fbpx

Tocana de legume

Last Updated: 10.12.24

Ai facut vreodata tocana de legume? Daca nu, poate e momentul sa incerci si tu acest tip de conserva. Ea poate fi facuta in mai multe moduri, asadar, sigur vei gasi o varianta potrivita si pentru tine. 

Tocana de legume e usor de realizat, e formata in principal din legume si e un preparat care iti va tine de foame. Poti sa o consumi dimineata, pe paine prajita, la pranz, ca si garnitura sau chiar si seara. Totodata, mai e utilizata si pentru a face diverse preparate. Poate da gust ciorbelor, altor tocane, chiftelelor etc.

 

Ce este tocana de legume si cum se face

Tocana de legume este de obicei o conserva pe care o pregatesc toamna gospodinelor. Ea e realizata in mare parte din legume. Acestea nu trebuie neaparat coapte inainte, ci se toaca si se fierb impreuna. Aceasta este principala diferenta dintre tocana si zacusca. 

In continuare, vrem sa iti vorbim de cele mai populare tipuri de tocana si sa iti spunem cum sa le pregatesti.

zacusca cu legume taiate mare si cu orez

Tocana de legume, reteta traditionala, ca la manastire

Cum faci cea mai gustoasa tocana de legume
PRINTEAZA
Ingrediente tocana de legume
  • 2 ardei grasi rosii
  • 2 vinete
  • 2 rosii
  • 2 cartofi
  • 200 g orez
  • 150 ml ulei
  • 2 cepe
  • 4 catei de usturoi
  • ulei
  • sare
  • piper

Cum se face tocana de legume, ca la manastire

Cand vorbim de tocana de legume, multe persoane se gandesc la acea tocana de la manastiri. Ea are un gust deosebit si nu e deloc dificil de realizat. Daca ai legume proaspete, in gradina, cu atat mai bine, deoarece rezultatul final va fi si mai delicios. Poti insa si sa le cumperi din piata, mai ales cand sunt de sezon. 

Pregateste legumele

Pentru a pregati legumele, acestea trebuie spalate si curatate. Apoi, ardeii se taie cubulete, vinetele la fel, iar cartofii felii subtiri. Ceapa se toaca solzisori, iar usturoiul se taie marunt si el sau se piseaza.

Rosiile trebuie facute sos, fie la blender, fie date pe razatoare. Daca vrei le poti inlocui cu bulion.

 

Caleste totul in tigaie

Intr-o cratita incapatoare, pune la incins uleiul. Cantitatea acestuia mai poate fi ajustata in functie de necesitati. Peste ulei se adauga ceapa si usturoiul si se lasa la calit.

Dupa ce amestecul devine usor transparent, adauga apa, cam 500 ml. Apoi pune ardeii si orezul. Cand orezul incepe sa se faca, mai adauga inca o cana de apa si mai fierbe-l putin, pana cand scade. Introdu apoi in cratita vinetele si cartofii si inca o cana de apa. 

Spre final, cand totul a mai scazut, pune sosul de rosii. Condimenteaza si mai lasa la foc pana cand obtii consistenta dorita si toate ingredientele sunt gatite.

 

Reteta tocana de legume cu orez fiert separat

Mai poti pregati tocana de legume cu orez din 1kg morcovi, 1.5kg ardei kapia, 1.5kg ardei gras, 1kg gogosari, 1kg ceapa, 400 ml ulei, 500g vinete, 100g orez, 100ml bulion, 200ml apa, sare, piper, 1 legatura patrunjel.

 

Cum se face tocana de legume cu orez

Reteta aceasta incepe cu pregatirea legumelor. Ardeii, gogosarii si vinetele se taie in fasii. Morcovul trebuie dat pe razatoarea mare, iar ceapa tocata solzisori. Daca vrei in final o textura mai fina, asemenatoare cu o pasta, atunci poti sa folosesti blenderul sau masina de tocat.

Pentru a trece la prepararea termica a tocanei de legume cu orez, ia o cratita si pune la incins uleiul. Dupa, adauga ceapa si las-o sa se caleasca. Cand devine transaprenta, e momentul sa adaugi la calit morcovul, ardeii si gogosarii.

Ii lasi la fiert pana cand incep sa lase zeama, apoi condimenteaza dupa gust si adauga si bulionul. Mai lasa putin la fiert, apoi introdu in cratita si vinetele. 

tocana de legume - ardei si gogosari taiati

In ceea ce priveste orezul, el se adauga spre final. Pe el il fierbi separat. Dupa ce l-ai amestecat impreuna cu celelalte ingrediente, adauga patrunjel tocat marunt si mai lasa focul pornit pentru 5 minute. 

Pentru a pastra tocana pe timp de iarna, ea se introduce in borcane sterilizate inainte si se lasa la racit acoperita de paturi sau in cuptorul care inainte a fost preincalzit la 100 grade Celsius.

 

Reteta tocana de legume cu ciuperci

O varianta foarte gustoasa de tocana, pe care trebuie sa o incerci, este cea cu ciuperci. Pentru a o prepara ai nevoie de: 500g ciuperci, 1 ceapa rosie, 1 ceapa alba, 1 morcov, 2 ardei grasi, 5 linguri ulei, 5 linguri bulion, 200ml apa, sare, piper si patrunjel.

