Cand ai prieteni in vizita si doresti sa ii impresionezi, sau daca pur si simplu ai facut o pasiune pentru bauturile fine, iti vor fi utile cateva informatii referitoare la tipurile de pahare existente pe piata si la modul in care ar trebui ele sa fie intrebuintate.
Paharele de unica folosinta sunt utile cand esti la gratar sau in alte situatii informale, in compania prietenilor, insa este esential sa stii si cum si cu ce se servesc variatele tipuri de bauturi din comert. Te-ai intrebat vreodata de ce unele recipiente de vin au o cupa mai rotunda si altele una mai inalta, sau de ce unele au o coada lunga iar altora le lipsesc? Iata cateva date privitoare la cele mai populare tipuri.
Paharul de vin
Are o forma standard, cu picior si cupa rotunda, existand numeroase variatii ale designului. Iar atunci cand bei licoarea bahica, este important sa stii in ce fel de pahar sa o servesti pentru a te asigura ca vinul isi atinge potentialul maxim. Aproape toate paharele de vin sunt formate din picior si cupa, diferentele dintre ele fiind in ce priveste dimensiunile acestora.
Pentru vinul alb se folosesc pahare mai scurte, cu o gura usor ingusta si o suprafata redusa de aerare, pentru ca licoarea, de regula Sauvignon Blanc sau Riesling, sa nu oxideze si sa isi pastreze notele delicate si usoare.
Pentru vinurile bordo (Bordeaux) se foloseste un picior mai lung cu o cupa mai mica, ce ajuta la maximizarea gustului vinului rosu de tip Merlot sau Cabernet.
Paharele burgundy sunt mai scunde decat cele de Bordeaux, dar au o cupa mai mare, imbunatatind aroma vinurilor rosii usoare precum Pinot Noir.
Cele de tip flute sunt cele mai subtiri, avand un picior de lungime medie si o cupa foarte alungita si ingusta, ajutand vinul spumant si sampania sa isi mentina aciditatea.
Paharul fara coada devine, inceptul cu incetul, un element central al bucatariei personale, avand forma unei cupe simple de vin. In el poti servi cel mai bine vinuri rosii la temperatura camerei, deoarece mana ta poate incalzi prea mult vinul alb sau rose, care se beau mai reci.
Pe scurt, vei alege o cupa cu o deschidere mai mare pentru vinuri rosii si una mai stramta pentru vinuri albe.
Pahare de cocktail
Aproape orice design poate fi intrebuintat pentru amestecul potrivit.
Paharul de martini este arhicunoscut, avand un picior lung, care iti tine mainile departe de cupa si care ar trebui sa evite schimbarea temperaturii lichidului, si o cupa in forma conica, menita a evita separarea ingredientelor. Se foloseste si pentru alte cocktailuri clasice, servite fara gheata.
Cupa clasica era in trecut cea in care se servea sampania, avand o forma eleganta cu un picior mediu si o alura bombata, in ea servindu-se cocktailuri variate, de le Daiquiri si pana la Sidecar sau Manhattan.
Paharul Highball este cilidric, usor inalt, si nu are picior, fiind ideal pentru amestecuri carbonatate si cu gheata. In el se servesc cocktailuri facute pe loc sau care se dezvolta direct in pahar, precum mojito, gin fizz, gin si tonic, scotch si suc.
Paharul lowball este clasicul recipient in care se serveste scotch-ul cu gheata sau mici cocktailuri puternice in alcool (White Russian, Sazerac, Old Fashioned), dar scazute in ce priveste cantitatea.
Paharul de shot are multiple dimensiuni dar, in general, este cel in care incap pana la 40 ml de lichid, avand pereti grosi rezistenti la spargere. Din el poti bea shoturi clasice sau mici amestecuri si combinatii facute pe loc.
O variatie a paharului de shot este cel Grappa, de degustare pentru bautura cu acelasi nume, care poate avea pana la 60% alcool, asa ca este foarte tare. Recipientul are picior pentru a mentine lichidul rece si se bucura de o forma de bec sau bulb in partea inferioara, spre a mentine temperatura constanta, spre gura urcand putin pentru a permite admirarea aromei.
Cupa de coniac sau Snifter are un piciorus pe care utilizatorul il va tine intre degete si il va invarti usor pentru a incalzi bautura, si o cupa rotunda mare cu o gura relativ ingusta, ce ofera un miros puternic lichidului bahic. Se servesc in el bauturi de culoare maronie, simple, precum coniacul, whiskey-ul sau brandy-ul.
Paharul sour este similar celui flute, dar usor mai mic si cu o gura mai larga, in el servindu-se cocktailuri mici precum whiskey sour sau vodka sour.
Paharele cordial pentru lichior si alte bauturi alcoolice servite dupa masa sunt mici si pot avea picior.
Paharul de margarita poate avea o forma diferita, in concordanta cu tipul retetei folosite. Cel clasic are un picior inalt, cu o cupa dubla si o deschidere mare, pe marginea buzei punandu-se sare sau zahar.
Si paharul pentru cafea irlandeza poate avea coada sau aceasta ii poate lipsi cu desavarsire, elementul specific lui (dar nu numai) este toarta. Aceasta evita arsurile, caci bautura se serveste fierbinte.
Printre cele mai frumoase pahare de amestec se afla modelul Hurricane ce are un picior scurt si o cupa inalta, in forma de lalea, fiind creat special pentru cocktail-ul cu acelasi nume (Hurricane), in general utilizandu-se pentru amestecuri dulci, pe baza de rom si sucuri de fructe.
Paharul Collins serveste cocktailul cu acelasi nume, fiind cilindric si subtire, dar suficient de incapator si pentru gheata, precum in cazul mojito-ului.
Paharele de bere
Iubitorii berii stiu ca exista numeroase designuri ce se folosesc atunci cand te bucuri de savoarea unei beri bune. Acestea au fost concepute pentru a mentine spuma sau pentru a evidentia culoarea si savoarea bauturii.
Paharul de tip pint este clasic, folosindu-se adesea in servirea berii sau cidrului, caracterizandu-se printr-o usoara largire catre buza. Forma este cilindrica. Se curata usor si e simplu de stivuit, motiv pentru care se gaseste in arsenalul oricarui bar.
Paharul Pilsner are o forma subtire si lunga, ce iti permite sa admiri culoarea si aciditatea lichidului, cu o deschidere mare la buza, pentru a retine spuma, folosindu-se mai ales la berea usoara (blonda, pilsner).
Halba este o optiune clasica, dar informala, cu ajutorul toartei putand tine mai usor recipientul fara a incalzi fluidul din interior. Astfel de articole sunt ideale pentru beri rosii, lager, stout, porter sau alte sortimente robuste si puternice, cu gust intens. Forma este cilindrica simpla si larga, cu pereti grosi, pentru mentinerea temperaturii.