Gazpacho este o supa de legume ce provine din regiunea Andaluzia din Spania. Este facuta din legume proaspete, gatita fara foc, si se serveste rece. E ideala pentru zilele toride de vara. Daca vrei sa afli reteta de gazpacho, dar si alte detalii cu privire la aceasta supa, citeste textul de mai jos.
Gazpacho, supa crema rece de legume
- 1 kg rosii bine coapte
- 3 castraveti
- 1/2 ardei gras verde
- 1/4 ceapa
- 2 felii de paine
- 2 linguri de otet
- 1 catel de usturoi
- 1 cana de apa
- 1 lingurita de sare
Ce este gazpacho
Unii spun ca gazpacho este cea mai buna supa crema de legume. Este plina de nutrienti, facuta din legume crude si e foarte racoritoare. Aceasta supa de legume nu e chiar pe placul tuturor. S-ar putea ca gustul sa te surprinda la inceput, mai ales daca nu esti obisnuit cu supe fara gatire termica.
Merita insa sa incerci reteta de supa gazpacho daca iti plac legumele in toate formele si vrei sa mananci cat mai sanatos si gustos.
Daca te intrebi care e originea acestui preparat, el se pare ca ar proveni din sudul Spaniei, mai exact din Andaluzia.
E un preparat foarte usor de preparat si nu necesita foarte multe ustensile de bucatarie. Ce e musai necesar pentru a face totul cat mai repede este insa un blender bun.
Cum se face gazpacho
Rosia, ingredientul vedeta
In primul rand discutam despre ingrediente. Vedeta principala este rosia, motiv pentru care, pentru o supa rece gazpacho cat mai buna si aromata e recomandat sa folosesti rosiile cand este sezonul lor.
Pentru 8 portii, lista completa de ingrediente ar trebui sa fie urmatoarea: 1 kg de rosii bine coapte, 3 castraveti, jumatate de ardei gras verde, un sfert de ceapa, 2 felii de paine, 2 linguri otet, 1 catel de usturoi, 1 cana de apa si 1 lingurita de sare. Bineinteles, poti sa folosesti si alte cantitati, in functie de ce iti place. Nu e o reteta foarte stricta.
Feliaza si marunteste
Pentru a pregati concret supa gazpacho, incepe cu taierea si curatarea legumelor. Rosiile se curata si se taie in bucati mari. Castravetii se curata si se taie si ei in bucati. Urmeaza ardeiul, care si el se feliaza cuburi mari, ceapa, pe care o faci solzisori si painea, taiata si ea cuburi.
Toate ingredientele maruntite se adauga intr-un vas incapator. Peste ele se adauga usturoiul si jumatate din cana de apa. Mai departe, ia un mixer vertical si mixeaza toata compozitia pana cand obtii o pasta. Acum e momentul sa incorporezi uleiul, otetul si sarea si sa mixezi din nou pentru cateva secunde.
Strecoara supa gazpacho
Urmatorul pas presupune strecurarea supei, pentru a elimina cojile de rosii si ardei. Daca nu te deranjeaza, poti sari acest pas. Daca vrei o supa gazpacho cat mai fina, foloseste o strecuratoare sau un tifon. Trece totul prin sita si vei obtine un preparat delicat, fara seminte si coji.
Pune supa la rece
La final, pui totul intr-un recipient pe care-l poti introduce la frigider, deoarece acolo va trebui sa stea la rece pentru circa 3 ore.
Serveste cu crutoane sau paine prajita
Dupa ce o scoti de la rece, poti decora supa cu legume taiate cuburi marunte sau cu frunze de busuioc. Pentru a o servi, poti folosi crutoane sau paine prajita.
Nu-i asa ca e usor sa faci gazpacho, reteta simpla de care sa te bucuri daca iubesti legumele? In plus, pentru ca este o ciorba fara foc, nici macar nu ai nevoie de aragaz.
Cum se face gazpacho andaluz?
Gazpacho andaluz e o supa simplu de realizat, atata timp cat ai un blender care sa mixeze cu usurinta legumele. Acest preparat este originar din Spania, Andaluzia, de unde si denumirea.
Daca vrei sa il prepari cat mai autentic, foloseste rosii, castraveti, ardei gras, ceapa, usturoi, ulei de masline, paine, otet si sare. Blendeaza totul, pastreaza amestecul la frigider pentru cel putin 3 ore, apoi bucura-te de gust.
Din ce se face de obicei aceasta supa?
Asa cum am spus si mai sus, supa rece gazpacho se face din legume. Nu trebuie sa ii lipseasca rosiile, castravetii, ardeiul, ceapa si usturoiul. Daca insa vrei sa o mai adaptezi, poti sa adaugi la supa gazpacho si alte legume precum patrunjel, ardei iute, busuioc.
Cum se face gazpacho fara blender?
Gazpacho original nu se prepara cu blenderul. Nu existau pe atunci astfel de aparate. Fermierii care au pregatit-o pentru prima data marunteaua toate ingredientele intr-un mojar. Poti face astfel si tu daca ai rabdarea necesara sau daca nu ai la dispozitie un blender. Marunteste bine legumele cu cutitul, apoi piseaza-le. Nu vei obtine o supa rece de legume la fel de fina, dar gustul va fi autentic.
Cate calorii are?
Daca te intrebi cate calorii are supa rece gazpacho, afla ca pentru 100 de grame vorbim de numai 50 kcal. E o reteta ideala pentru persoanele care vor sa scape de kilogramele in plus.