 

Cum se face tocana cu ciuperci

Daca vrei sa faci rapid o mancare de post sau pur si simplu te-ai saturat de carne si vrei sa mai incerci si altceva, iti recomandam aceasta tocana. E foarte simplu sa o prepari, iar ingredientele sunt usor de procurat. 

Incepe totul cu pregatirea ciupercilor. Preferabil e ca acestea sa fie proaspete. Le spali, le curati, le tai felii si le calesti. Dupa, le scoti din uleiul incins si le lasi deoparte pentru o vreme.

Intre timp, in uleiul ramas in tigaie se caleste ceapa, morcovul si ardeii, toate tocate marunt. Cand devin moi, se adauga bulionul, apa si ciupercile. Se condimenteaza, se lasa apoi la foc mic pentru a fierbe, iar din cand in cand se amesteca. 

La final, cand totul e gatit si gustul e cel dorit de tine, adauga patrunjel si opreste focul.

 

Reteta tocana de legume cu vinete

Tocana cu vinete este aromata si satioasa. O poti prepara din 2 vinete, 2 dovlecei, 150ml ulei, 4 cepe,  2 ardei grasi rosii, 1kg rosii, 2 catei usturoi, cimbru, sare si piper.

 

Cum se face tocana de legume cu vinete

Mai intai trebuie sa te ocupi de vinete si dovlecei. Le poti fie curata, fie lasa cu coaja, apoi le tai cubulete. Dupa, presara peste ele sare si lasa-le sa se se scurga de apa care poate da altfel un gust amar. 

Intre timp, ocupa-te de ardei, ceapa si rosii. Ardeii se spala, se curata si se toaca marunt, la fel ca si ceapa. Rosiile se oparesc, se curata apoi de coaja si se taie cubulete. 

Acum e momentul in care ai nevoie de o cratita incapatoare pentru ingredientele folosite. In ea se adauga 2-3 linguri de ulei, apoi ceapa si ardeiul. Se lasa la calit pentru 10-15 minute, pana cand se inmoaie. 

Intr-o alta cratita, adauga uleiul ramas si in el rumeneste pe rand vinetele si dovleceii. Ambele legume trebuie scurse putin inainte. Acum, revii la cratita in care ai calit ceapa si ardeiul, iar peste ele adauga vinetele si dovleceii. Pune capacul si lasa totul la foc mic pentru 5 minute.

Dupa, adauga rosiile, usturoiul pisat si condimentele. Mai lasa la foc pentru inca 10 minute sau pana cand are consistenta dorita de tine. 

Aceasta tocana poate fi pastrata si peste iarna, daca o introduci fierbinte in borcane sterilizate si o lasi apoi sa se raceasca lent acoperita cu paturi.

 

Cate calorii are tocana 

Tocana de legume nu e foarte calorica. De regula, in 100 g de tocana ai 50-70 kcal. 

 


La fel de bune si simplu de facut sunt si zacusca de vinete si cea de zacusca cu ciuperci. Tot acum este momentul si pentru a compot de cirese.


Cum se face tocana pentru iarna

Cum pregatesti borcanele pentru tocana

Pentru a pregati borcanele pentru tocana, trebuie sa procedezi la fel ca la orice conserve. Recipientele se spala foarte bine, apoi se sterilizeaza.

Poti face asta cel mai simplu la cuptor. Le introduci in acest aparat cand au inca picaturi pe ele si le lasi la 150 grade Celsius pana se usuca.

Poti steriliza borcanele si la bain-marie. Intr-o oala incapatoare, adauga borcanele, apa pana la gura lor, si fierbe totul pentru circa 15 minute. 

 

Cum umpli si sterilizezi borcanele cu tocana

Pentru a umple borcanele cu tocana cel mai bine te folosesti de o lingura potrivita. Trebuie sa ai foarte mare grija la aceasta etapa, deoarece tocana se introduce in borcane cat e inca fierbinte. Pune borcanele in contact cu o suprafata metalica pentru a nu se crapa – pe o chiuveta metalica sau pune sub ele coada de la lingura sau furculita.

Daca vrei sa sterilizezi din nou dupa ce recipientele sunt pline, foloseste cuptorul sau metoda bain-marie.

Pentru cuptor, introdu borcanele in aparat pentru 20 minute, la 120 grade Celsius. Daca vrei sa mergi pe varianta de bain-marie, fierbe-le timp de 40 minute.

 

Dupa cum ai putut observa, sunt multe moduri prin care poti face tocana de legume. Poti alege pentru fiecare reteta sa adaptezi cantitatile in functie de cat de multa vrei sa faci. Toate retetele merg pastrate si pentru iarna, daca te ocupi in mod corect de sterilizare. 

Daca vrei un gust cat mai placut, ideal ar fi sa alegi legume proaspete, din surse cat mai naturale. Toamna e momentul prielnic pentru a face tocana. In aceasta perioada gasesti cu usurinta legume gustoase in piete, daca nu ai propria gradina, pentru a face cea mai buna tocana de legume.

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii