fbpx

Top 10 retete de clatite pufoase

Last Updated: 02.10.22

 

Printre cele mai indragite deserturi pentru romani, dar nu numai ei, se afla clatitele. Aceste misterioase aluaturi gatite in cateva moduri distincte, pentru rezultate fermecatoare, atrag prin formele si gusturile lor diferite. Iata cateva retete care te pot ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile de gatit. 

 

Daca ai vrea sa inveti cum sa faci clatite de diferite feluri, cu rezultate gustoase si pufoase, dar nu prea ai experienta in bucatarie, afla ca, din aceste randuri, poti sa descoperi chiar reteta perfecta care sa te bucure atunci cand doresti ceva dulce sau ceva nou, de pilda. 

 

Clatite traditionale

Reteta de baza de clatite pufoase este cea cu aluatul subtire, dar fraged si gustos, iar clatitele se pot folosi cu tot felul de umpluturi, de la cele mai sarate la cele dulci, cu gemuri si creme. Pentru o astfel de bunatate iti sunt necesare urmatoarele:

250 g faina

3 oua

500 ml lapte rece

50 g unt topit si racit

Praf de sare

O lingurita de zahar pudra (optional)

Ulei sau unt pentru prajit. 

Aceasta reteta de clatite simple porneste cu cernutul fainii si punerea oualor peste aceasta, adaugand si sarea, amestecand repede cu o lingura sau spatula de lemn pentru a rezulta o pasta mai groasa pe care o diluezi putin cu untul topit si laptele rece, pe care il torni treptat pentru a nu produce cocoloase. 

Acest aluat de clatite se lasa la frigider 30 de minute, pentru a se ingrosa putin, dupa care se mai amesteca de cateva ori cu lingura sau polonicul si se poate folosi. Se incinge o tigaie cu fundul mai plat si se toarna putin unt sau ulei, rotind recipientul pentru ca grasimea sa se intinda pe suprafata (poti folosi o pensula de gatit din silicon), dupa care torni un polonic si misti tigaia pentru ca aluatul sa acopere intreaga baza in mod cat mai uniform. Vei intoarce aluatul pe partea cealalta cand acesta incepe sa se rumeneasca (poti folosi o spatula pentru a verifica). 

Daca vrei sa le servesti drept clatite frantuzesti, le umpli cu gem si le rulezi frumos, pozitionandu-le intr-o piramida pe farfurie. 

 

Clatite cu lapte si apa minerala

Reteta de clatite cu apa minerala duce la formarea unor aluaturi fragede si pufoase, cu bule. Iata ce ingrediente iti trebuie:

3 oua

350 g faina

500 ml lapte rece 

50 g unt topit

250 ml apa minerala

Ulei pentru prajit (sau unt)

Un varf de sare

Coaja de lamaie si vanilie (optionale). 

Mai intai, vei bate ouale bine, pana cand apare o spuma deasupra, si apoi adaugi untul topit si lasat sa se raceasca, dupa aceea adaugand in compozitia de clatite pufoase cu lapte jumatate din lichidul acesta, continuand cu faina adaugata lingura dupa lingura, pentru a nu se forma cocoloase. 

Dupa ce faina este complet incorporata, se adauga laptele ramas si apa, pentru a dilua aluatul. La final se pun elementele optionale (coaja de lamaie si esenta de vanilie), dupa care se lasa 20 de minute la odihnit. 

Cum se fac clatitele acestea? Tehnica este simpla, incingand tigaia, punand putin ulei sau unt, dupa care torni cu polonicul sau o micuta cana o cantitate adecvata de aluat, care acopera baza tigaii, fara a ramane prea groasa. Se intoarce folosind o spatula sau din incheietura. 

Se pot servi aceste clatite cu banane, crema de ciocolata, miere, branza si stafide, dulceturi sau umpluturi sarate (telemea cu marar, carne cu sos de rosii, etc.). 

 

Clatite brasovene

Cu branza si stafide

Aceasta reteta mai este cunoscuta si drept clatite cu branza si stafide la cuptor, reprezentand un adevarat deliciu. Aceasta varianta este rapid de facut si gustoasa. Ai nevoie de:

3 oua

550 ml lapte

50 g unt topit

250 g faina

Un varf de cutit de sare

Esenta de vanilie. 

Se amesteca ouale si sarea si se cerne faina, adaugandu-se treptat, prin amestecare, la final adaugand laptele si untul, lasand rezultatul pret de 30 de minute sa se aseze, dupa care se incalzeste tigaia la foc mediu, se unge cu ulei sau unt si, cand se incinge, se pune compozitie de clatite si se coace pana la doua minute pe fiecare parte. 

Umplutura are nevoie de:

200 g smantana grasa

500 g branza dulce de vaca

2 oua

150 g zahar

Praf de sare

Doua plicuri de zahar vanilat

Merisoare sau stafide

Coaja rasa de lamaie. 

Toate ingredientele se pun intr-un bol si se amesteca bine, pentru a rezulta clatite pufoase, dupa care se unge tava cu unt si se pune umplutura de branza cu stafide in mijlocul clatitelor, rulandu-le, pe rand, asezandu-le in tava. Deasupra lor se pot presara putin zahar si cateva bucatele de unt. Se coc in cuptorul preincins la 170 de grade pret de 30 – 40 minute, pana se rumenesc. Se pot servi aceste clatite cu dulceata, simple sau cu smantana, iaurt ori sosuri dulci. 

 

Clatite cu carne

Reteta traditionala necesita urmatoarele ingrediente pentru clatite: 

250 ml lapte

2 oua

125 ml apa minerala

175 g faina

50 g ulei

Un varf de sare. 

Se bat ouale cu sarea si se adauga incetul cu incetul faina si uleiul, la final diluandu-se cu lapte, asa cum se fac clatite dupa reteta originala. Dupa ce se odihneste aluatul 30 de minute, se prajeste in tigaia incinsa. 

Umplutura e formata din:

400 g ciuperci

400 g carne tocata (porc, vita)

O ceapa

O lingura rasa de faina

50 ml lapte rece

2 linguri de smantana

Patrunjel verde

50 g cascaval ras. 

Se toaca ceapa si se caleste alaturi de carne, asezonand cu sare si piper dupa gust, adaugand ciupercile si putina apa pentru a fierbe amestecul pret de 15 minute, faina, smantana si laptele fiind amestecate intr-o canita adaugata in tigaie, lasand cateva minute la foc pentru a se gati, dupa care se amesteca patrunjelul si cascavalul si se lasa la racit. Se pune umplutura pentru cele mai bune clatite sarate in fiecare foaie si se impatureste precum o sarma, apoi se trece prin ou batut si pesmet si se prajeste in ulei incins, in tigaie, la foc mediu, pana se rumeneste. Se serveste cald, cu sos tzatziki, sos de rosii cu usturoi sau de ardei copti cu usturoi. 

 

Clatite de post fara apa minerala

O reteta de clatite de post sau vegane este oricand la indemana, un astfel de preparat avand urmatoarele ingrediente:

500 ml lapte de migdale sau orez ori soia (poti face si clatite cu apa plata, daca doresti)

200 g faina

Jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu

Jumatate de lingurita de sare

O lingura de zahar

Sase linguri de floarea soarelui. 

Se mai poate adauga in aceasta reteta de clatite fara lapte si esenta de vanilie sau rom, scortisoara ori cacao, de exemplu. 

Modul de preparare e simplu, se amesteca intr-un bol ingredientele uscate si se adauga cate putin lapte, amestecand incontinuu cu telul spre a se evita cocoloasele, la final adaugand uleiul. Se incinge o tigaie si se unge cu ulei, turnandu-se o cantitate adecvata pentru acoperirea bazei si se prajeste aluatul. Se pot manca aceste clatite cu gem, cu branza, cu fructe sau simple. 

 

Clatite pufoase americane

Daca nu ai mancat niciodata american pancakes, reteta aceasta te va ajuta sa obtii la tine acasa acele pufoase prajituri gata sa primeasca sirop. Iata ingrediente de clatite americane pe care le poti prepara acasa, in tigaie:

300 g faina

500 ml lapte batut

60 g unt topit

2 linguri de zahar

2 oua

2 lingurite rase de prat de copt

Un varf de sare

O lingurita rasa de bicarbonat de sodiu. 

Faina se amesteca cu zahar, praf de copt, bicarbonat si sare. In alt bol, peste laptele batut pui oua si untul topit, amestecandu-le bine cu telul, dupa care se incorporeaza ingredientele umede in cele uscate folosind telul, pentru a nu ramane cocoloase. 

Intrebarea “cum se fac clatite americane?” primeste un raspuns simplu, caci vei folosi o tigaie incinsa pe care o ungi cu unt sau ulei si apoi plasezi aluatul cu polonicul, intinzandu-l putin cu lingura, la nevoie (va avea in jur de 10 cm in diametru, nu mai mult), prajindu-l la foc mic, pana cand se formeaza bule de aer la suprafata, moment in care intorci. Repeti procedura pentru intregul amestec. La final, poti orna clatite americane cu banane, afine, dulceata, sirop sau unt. 

 

Clatite americane de post

Exista si sortimente de clatite americane fara lapte, pentru cei vegani sau care au intoleranta la lactate, de exemplu, gasindu-se solutii pentru ca orice persoana sa se bucure de aeratele prajiturele. Iata o reteta care nu include nici gluten, nici lactate sau oua. 

Aceasta reteta de clatite americane include:

300 ml lapte vegetal (soia, migdale, orez)

250 ml faina de orez integral

3 banane foarte coapte

O lingura de ulei vegetal

Jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu

Jumatate de lingurita de praf de copt

Un varf de lingurita de vanilie

O lingurita de scortisoara. 

Cu ajutorul acestor componente obtii clatite cu faina integrala de orez. Se faramiteaza bine bananele in blender, robot sau cu furculita, peste ele adaugandu-se laptele si apoi faina, treptat, incheind cu uleiul si condimentele. Aluatul se pune in tigaia incinsa, cu o lingura mai mare, dimensiunile unei clatite americane pufoase, de acest fel, fiind reduse, de pana la 8 cm in diametru. 

Dupa ce sunt gata, le poti aseza intr-un tort de clatite americane, punand intre ele gem sau sos de ciocolata ori miere, sirop de artar sau agave, ori fructe proaspete. 

 

Clatite americane – reteta originala

Reteta “old-fashioned” de clatite pufoase americane necesita o lingura de zahar alb, o lingurita de sare, trei lingurite si jumatate de praf de copt, 192 grame de faina, un ou, 300 ml lapte si 3 linguri de unt topit. 

Se amesteca intr-un bol ingredientele uscate si se aereaza cu telul, iar in mijlocul lor se pun cele umede, avand grija sa amesteci bine, pentru a nu lasa cocoloase. Incingi o tigaie pe un aragaz mixt la foc mediu si pui in jur de 60 g de aluat sa se coaca pe ambele parti, putand servi fierbinte, cu iaurt, fructe, sirop, crema, miere sau unt. 

 

Clatite americane cu iaurt

Inca mai cauti reteta de clatite pufoase perfecta? Daca esti dispusa sa faci o incercare diferita fata de crepele frantuzesti pe care le stim face noi romanii, si sa obtii un blat asemanator unui chec cu apa minerala, iata o optiune interesanta si frageda, in stil american. Ingredientele necesare sunt:

2 oua

250 ml iaurt/ chefir/ lapte batut

2 linguri unt topit sau ulei

140 g faina

Esenta de vanilie

2 linguri de zahar

Un varf de sare

Jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu

O lingurita de praf de copt. 

Aluatul de clatite pufoase cu iaurt se face prin amestecarea oualor, iaurtului, zaharului si a untului topit, batand bine cu telul, apoi adaugand vanilia. Separat, se amesteca ingredientele uscate si se aereaza bine, punand deasupra lor amestecul lichid, avand grija sa amesteci cu o lingura. Aluatul se lasa 20 de minute, pentru ca eventualele cocoloase sa se desfaca si sa devina mai lichid. Se incinge tigaia data cu ulei si se pune aluat cu polonicul sau lingura, cu diametrul de pana la 10 cm, cand incep sa apara bule fiind necesara intoarcerea pe partea cealalta. Se pot servi aceste clatite cu mere, banane, afine, capsuni, siropuri (ciocolata, vanilie, artar, agave, miere) sau iaurt, frisca, etc. 

 

Clatite cu bere

Iata o optiune clasica, ce inlocuieste lactatele cu berea:

660 ml bere cu alcool

3 oua

300 – 400 g faina

O lingurita de coaja de lamaie si portocala

Un praf de sare

100 ml ulei. 

Ingredientele se amesteca, intai cele uscate si, deasupra lor, cele umede, avand grija sa invarti bine cu telul pentru a nu ramane cocoloase, obtinand un aluat omogen, usor curgator, care se lasa sa se raceasca pret de 30 de minute, dupa care se coace in tigaia incinsa, fara ulei (deoarece exista deja in compozitie), dozand cu polonicul si miscand tigaia pentru a acoperi bine baza. Cand se rumenesc pe fund, clatitele se intorc pe cealalta parte. 

Le poti umple cu visine din compot, dulceturi, gemuri, fructe proaspete taiate, creme dulci sau sarate, dupa cum ti-e pofta inimii.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii