fbpx

Terci de ovaz – Reteta de baza, pas cu pas

Last Updated: 18.04.24

Daca vrei sa iti incepi dimineata cu o masa hranitoare si delicioasa, incearca un terci de ovaz. Poate deveni mic dejunul tau preferat, daca inveti sa il prepari corect si folosesti aromele care iti plac cel mai mult.

Poti face terciul chiar de seara, pentru a doua zi, daca nu ai timp si vrei sa ai gata pregatit totul cand te trezesti.
Mai jos iti dam cateva sugestii atat pentru terciul cald, cat si pentru cel rece. Astfel vei sti exact ce ai de facut.

Terci de ovaz in bol alb, cu afine, coacaze, felii de banana si migdale

Terci de ovaz, reteta simpla pentru un terci cremos

Cum faci terci de ovaz, ingrediente si reteta pas cu pas
PRINTEAZA
Ingrediente:
  • 100 g fulgi de ovaz
  • 250 ml lapte
  • 250 ml apa
  • fructe (capsune, zmeura, banane, caise etc.)
  • miere
  • scortisoara
  • sare

Terci de ovaz

Terci de ovaz  – beneficii si calorii

Daca alegi sa consumi terci de ovaz, trebuie sa stii ca acesta vine cu o serie de beneficii pe care e bine sa le cunosti:
Contribuie la reducerea nivelului de colesterol;
– Ajuta la sanatatea inimiii, deoarece reduce tensiunea arteriala;
– Ofera un nivel ridicat de energie;
– Duce la reglarea tranzitului intestinal;
– Vine in ajutorul persoanelor care vor sa slabeasca.

In ceea ce priveste numarul de calorii, acesta variaza foarte mult, deoarece depinde cu ce combini terciul.

Daca faci pur si simplu fulgi de ovaz cu apa, ai in 100 g de produs in jur de 70 kcal. Daca il faci cu lapte, numarul de calorii creste undeva la 250 kcal.

Bineinteles, la toate astea se adauga caloriile din diverse adaosuri pentru aroma si gust.

Poti folosi fructe proaspete, cea mai sanatoasa optiune, sau miere, unt de arahide, unt de alune de padure, dulceata, fructe uscate si multe altele.

 

Ingrediente terci de ovaz

Sunt multe retete de terci de ovaz, pentru ca poti sa adaptezi totul in functie de ce iti place.

Acum insa, iti vom prezenta o varianta clasica, simpla. Pentru aceasta ai nevoie doar de fulgi de ovaz, lapte, apa, fructe (capsune, zmeura, banane, caise etc.), miere, scortisoara, sare.

In ceea ce priveste laptele, poti merge pe varianta clasica, de lapte de vaca sau capra, dar poti foarte bine folosi si lapte vegetal.

Alege ce iti place cel mai mult, ce obisnuiesti sa consumi. Nu ai restrictii in aceasta privinta.

La fel si la fructe, atata timp cat le aduci intr-o forma usor de consumat, poti sa te folosesti de orice fel vrei.

Nu conteaza daca sunt fructe cu textura mai moala sau mai tare. Daca le pregatesti in mod corespunzator, totul va fi delicios.

Cum prepari terciul de ovaz cald

Daca vrei sa pregatesti un terci cald, pune mai intai la foc, intr-o cratita antiaderenta, laptele si apa. Adauga si putina sare.

Cand acestea incep sa fiarba, pune fulgii de ovaz si amesteca continuu, timp de circa 5 minute. Dupa, adauga mierea si scortisoara.

La final, dupa ce fulgii sunt moi, pune cantitatea dorita intr-un bol si orneaza cu fructele dorite.

 

Cum faci terci de ovaz la rece sau terci de ovaz over-night

In cazul in care nu ai timp sa iti prepari terciul chiar inainte sa il mananci si vrei sa mergi pe varianta de rece, totul e foarte simplu.

Ai nevoie de fulgi de ovaz (50 grame), iaurt (50 ml), lapte (150 ml) si putina sare. Poti adapta cantitatile in functie de textura care iti place mai mult.

Amesteca bine toate ingredientele intr-un bol cu capac sau intr-un borcan, apoi inchide recipientul si lasa-l la frigider peste noapte.

Apoi, cand vrei sa il servesti, adauga toate aromele tale preferate – seminte, nuci, tot felul de fructe, miere, unturi sau ciocolata.

Unele persoane sunt mai indraznete si incearca si combinatii cu morcov ras, seminte de chia, crema de branza etc.

Terciul e foarte usor de adaptat fix dupa gusturile pe care le ai, astfel incat sa-ti incepi diminetile intr-un mod placut.

 

Ce lapte folosesti pentru terci

Pentru a face terci de ovaz poti folosi orice lapte iti place. Nu conteaza daca il preferi pe cel de provenienta animala sau pe cel vegetal.

Important e sa adaugi cantitatea potrivita pentru a obtine textura dorita de tine.

Daca vrei un amestec cu mai putine calorii, in mod clar ai nevoie de lapte vegetal, deoarece cel clasic este mai caloric.

 

Ce tip de fulgi de ovaz alegi

Cel mai frecvent oamenii aleg intre fulgi de ovaz clasici, intregi si cei extrafini. Acestia din urma, cum le spune si numele, sunt mai marunti.

ovaz pentru terci in bol ceramic alb

Ce alegi? Depinde de preferintele pe care le ai. Daca vrei o textura mai mascata, mergi pe varianta de fulgi intregi. Daca vrei ceva foarte fin, atunci alege fulgii marunti.

Totodata, daca vrei sa mananci terci de ovaz, insa ai intoleranta la gluten, tine cont de faptul ca poti gasi si variante fara gluten.

Astfel, te poti bucura de un mic dejun sanatos si gustos fara a te simti apoi rau.

Mai poti alege intre fulgii clasici si cei integrali. Acestia din urma sunt si mai putin calorici.

Vei avea la dispozitie suficiente variante pentru a prepara un terci perfect pentru tine.

 

Care este raportul fulgi de ovaz / lichid

In mod normal, se spune ca cel mai bun raport ar fi 1:3, mai exact o parte de fulgi de ovaz si trei de lichid.

Insa, depinde mult si de preferintele fiecarei persoane in parte.

Unii vor un terci mai lichid si folosesc un raport de 1:4, altii mai solid si merg pe varianta de 1:2. Nu exista un raspuns general valabil.

 

Cum si cat fierbi terciul de ovaz pentru a fi cremos

Timpul de fierbere e de regula de 5-7 minute, in functie de cat de cremos si moale vrei sa fie amestecul.

E bine sa amesteci mereu in cratita, pentru a nu se lipi si a capata un gust mai ciudat apoi.

terci de ovaz cald, in bol ceramic alb, cu lingura si banana langa bol

Cu ce indulcesti terciul de ovaz

Daca vrei ca totul sa fie cat mai sanatos, indulceste terciul cu ajutorul fructelor. Poti alege tot ce iti place mai mult. Poti merge pe variante de acelasi fel sau poti combina intre ele fructele care iti plac mai mult.

Daca nu te deranjeaza un amestec putin mai caloric, poti sa folosesti pentru indulcit: miere, unt de arahide, unt de alune de padure, fructe uscate, iaurt cu fructe etc.

In cazul in care numarul de calorii nu e chiar atat de important pentru tine, terciul poate fi indulcit si cu ciocolata, dulceata sau tot felul de creme, care nu sunt insa la fel de sanatoase.

 

Ce arome poti pune in terci

Raspunsul aici e foarte simplu: ce aroma iti place. Atata timp cat folosesti fulgi si lapte/apa, poti apoi sa-i dai terciului gustul dorit, adaugand ce iti place.

Unii prefera terciul cu vanilie, scortisoara, cacao, pudra de roscove etc. Daca vrei un mic dejun sanatos, opteaza insa pentru arome cat mai naturale.

 

Ce alte ingrediente poti folosi in afara de cele de baza

Pe langa aromele clasice folosite in terciuri, pe langa ingredientele pe care cu totii le stim, mai poti sa indraznesti si alte variante.

De exemplu, poti adauga in amestec si morcov ras. Acesta se introduce in cratita cu laptele si apa, pentru a fierbe putin.

Mai poti incerca un terci delicios cu mar copt. Fructul se taie, se curata, se coace, apoi se face piure si se adauga in terci ca si aroma.

Totodata, in terciul de ovaz mai poti adauga si seminte de in, de chia etc. Acestea fie sunt introduse la fiert, cand pui fulgii si laptele, fie pot fi folosite pentru terciurile reci, deoarece se vor hidrata peste noapte.

La cat de simplu si rapid se face terciul, nu ar trebui sa ratezi un astfel de mic dejun. E aproape imposibil sa nu gasesti o combinatie care sa iti placa, deoarece poti incerca sa-l aromatizezi fix asa cum iti place.

Insa, daca vrei sa il consumi foarte des, ai totusi grija la ingredientele pe care le folosesti, deoarece il poti face foarte caloric.

Nu uita ca poti sa pregatesti acest preparat cald, dar si rece, si poti alege un tip de ovaz care sa-ti placa si sa-ti priasca. Asadar, daca nu ai nici o idee de mic dejun pentru maine, ce ai zice de un terci de ovaz?

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii