar putea fi daunatoare. Trebuie mereu sa pregatesti orice reteta de dulceata de ardei iuti si nu numai cu manusi, dar si intr-un spatiu bine aerisit. 

Dulceata de ardei iute, cu beneficii numeroase pentru organism (combate inflamatiile, imbunatateste sistemul circulator, creste imunitatea etc), e de regula reteta pe care gospodinele parca nu ar indrazni sa o incerce. Insa, e posibil ca apoi sa devina o regula din a o prepara in fiecare toamna, deoarece in combinatiile potrivite (cu friptura, pizza, branzeturi etc.), e un adevarat deliciu.

 

Gem de ardei iute

Sunt si persoane care aleg sa consume gem, nu dulceata de ardei iute. Modul de preparare e destul de simplu. 

Ingredientele sunt urmatoarele: 750 grame ardei gras rosu, 250 grame ardei iuti rosii, 50 ml otet de mere, 1 kg de zahar. In total iti vor iesi 750 ml de gem de ardei iuti, pentru iarna, cu zahar. 

Pentru inceput, curata ardeii si scoate semintele, taie-i felii si fierbe-i in otet, la foc mic, pana cand isi lasa din suc. Va dura cam 20 de minute, timp in care trebuie sa ii mai amesteci din cand in cand. Dupa ce au devenit moi, lasa-i sa se raceasca putin si baga-i la blender pentru a forma o pasta de ardei iute, cu ardei capia, pe care mai apoi o vei da printr-o sita deasa, pentru a elimina cojile. 

Se adauga intr-o cratita zaharul si cu piureul blendat, si se lasa la foc mic, eventual intr-o oala de fonta, pentru aproximativ 45 de minute, timp in care mesteci din cand in cand. La final, pui totul in borcane si le acoperi cu o patura foarte groasa, lasandu-le sa se raceasca pana in urmatoarea zi. 

Ardei iuti murati fara otet

Aceasta e o alta retera interesanta, care te va ajuta sa conservi ardei iuti pentru iarna. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 2 kg ardei iuti verzi, 1 capatana de usturoi, 15 linguri de sare grunjoasa, frunze de visin si de dafin, 1 lingura boabe de coriandru. 

Dupa ce ardeii au fost bine spalati, ei se inteapa cu o furculita, dupa care se adauga intr-un vas mare, se toarna peste 5 litri de apa si se adauga celelalte ingrediente. Deasupra se pozitioneaza o farfurie, iar peste ea ceva mai greu, pentru a permite ingredientelor sa stea cat mai presate. Se lasa asa timp de 14 zile, dupa care se asaza in borcane, iar deasupra se torna din saramura in care au stat. 

Daca ti se pare mare bataie de cap si vrei sa faci totul mult mai simplu, dupa ce ai amestecat toate ingredientele, le poti introduce din start in borcane, insa, cu recomandarea de a le tine la bain-marie timp de 30 de minute.

 

Dupa ce ai terminat de parcurs acest text, probabil te vei lamuri asupra faptului ca nu e deloc greu sa faci dulceata ardei iute cu miere, simpla sau cu usturoi, ori sa pastrezi pentru iarna muraturi mai deosebite. Ele vor fi o incantare pentru cei care prefera mancarea picanta. 

Nu iti crea falsa impresie ca dulceata de ardei iuti (reteta simpla sau alta mai deosebita) va fi extrem de picanta, deoarece nu e chiar asa. Da, nu e dulce, dar avand in vedere faptul ca nu se consuma ca un desert obisnuit, va fi exact ce trebuie pentru a-ti pune sangele in miscare. In plus, e si un afrodiziac puternic, pentru ambele sexe. 

Invata-te sa prepari astfel de bunatati si indrazneste sa le incerci, pentru a te bucura de beneficiile ardeilor iuti in cat mai multe combinatii.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii