fbpx

Top 10 cutite de bucatarie ce nu trebuie sa iti lipseasca

Last Updated: 19.01.25

 

Cea mai veche unealta si arma din lume, cutitul, a cunoscut de-a lungul istoriei sale o specializare tot mai mare in functie de actiunea pe care o intreprinzi. Vei afla care sunt principalele tipuri de cutite care pot indeplini sarcini de macelarie: filetare, dezosare, transare, feliere, tocare; care pot sa taie si sa decojeasca legume si fructe ori sa felieze cu succes painea sau produsele de patiserie.

 

Indiferent cat de bune sau de slabe ar fi abilitatile tale de bucatar, nu te poti lipsi in nici o circumstanta de cutite. Exista pe piata o multitudine de astfel de instrumente, variate in functie de materialul din care sunt confectionate, forma, dar mai cu seama in concordanta cu scopul utilizarii lor. Iti prezentam principalele 10 tipuri de cutite pe care ar trebui sa le ai mereu la indemana.

 

Cutitul bucatarului

Este un fel de fac totum in bucataria ta. Aparut initial pentru a sectiona fleici mari de carne de vita, si-a extins treptat utilitatea la aproape toate actiunile pe care le poti intreprinde ca bucatar cu un cutit: taie, transeaza, feliaza, dezoseaza, marunteste, toaca. Poate fi folosit si pentru zdrobirea unor anumite alimente, precum usturoiul sau maslinele. Asadar, poate inlocui cu succes o multitudine de instrumente specializate.

Este o unealta solida, cu lama mai lata aproape de maner, curbata la varf si lunga, cu dimensiuni variind intre 20-35 cm. Indiferent ca optezi pentru varianta germana, franceza ori japoneza – care da cutitului denumirea de Santoku – a lamei, diferite in functie de gradul de curbura, cutitul bucatarului nu poate lipsi din trusa ta de chef.   

 

Cutitul universal

Seamana cu un cutit pentru paine, dar are dimensiuni mai reduse si este mai ascutit. Cunoscut si cu numele de cutit pentru sandwich, este un instrument multifunctional, sectionand cu precizie atat legume ori fructe, cat si covrigi sau chifle.

 

Cutitul pentru decojit

Arata ca un cutit al bucatarului cu lama mai scurta, de pana in 10 cm. Este ascutit, pentru a putea despica lesne invelisul mai dur al alimentelor, si usor de manevrat. Cu ajutorul lui poti indeparta fara probleme din cateva miscari coaja fructelor sau legumelor, reusesti sa toci rapid si in siguranta ingrediente de dimensiuni mai mici, precum usturoiul, ceapa verde sau ciusca si sa eviscerezi crevetii.

Cutitul pentru paine

Mirosul painii abia scoase din cuptor si aburul care iese din coaja fierbinte iti vor face cu ochiul sa o rupi bucati si sa o mananci pe nerasuflate. Daca totusi decizi sa astepti si sa o tai in felii potrivite ca grosime, perfecte in sectiune, atunci vei avea nevoie de acest instrument cu lama lunga, zimtata, care sa nu sparga invelisul crocant sau sa smulga miezul.

 

Cutitul pentru dezosat/filetat

Atunci cand vrei sa obtii un file perfect, trebuie sa desprinzi cu abilitate chirurgicala pielea de pe carne si carnea de pe os, fara sa pierzi nimic din textura gustoasa. Fie ca e vorba despre peste, pasare, vita sau porc, tehnica este cam aceeasi. In toate cazurile ai nevoie de o lama bine ascutita, lunga, subtire si flexibila, astfel incat sa nu se deterioreze la contactul cu osul.

 

Satarul

Dupa cum ii spune si numele, instrumentul a intrat in bucataria romaneasca pe filiera turceasca. Are lama dreptunghiulara, este mai greu si foarte ascutit. Poate fi utilizat ca unealta de macelarie, pentru a sectiona bucatile mari de carne, oasele si articulatiile in fragmente potrivite ca dimensiune pentru nevoile tale. De asemenea, daca vrei sa gatesti perisoare, chiftele sau sarmale cu o umplutura de o savoare aparte, satarul iti va toca ingredientul principal, carnea, ceva mai mare  decat o masina.

 

Cutitul pentru friptura

Acest tip de cutit se foloseste mai degraba in procesul de preparare a fripturilor delicioase de porc, vita sau pasare (in special curcan), decat pentru servirea lor. Pentru a detasa felii potrivite si uniforme ca grosime din blocurile mai mari de carne este nevoie de o lama bine ascutita, subtire si lunga. 

Varful instrumentului este ascutit sau rotunjit, in functie de particularitatile bucatii de carne pe care vrei sa o sectionezi. In cazul fripturii cu os, se recomanda cel baioneta, pentru a putea cu ajutorul varfului sa te ghidezi perfect in taierea articulatiilor si decuparea carnii de pe langa os. Altfel, se poate utiliza varianta curbata. Oricum, pentru operatiunile intreprinse este bine sa te folosesti de una sau doua furculite pentru friptura, cu doi dinti lungi si ascutiti.

 

 

Foarfeca de bucatarie

Daca esti de parere ca o foarfeca nu prea ar avea ce cauta alaturi de cutite in trusa ta cu ustensile de bucatarie, te inseli. Sunt anumite situatii in care te poti folosi cu mai mare precizie si in conditii optime de siguranta. 

Daca vrei sa tai in fasii, bastonase sau cubulete diverse ingrediente (bacon, sunca, ardei, ciuperci etc.) pe care urmeaza sa le gatesti sau sa le folosesti pentru ornat, vei face acest lucru mai repede si mai uniform cu o foarfeca. De asemenea, poti marunti diverse ieburi pentru condimentarea mancarii fara a le zdrobi inutil ori fara a pata tocatoarele din plastic sau din lemn. Sectionarea bucatilor de pui devine foarte usoara, fara sa se zdrentuiasca pielea de pe carne si fara sa gasesti in farfurie aschii de os.

Marginile aluatului pot fi crestate pentru o modelare facila, pentru obtinerea feliilor de pizza renunti la cutit, iar fructele confiate sau cele din dulceata, precum si bucatile de rahat nu iti vor mai lasa dare lipicioase pe maini. 

 

Santoku

Reprezinta varianta japoneza pentru cutitul bucatarului. Diferenta consta in forma lamei, mai putin curbata si care formeaza un unghi la varf de aproximativ 15 grade, mai ascutit decat in cazul lamei germane sau al celei franceze. Ca aspect, se apropie destul de mult de satar. Lama este confectionata din otel dur, si prezinta de obicei un decor alveolat, util pentru inlaturarea facila a reziduurilor alimentare, mai ales a celor care se lipesc.

Cutitul pentru salata

Te-ai saturat ca frunzele de salata din bol sa arate palite si fara vlaga? Atunci tot ce trebuie sa faci este sa schimbi instrumentul cu care le tai. Contactul cu lama metalica le oxideaza imediat, le striveste si le deterioreaza textura si aspectul. Drept urmare, cutitul pentru salata este confectionat din material plastic.

 

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Top 9 tipuri de cutie de bucatarie si cum le utilizezi

 

Daca vrei un cutit universal cu multiple utilizari, alege-l pe cel al bucatarului. Are lama lata, iar varful este ascutit. Atunci cand tai painea, foloseste un cutit asemanator cu fierastraul, cu dinti zimtati, pentru a putea taia coaja, fara ca miezul sa fie sfaramat. Ca sa poti dezosa carnea, ai nevoie de un instrument cu tais ascutit si varf. Acesta trebuie sa fie usor de manevrat, pentru a putea indeparta usor carnea de pe os.

 

Chiar daca esti un bucatar iscusit, iti este greu sa prepari mancarea, fara instrumentele necesare. De aceea, citeste articolul si afla ce cutite nu trebuie sa iti lipseasca din bucatarie.

 

Cutitul bucatarului – un produs de nelipsit

Daca nu esti dispusa sa investesti in achizitia unui set complet de obiecte pentru taiat alimente, insa vrei un produs de calitate, te sfatuim sa iei cutitul bucatarului. Acesta a fost conceput, initial, pentru a taia carnea, dar ulterior multi bucatari l-au utilizat pentru tocare, maruntire, taiere, feliere si dezosare. Cutitul are lama lata, lunga, cu forma curbata. Cele mai multe modele au lungimea de 20cm si latimea de 4cm la baza, insa poti gasi lame care ajung si la 35cm lungime. Taierea si felierea se realizeaza usor, deoarece miscarea sa se face din incheietura mainii, miscand varful lamei pe tocator.

Potrivit specialistilor, acest model se poate imparti in trei categorii. Cel cu lama germana are curbura la fel pe toata lungimea, iar cel francez are indoitura mai accentuata spre varf. Modelul cu tais japonez se numeste si santoku. Se aseamana cu satarul si are alveole pe partea laterala, pentru caderea usoara a legumelor, dupa taiere.

 

Cutitul utilitar este bun la toate

Daca vrei o varianta mai mica a cutitului utilizat de bucatari, poti opta pentru cel utilitar. Lungimea lamei este cuprinsa intre 10-17cm, insa latimea este mica. Ustensila se utilizeaza pentru taierea legumelor, a plantelor aromatice sau a bucatilor de carne, de mici dimensiuni.

In mare are aceeasi intrebuintare ca si cutitul bucatarului, doar ca se foloseste pentru alimentele care au dimensiuni mai mici. De asemenea, datorita lamei subtiri el poate fi folosit si pentru decojit. Cutitul este usor de manevrat, insa nu este indicat pentru taierea obiectelor dure.

 

Cutitul pentru paine

Painea se feliaza greu, atunci cand este proaspata. Daca incerci sa o tai cu un cutit obisnuit, aceasta se sfarama, de aceea trebuie sa ai unul special pentru paine. Lama are lungimea cuprinsa intre 15-20cm.

Partea inferioara taisului este zimtata, iar aspectul ustensilei se aseamana cu un fierastrau. In momentul taierii, lama nu impinge painea, ci trece de-a lungul sectiuni, fara sa o franjureze. Acesta poate fi utilizat si la alte alimente mai moi, de aceea poate fi instrumentul perfect, atunci cand vrei sa tai prajituri pufoase si aerate, fara sa le zdrobesti.

 

Satarul – cutitul utilizat in special in macelarii

Baltagul este cel mai greu cutit din bucatarie. Acesta are un design robust, iar lama are forma dreptunghiulara. De asemenea, taisul este dur, pentru a-l putea folosi, atunci cand vrei sa bucatesti oasele. Se utilizeaza deseori in macelarie si este mai greu de manevrat, din cauza faptului ca este voluminos.

De asemenea, se foloseste, in general, doar pentru alimentele crude nu si pentru cele deja preparate. Datorita faptului ca lama este lata si plata, poti zdrobi cu el usturoiul sau ghimbirul, presandu-le, atunci cand se afla pe tocator.

 

Cutitul pentru dezosat – potrivit pentru cei care vor carne fara oase

Daca vrei sa indepartezi carnea de pe oase sau de pe cartilaje, ai nevoie de un tais bine ascutit. Un cutit pentru dezosat are lama subtire si varful este rotund, dar ascutit la final. Lungimea lamei este de aproximativ 15cm. Aceasta este realizata din material rigid (pentru carnea de porc) sau flexibil (util pentru carnea de pui). Instrumentul nu are un aspect robust, ci din contra, are dimensiuni mici si este usor de manevrat.

 

Cutitul pentru decojit – util celor care mananca multe legume

Legumele sunt dificil de curatat, mai ales daca au coaja subtire, ca rosiile, de aceea trebuie sa folosesti o ustensila speciala pentru acest proces. Un astfel de cutit are lama scurta, rigida si cu o forma curbata.

In general, o margine este dreapta, iar cealalta ascutita, pentru a putea scoate petele. Instrumentul este utilizat pe langa legume si pentru pielite, deoarece este suficient de ascutit, pentru a nu taia si pulpa legumei.

Pe langa lama cu forma speciala, are manere ergonomice, realizate din materiale ce nu aluneca, pentru a putea fi manevrat usor. Datorita constructiei special concepute, procesul de curatare al legumelor este mai sigur.

 

Cutitul pentru tomate – aliatul gospodinelor

Toamna este sezonul rosiilor. Cel mai multe gospodine fac in aceasta perioada, diverse conserve pentru iarna, de aceea un cutit pentru tomate le este de folos. Are o lama de aproximativ 17cm, cu o forma rotunjita si margine ascutita.

Rosiile necesita un instrument special de curatare, deoarece coaja este delicata, iar pulpa este moale si carnoasa. Marginea cutitului te ajuta sa indepartezi pielea si sa tai felii leguma, fara sa o zdrobesti. Manerele sunt realizate din cauciuc sau materiale aderente, pentru a asigura un proces de taiere sigur si usor.

 

Spatula – cutitul util patiserului

Cei care lucreaza la cofetarie folosesc frecvent un cutit cu lama lunga (aproximativ 8cm), lata si cu varful rotunjit, pentru a intinde cremele in interiorul blaturilor. Acesta are lama neteda, de aceea continutul va fi perfect intins, fara imperfectiuni.

Tipul acesta de ustensila poate fi utilizata si atunci cand faci sandwich-uri, deoarece raspandesti usor continutul, pe felia de paine. Taisul nu este ascutit, de aceea nu este cel mai bun cutit de bucatarie, pe care sa il utilizezi pentru a bucati legume sau carne.

 

Cutitul decorativ – te ajuta sa infrumusetezi aperitivele

Pentru ca mancarea sa fie pe gustul musafirilor, ar trebui sa fie gustoasa si sa aiba un aspect placut. Folosind un cutit decorativ, poti taia branzeturile si legumele, astfel incat acestea sa arate frumos pe farfurie.

Taisul are aceeasi latime pe toata lungimea lui si lama are onduleuri, pentru a putea schimba aspectul bucatii taiate. Un astfel de instrument nu se poate utiliza pentru taierea alimentelor crude sau dure, deoarece lama nu este suficient de rigida.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii