fbpx

Top 10 retete de prajituri cu fructe, de copt la cuptorul electric

Last Updated: 20.01.25

 

Fructele sunt foarte frecvent folosite si in prajituri, ele dand o aroma deosebita si un gust foarte proaspat si placut. Cel mai adesea, oamenii prefera deserturile cu visine, capsuni, caise sau fructe de padure, iar cu cateva ingrediente de baza poti sa faci tot felul de bunatati. 

 

Cand ai mancat ultima data o prajitura cu visine sau o prajitura cu cirese? Dar una cu fructe de padure (prajitura cu coacaze/afine) sau caise? Daca tocmai te gandesti sa prepari o astfel de reteta, ideile de mai jos iti vor fi de ajutor. 

 

Prajitura cu visine si iaurt

Pentru a pune in practica o astfel de reteta de prajitura cu visine, ai nevoie de: 160 g faina, 140 g zahar, 5 oua (e o prajitura cu multe oua), 80 g unt, 120 g iaurt grecesc, 500 g visine fara samburi, vanilie, coaja de lamaie si un praf de sare. 

La blatul pentru aceasta prajitura cu visine cu unt trebuie sa separi ouale. Albusurile se bat cu sarea, pana se fac de consistenta unei spume mai tari, apoi se adauga zaharul si se bat iar, pana se intaresc. Galbenusurile, la aceasta prajitura cu visine, reteta clasica, se omogenizeaza cu iaurtul, coaja de lamaie si vanilia. Se adauga apoi untul topit si racit, faina, si la final albusurile, moment in care se amesteca totul usor, cu o spatula, de sus in jos. 

Ce trebuie sa mai faci pentru a termina aceasta prajitura cu iaurt si visine este sa torni compozitia in tava si sa asezi desupra visinele, cate una, pe intreaga suprafata.

Se coace totul la 180 de grade Celsius, timp de 10 minute, apoi la 170 de grade Celsius, pentru inca 20 de minute. Poti sa faci aceasta prajitura delicioasa si in tavi inguste, daca vrei sa o servesti ca pe un chec cu visine, reteta simpla, si poti folosi la ea si cireste, daca te gandesti la o prajitura cu cirese si iaurt.

 

Prajitura pufoasa cu capsuni

Daca iubesti aceste fructe si vrei sa faci un chec cu capsuni, delicios, iata de ce ai nevoie: 2 oua, 180 g iaurt, 120 g zahar, 170 ml ulei, 300 g faina, 1 praf de copt, esenta de vanilie, un praf de sare si capsuni. 

Totul e foarte simplu pentru a obtine acest pandispan cu capsuni: ouale se mixeaza impreuna cu zaharul si sarea, apoi se adauga ulei si iaurt. Dupa ce s-a omogenizat bine, vine randul fainii si a prafului de copt, care trebuie mixate si ele, pentru a duce la bun sfarsit aceasta retete de pandispan. Se asaza apoi totul in tava si deasupra se presara capsuni intregi sau taiate, dupa cum doresti. Daca vrei, poti sa inlocuiesti fructe pentru aceasta reteta de prajitura cu capsuni cu alte care iti plac mai mult.

Daca doresti sa faci un pandispan pufos, cu fructe, poti sa alegi sa bati separat oale si in momentul in care adaugi spuma de albus sa mesteci cu o spatula, de sus in jos, pentru a nu scoate aerul. Aceasta prajitura cu capsuni si iaurt e foarte simplu de facut si se coace la cuptorul preincalzit, la 180 de grade Celsius, pentru circa 45 minute. Urmand aceiasi reteta, poti sa faci si o delicioasa prajitura cu afine si iaurt sau un pandispan pufos cu visine, doar ca inlocuiesti fructele. 

 

Pandispan cu visine

Aceasta reteta de pandispan pufos va fi pe placul celor care prefera deserturi clasice, simple si delicioase. Pentru a o pune in practica, ai nevoie de cateva ingrediente pe care e posibil sa le ai mereu prin bucatarie: 500 g visine pentru prajituri, 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina alba, o pastaie de vanilie sau esenta, un praf de sare si o optional zahar pudra.

Dupa ce ai scos samburii din fructe, lasa-le sa se scurga zeama. Intre timp, separa albusurile de galbenusuri, pentru ca se vor bate separat la acest pandispan cu visine, din 6 oua. Albusurile se mixeaza cu sarea, apoi se adauga treptat zaharul, pana cand au consistenta de bezea. Peste galbenusuri se adauga vanilia, apoi acestea se toarna usor peste albusuri, se adauga faina si se omogenizeaza cu o spatula. Toate acesta pentru a obtine in final o prajitura cu visine, pufoasa.

Aceasta compozitie de chec cu visine se toarna intr-o tava, peste hartie de copt, iar apoi se adauga visinele date prin faina. Se coace la 170 de grade Celsius, la cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 30 de minute. 

Aceasta reteta de pandispan cu fructe poate fi facuta si cu zmeura, caise, cirese sau alte bunatati. Poti sa o mai adaptezi si sa faci si o delicioasa prajitura cu visine si ciocolata sau un pandispan cu afine.

 

Placinta cu visine

Pentru unele persoane, cea mai buna prajitura cu visine este placinta. Pentru a o face cat mai usor, foloseste aluat din comert. Pentru umplutura vei avea nevoie de: 200 g zahar, 1 kg visine proaspete (sau visine conservate pentru prajituri), 2 linguri pesmet, 50 g unt. Ingredientele se amesteca, iar apoi, se plaseaza pe foaia de placinta si se ruleaza. Se inteapa putin aluatul, apoi se unge cu ulei si se baga la cuptor, la 200 grade Celsius, pana cand totul arata frumos si rumenit.

E foarte simplu sa faci aceasta prajitura cu visine si unt, mai ales daca ai cumparat foile. Daca vrei sa faci totul in casa, cauta retete de prajituri, vechi, de la bunica pentru a vedea cum faci in casa aluatul. 

 

Pandispan cu caise

Daca vrei sa faci pandispan cu piersici sau caise, ai nevoie de: 8 oua, 4 linguri de ulei, 250 g faina, 250 g zahar, un praf de sare si bineinteles fructe bine coapte. Nu e o reteta de prajituri de post, cu fructe, deoarece contine oua, dar e numai buna pentru zilele in care ti-e pofta de ceva dulce. 

Albusurile se bat separat, cu sarea si zaharul, iar galbenusurile se adauga apoi treptat, dupa care vin si celelalte ingrediente, amestecand totul usor, cu un tel (totul e similar cu ceea ce se intampla la prajitura cu visine, reteta de acasa) . Dupa, se toarna in tava si se da la cuptor, la foc mediu, cam 30 de minute. Poti sa adaugi optional si zahar pudra, pe felii, la fel cum faci si la prajitura pufoasa cu visine si iaurt, la prajitura cu visine si crema de vanilie sau la alte astfel de bunatati.

 

Prajitura cu fructe congelate

Ne place multora dintre noi sa mancam pandispan cu fructe de padure si nu numai, insa, in sezonul rece e mai greu sa gasim fructe proaspete. Cel mai bine e sa optam pentru zmeura, afine, coacaze, visine congelate, pe care le putem pune chiar noi la pastrat cand e sezon. Astfel, vei putea face oricand un delicios pandispan cu zmeura, o prajitura cu cirese congelate sau alte astfel de deserturi. 

Pentru a face o prajitura cu visine congelate procedezi la fel ca in cazul in care o faci cu fructe proaspete, doar ca trebuie sa le scoti dinainte pentru a se decongela si sa le lasi la scurs. Astfel, vei face un delicios pandispan cu fructe congelate, fara a mai fi necesar sa le cumperi din supermarket. 

Alege oricare retata de pandispan cu visine congelate, prajitura cu visine si smantana sau prajitura cu cirese simpla si bucura-te de savoarea unei astfel de bunatati. 

 

Prajitura cu visine din compot

Am vorbit de prajitura cu visine congelate si iaurt sau alte bunatati, dar daca nu ai astfel de fructe congelate sau proapete, poti foarte bine sa te folosesti de cele din compot. Ingredientele sunt aceleasi ca la retetele anterioare de prajitura simpla cu visine, cu ciresese, caise sau capsuni, doar ca in loc de fructe proaspete le folosesti cele pe care le ai. 

Poti face chiar si prajitura cu visine din visinata, doar ca in acest caz ele sunt folosite mai mult in ornamente sau in cantitati mai mici, in blat. In plus, sa pastrezi astfel fructele e mult mai simplu si vei gasi rapid cea mai buna reteta cu compot de visine. Daca vrei sa faci si visinata, poti gasi online retete de visinata (preparare simpla).

Totodata, poti foarte bine sa faci chec cu cirese, prajitura cu visine si bezea, prajitura rasturnata cu visine sau prajitura cu branza dulce si visine, folosind fructe din compot.

 

Chec cu dulceata de visine

Pentru ca multi dintre noi avem acasa borcane intregi de dulceata, e posibil ca o astfel de retata sa fie de folos. Pentru a face aceasta prajitura cu dulceata de visine ai nevoie de: 4 oua, jumatate de cana de ulei si jumatate de zahar, o cana de dulceata, doua mere, o cana de nuci taiate, 3 linguri mari de iaurt, 1 lingurita scortisoara, un praf de sare, 1 lingurita bicarbonat si 2 cani de faina. 

Albusurile se bat separat, iar celelalte ingrediente pentru aceasta prajitura cu visine se amesteca pana cand se omogenizeaza bine. Dupa, se adauga si albusul batut spuma, se toarna intr-o tava cu hartie de copt si astfel vei obtine un delicios chec cu visine si iaurt, visinele fiind din dulceata. 

La aceasta reteta de chec cu visine, dai la cuptor totul pentru aproximativ 50 de minute, la foc mediu. Avand la baza aceasta reteta de pandispan cu fructe din dulceata, poti adapta si face totul si cu alte bunatati, precum capsune, prune, zmeura etc.

 

Tarta cu visine simpla

Daca te-ai saturat de reteta de pandispan cu visine, clasica, poti incerca o tarta. Ingredientele necesare pentru aluat la aceasta reteta de tarta cu visine sunt: 400 g faina, 200 g unt, 1 ou, 50 ml apa foarte rece, 2 linguri de zahar, un praf de sare. Se amesteca toate ingredientele, pentru a se forma aluatul pentru aceasta prajitura cu visine. Untul trebuie sa fie si el foarte rece, pentru a iesi un aluat crocant.

La aceasta reteta prajitura cu visine se framanta putin aluatul, dupa care se infasoara in folie si se lasa la frigider 30 minute. Apoi se imparte in doua – ¾ din el se plaseaza pe tava unsa cu unt (apoi aceasta se lasa la congelator pentru 10 minute), iar cealalta bucata de aluat se intinde si se taie in fasii, urmand sa fie plasate peste umplutura de prajitura cu visine (reteta de tarta).

La umplutura ai nevoie de: 800 g visine curatate (sau visine la borcan pentru prajituri), esenta vanilie, jumatate de lamaie, 300 g zahar, 4 linguri de amidon. Toate se amesteca, se lasa 20 de minute sa se topeasca putin zaharul si se plaseaza apoi in tava cu aluatul, urmand apoi plasarea fasiilor de aluat. E o reteta preferata de cei care vor sa faca prajituri cu visine care sa si arate deosebit. Se unge totul cu ou, se presara cu zahar si se coace la cuptorul preincalzit, pentru 30 minute la 200 de grade Celsius, apoi la 180 de grade Celsius, pentru inca 60-90 de minute. 

Nu e la fel de simplu de facut ca o prajitura rapida cu visine si iaurt sau un pandispan cu cirese, dar e ceva mai deosebit si delicios. Urmand aceiasi reteta poti face si tarta cu coacaze sau alte fructe pe care le preferi.

 

Chec de post cu visine

 

Ai nimerit unde trebuie daca ceea ce cauti e o prajitura cu visine, de post. Iti vor fi necesare urmatoarele ingrediente pentru aceasta prajitura cu fructe, de post: 250 g faina, 100 ml lapte vegetal, 100 ml apa, 150 g zahar, 100 ml ulei, 250 g visine proaspete, 20 g zahar vanilat, 10 g praf de copt, un praf de sare si 3 linguri de fulgi de cocos. 

Acest pandispan de post se face foarte simplu: uleiul se bate cu zaharul, dupa care se adauga laptele si apa minerala. Urmeaza faina, praful de copt si cel de sare, toate fiind necesar sa se omogenize cat mai bine, pentru a obtine o prajitura pufoasa, cu visine, de post. 

Pentru a continua aceasta prajitura de post, cu visine, trebuie sa amesteci fructele cu nuca de cocos si apoi sa le plasezi uniform deasupra. Se coace pentru aproximativ 40 de minute, la foc mediu, iar la final, vei obtine o prajitura pufoasa cu visine.

Daca nu te multumeste aceasta reteta, vei gasi pe Internet si variante de tarta cu visine, de post sau alte fructe, dar si alte variante de pandispan cu visine, de post, chec cu visine si ciocolata sau prajitura turnata cu visine.

 

Nu conteaza daca preferi sa servesti un piscot cu visine pe care-l poti gasi intr-un tiramisu cu fructe, o prajitura ochi de paun, o tarta de fructe cu aluat pandispan sau o prajitura rumba cu visine, important e sa gasesti reteta ideala pentru tot ceea ce iti doresti sa faci si sa ai la dispozitie ingredientele necesare, pentru a-ti iesi totul cat mai bine.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii