Achizitia unei oale sub presiune este o investitie ce poate fi considerata interesanta, insa nu vei ajunge sa iti doresti cu adevarat un asemenea produs decat dupa ce vei vedea cat de multe utilizari poate avea, in cate feluri il poti folosi si cat de multe retete poti prepara cu ajutorul lui.
Descopera de ce merita sa cumperi o oala sub presiune
Oala cu presiune este un dispozitiv de care multe gospodine se tem; poate ca ceva din ideea de presiune pare inspaimantatoare sau periculoasa. Realitatea este ca, daca respecti cateva reguli simple, clar exprimate de catre producator, oala sub presiune este de un ajutor incomparabil in orice bucatarie.
Ce face oala sub presiune?
In mod foarte simplu si concret, atunci cand oala sub presiune este folosita cu capacul pus, aburul produs creste presiunea in interior, ceea ce determina cresterea temperaturii de fierbere si gatirea mai rapida a alimentelor.
Pentru ca oala sa nu explodeze, ea este echipata cu o supapa de siguranta, atunci cand presiunea din interior depaseste o anumita valoare, aburul este eliberat treptat.
Cum umplu oala sub presiune?
Daca oalele normale pot fi umplute pana imediat sub capac, in oala sub presiune va trebui sa ramana intotdeauna suficient spatiu liber, in care sa se acumuleze aburul. In general, oala se umple doar pe jumatate sau in procent de doua treimi, dar ca sa fii sigur ca nu gresesti, producatorul obisnuieste sa marcheze nivelul maxim pe care ingredientele nu ar trebui sa il depaseasca.
De cat lichid e nevoie pentru gatit?
Avand in vedere ca procesul de evaporare este practic neglijabil, mancarurile gatite in oala sub presiune nu vor scadea, asa cum se intampla cu oalele obisnuite. De aceea, recomandarea este sa folosesti cantitatea minima de apa necesara.
Asta inseamna ca in vas trebuie sa fie cel putin o ceasca de apa, pentru ca el sa functioneze in siguranta. O cana de apa ajunge pentru aproximativ 20 de minute de gatit; punand cap la cap aceasta informatie cu timpii de gatire adecvati diverselor ingrediente, vei putea aproxima mai corect cantitatea de apa necesara.
Pregatirea alimentelor
Evident, ideea folosirii oalei sub presiune este ca alimentele sa fie lasate sa fiarba in interior fara sa fie nevoie sa tot ridici capacul ca sa amesteci sau sa adaugi una – alta. Asta inseamna ca ingredientele trebuie atent pregatite inainte sa te apuci efectiv de gatit.
Carnea trebuie taiata de la bun inceput in bucati de dimensiunea potrivita; ele pot fi rumenite direct in oala, cu un strop de ulei, dar fara sa fie pus capacul.
In cazul pestelui sau al fructelor de mare, se prefera folosirea cosului pentru gatit la aburi, uns in prealabil cu ulei. Pe fundul oalei trebuie adaugati macar 175 ml apa.
Daca gatesti mazare sau fasole, e recomandat ca boabele sa fie puse la inmuiat timp de 4 – 6 ore inainte de fierbere. Ulterior, se scurge apa, se pun in oala sub presiune si se adauga 1 – 2 linguri de ulei in apa care doar acopera boabele.
In cazul in care gatesti legume, ele trebuie evident foarte bine spalate; cel mai bine se gatesc in cosul pentru aburi, cu 125 ml de apa pe fundul oalei. Sunt suficiente 5 minute de fierbere. In cazul legumelor care fierb mai lent, poti adauga 2 cani cu apa pentru 10 – 20 minute de preparare.
Ce alimente se prepara in oala sub presiune?
Adevarul (neasteptat, pentru unii) este ca in oala sub presiune poti prepara, practic, orice alimente, de la cea mai incapatanata carne de vita, pana la cele mai delicate legume. Totul depinde doar de cantitatea de apa adaugata si de durata de fierbere.
Evident, cumparatorii prefera sa foloseasca acest gen de produs atunci cand au de gatit alimente care presupun un timp mai lung de fierbere: gaina de tara, carne de vita, orez, fasole uscata, naut si asa mai departe. Dar asta nu te impiedica sa o utilizezi pentru orice reteta doresti sa pregatesti, timpul de gatire fiind in general scurtat la aproximativ o treime.
Care sunt timpii de fierbere pentru cele mai comune ingrediente?
Timpii de fierbere pe care ti-i prezenta in continuare sunt orientativi; ii vei folosi pentru a aproxima cat dureaza gatitul retetei pe care vrei sa o incerci, insa ei pot varia usor in functie de ingrediente.
Cel mai adesea, cumparatorii scot oala cu presiune din dulap atunci cand intentioneaza sa prepare carne. Desigur, timpii prezentati pot varia si in functie de tipul de dispozitiv folosit. In general insa, carnea de gaina este fiarta pentru aproximativ o ora; vita este frageda si gustoasa in 45 minute, porcul are nevoie de putin peste o jumatate de ora, iar mielului ii sunt suficiente 20 – 25 minute. In sfarsit, puiul este gata in aproximativ 30 minute.
Daca e sa ne referim la legume, fasolea verde fierbe in 20 minute, in timp ce, pentru cea uscata, poate fi nevoie de 45 – 50 minute, in functie de cat de batrana este. Vanata fierbe in 10 – 15 minute, ca si telina, prazul e gata in mai putin de 10 minute, iar cartoful in aproximativ 5 minute.
Durata de fierbere poate fi schimbata?
Ca si in cazul prepararii traditionale, durata de fierbere pentru diferitele alimente poate depinde de diversi factori. De pilda, carnea de vitel va fierbe mai repede decat cea de vita, si sunt sanse mari sa le confunzi cand mergi la macelarie. O gaina de un an se va fragezi mai repede decat o veterana de 3 ani.
Un alt aspect care merita luat in calcul atunci cand prepari carne este legat de dimensiunile bucatilor. Daca vrei sa coci o bucata de ceafa de un kilogram, evient asta va dura mai mult decat daca prepari o tocanita din bucati de 3 x 3 cm.
In cazul legumelor, desigur ca o fasole din anul respectiv va fierbe mai repede decat una de anul trecut. Si timpul de hidratare prealabil este important; nautul hidratat timp de 6 ore va fierbe mult mai repede decat cel pus direct in oala la fiert.
Oricum ar fi, cert este ca un asemenea dispozitiv iti reduce timpul petrecut in bucatarie, prin urmare merita sa cauti oale cu presiune, la preturi bune care sa iti lase mai mult timp liber.
Cum stiu cat sa fierb o mancare complexa, care include mai multe categorii de ingrediente?
Informatiile pe care ti le-am oferit pana acum sunt foarte utile pentru ca tu sa iti poti face o idee despre cat va dura sa prepari anumite categorii de alimente, insa majoritatea utilizatorilor nu fierb carne de porc, ci prepara o tocanita; ei nu fierb un rasol de vita, ci fac o ciorba de burta.
Vestea buna este ca exista deja, in mediul online, o multime de retete speciale pentru oala sub presiune; exista chiar si carti de bucate redactate pentru pasionatii acestui dispozitiv. Iar experienta dobandita de tine in timp isi va spune si ea cuvantul, astfel ca dupa cateva incercari, vei reusi sa aproximezi singur timpii necesari pentru gatit.
June 10, 2021 at 12:53 pm
Eu intentionez sa achizitionez o oala sub presiune Royalty Line. Sunt marca elvetiana. Stiti cumva daca sunt ok? Sau ce oala imi recomandati? Multumesc.
Raspunde
June 14, 2021 at 5:14 am
Salut, Bella,
Nu am recenzii despre aceste produse deocamdata.
Cele bune!
Raspunde
June 10, 2021 at 12:51 pm
Buna ziua. Sunt foarte utile sfaturile dvoastra si multumesc.Imi puteti spune care este timpul de gatit pentru fasole boabe, hidratata 6 ore, si pe care o pun in oala de 7-8 l, dupa ce am fiert ciolanul afumat (si ptr un ciolan as dori sa imi spuneti timpul de fierbere, va rog)…..si carne de vita cam 1 kg taiata bucati gen gulas cam cat timp are nevoie ptr o fierbere sa fie bine fiarta? Multumesc.
Raspunde
June 14, 2021 at 5:20 am
Buna, Bella,
Am vorbit despre timpii de fierbere chiar in acest articol…
Daca nu te-au multumit explicatiile, mai gasesti aici timpi pentru orice aliment: https://fastcooking.ca/pressure_cookers/cooking_times_pressure_cooker.php
Succes!
Raspunde
December 20, 2020 at 7:52 am
Năutul ,spuneți că va fierbe mai repede daca este hidratat,dar care este timpul ?
Raspunde
December 21, 2020 at 8:34 am
Buna,
In oala cu presiune, se inmoaie intre 15 si 30 min, daca este prehidratat timp de 6-10 ore in apa cu bicarbonat.
Recomand sa se puna sita de metal peste boabe ca sa nu ajunga pielitele sa obtureze supapa pentru abur.
Mai recomand si fierberea si spumuirea in clocot inainte de presurizare. Nautul se pune in apa de fiert abia dupa ce aceasta a dat in clocot.
Cu tot cu astea, ar trebui sa ajunga la 45 – 60 minute clocotul, spumuirea si fierberea.
Mare atentie la cat de tare se umple oala cu apa si naut, sa nu explodeze la presiuni mari(se poate intampla cand nu se respecta toate masurile de siguranta)
Mult succes!
Raspunde
Articole recomandate
Citește mai departe
Cea mai buna cratita
10.07.22
Citește mai departe
Cea mai buna oala sub presiune
03.07.22
Citește mai departe
Pareri despre oala sub presiune Tefal Secure 5 NEO 8l
11.06.22
Citește mai departe
Humus reteta de casa
19.01.21
Citește mai departe
4 ciorbe facute si in oala sub presiune
11.12.20