
Reteta de tiramisu cu mascarpone
Ingrediente:
- 4 oua
- un praf de sare
- 6 linguri de zahar
- 500 ml mascarpone
- 1 lingura esenta de vanilie
- 6 linguri lichior de migdale (amaretto)
- 2 linguri de cafea
- 400 g piscoturi
Pentru final:
- cacao
Alte ingrediente:
- ciocolata
- capsune
Astazi vrem sa te invatam cum sa faci tiramisu, reteta clasica. Totul e mult mai simplu decat pare a fi la o prima vedere. Inainte de a trece propriu-zis la pregatirea cremei, iti recomandam sa faci cafeaua necesara inmuierii piscoturilor (intr-un ibric adaugi 2 linguri de cafea la 500 ml de apa), pentru a-i da timp sa se raceasca, si sa scoti din frigider toate ingredientele necesare si sa le lasi 30 minute la temperatura camerei.
Pentru a face crema de tiramisu, incepe prin separarea albusurilor de galbenusuri. Ai mare grija sa faci totul cu atentie, pentru a nu scapa galbenus in albus, deoarece altfel nu se vor mai bate la fel de bine si nu vei reusi sa obtii acea consistenta de bezea.
Intr-un bol, se adauga albusurile si un praf de sare si se bat la mixer, la viteaza cea mai mica, pana cand se formeaza moturi. Continua acest tiramisu original adaugand trei linguri de zahar. Bate apoi totul bine, crescand viteza, pana cand se formeaza o crema ce are consistenta de bezea. Daca intorci bolul invers, compozitia nu trebuie sa cada din el.
Acum, lasa putin albusurile si treci la galbenusuri. In acestea, trebuie sa introduci alte trei linguri de zahar si sa le bati la mixer pana se formeaza o crema. Dupa cum bine vezi, nu vorbim de o reteta de tiramisu fara ou, ci de cea clasica.
Dupa ce ai omogenizat bine totul, in bolul in care ai albusurile, adauga treptat galbenusurile pentru a face delicioasa prajitura tiramisu. Tot usor, cate putin, introdu mascarponele (nu vorbim de mascarpone de casa, ci de cel din comert), esenta de vanilie si cele 6 linguri de amaretto. Gusta si vezi daca e pe placul tau, daca nu, mai poti adauga vanilie sau lichior de migdale, pana ai o crema de tiramisu clasic pe placul tau.
Mai departe, poti trece la urmatorul pas, care inseamna montarea desertului tort cu piscoturi si mascarpone. Poti alege sa faci asta intr-o tava mai mare sau chiar in recipiente mai mici. Tot acum pregateste si lichidul in care inmoi piscoturile. In functie de ce cantitate de cafea ai, adaugi aceeasi cantitate de apa si amesteci putin.

Prajitura tiramisu cu piscoturi – BucatariaIoanei.ro
Pe fundul vasului, pui o cantitate mai mica de crema de tiramisu, reteta pe care tocmai ti-am prezentat-o, asezi un rand de piscoturi, pe care le inmoi rapid in cafeaua amestecata cu apa, apoi peste ele adaugi un strat generos de crema. Continui cu inca un rand de piscoturi, iar peste, inca putina crema, cat sa nu se observe piscoturile de dedesubt.
La final, presari cacao peste tot, in functie de cat de amar vrei sa fie, dupa care il bagi la frigider si il lasi asa pentru cel putin 8 ore.
Dupa cum am amintit si mai sus, acesta e un tiramisu reteta clasica. Sunt insa si multe alte variante, ca de exemplu tiramisu cu mascarpone si frisca, tiramisu cu ciocolata sau alte astfel de combinatii.
Si la aceasta reteta, daca doresti, poti sa mai adaugi intre straturi ciocolata rasa pe razatoare, capsune sau alte fructe. Acestea merg foarte bine si la varianta de tiramisu cu frisca.
Partea buna la aceasta reteta de tiramisu cu piscoturi consta in faptul ca e o prajitura ce nu necesita coacere, deci, nu ai nevoie sa stii ce timpi si ce temperatura trebuie sa setezi pentru cuptorul electric sau alte astfel de detalii.