fbpx

Top 3 retete de aluat pentru robotul de bucatarie

Last Updated: 13.10.24

 

Pentru ca multe dintre retetele pe care le poti gasi pe internet sau in cartile de bucate inca folosesc standardele bucatariei gospodaresti, am gasit cateva tipuri de aluat care se pot adapta perfect la folosirea unuie robot de bucatarie. Poti alege oricare dintre preparatele de mai jos, pentru o proba gustoasa. 

Daca iti este pofta de ceva bun sau esti doar curios ce rezultate obtii cu robotul de bucatarie, noi ti-am pregatit un scurt retetar cu care sa te poti lauda. Selectia este variata tocmai pentru ca cea mai buna modalitate de testare este succesul in diversitate si poti sa folosesti echipamente cu capacitati diferite.

 

Aluat pentru paine taraneasca

Aluatul de paine este baza aluaturilor dospite si printre cele mai eficiente modalitati de testare a unui robot de bucatarie. Pentru ca aluaturile de paine sunt deja bine dramuite, nimic nu ar trebui sa mearga rau cand ai un aparat bun. La reteta de baza poti sa adaugi apoi diverse ingrediente, in functie de preferintele tale. Tot pe baza lui poti mai apoi sa prepari si alte tipuri de aluat foarte populare, cum sunt cele de pizza sau focaccia. 

O etapa fundamentala in facerea unei paini bune este framantarea. Daca aceasta decurge bine, atunci se va forma reteaua de gluten care face ca aluatul sa fie elastic, iar dioxidul de carbon rezultat din fermentarea drojdiei va ramane prins in aceasta retea, rezultand o paine bine crescuta si aerata. 

Ingredientele necesare sunt urmatoarele: 270 g de faina de secara (din care 70 de faina integrala), 200 de grame de faina de grau (550) si alte 275 de faina integrala, o jumatate de lingurita de sare si una si jumatate de zahar, un pumn de seminte de floarea soarelui, un cub de drojdie sau 1 plic si jumatate de drojdie uscata, apa calda (in jur de 450-500 ml, in functie de calitatea fainei), putin ulei si 100 de grame de aluat dospit, gata pregatit.

Adauga toate ingredientele in vasul de mixare si amesteca-le. Fa apoi o scobitura in mijloc in care sa adaugi drojdia, putina apa calduta si bucata de aluat dospit. Porneste spiralele de framantat ale robotului de bucatarie si adauga treptat toata apa, pana la inglobarea ei completa. Lasa robotul sa actioneze pana cand obtii un aluat omogen. Apoi poti sa-l framanti putin cu mainile pentru a-i da forma de bila. 

Lasa bila de aluat intr-un cos tapetat cu faina, la caldura, pentru a creste 20 de minute-jumatate de ora. Poti in timpul acesta sa incalzesti cuptorul la temperatura maxima si si sa pregatesti tava sau piatra de copt. Pune in cuptor si un vas cu apa fierbinte, iar cand aburul a umplut cuva introdu repede painea formata. Lasa timp de 8 minute la temperatura mare, apoi scoate vasul cu apa si micsoreaza temperatura de coacere la 200 de grade pentru urmatoarele 30-40 de minute. 

 

Gugelhupf

Caracterizat de unii drept cozonac german, gugelhupf (kugelhopf) a pornit la drum in antichitatea romana si apoi, dupa o pauza indelungata, a inceput sa se raspandeasca din nou in secolul al XV-lea. Din Austria si-a facut drum prin Germania pana in Alsacia, unde s-a cuibarit cel mai bine. Acolo se serveste adesea la micul dejun sau ca gustare. Este un chec pufos care in spatiul german are mare cautare mai ales de sarbatori, si a carui forma specifica, cu gaura in centru, este rezultatul coacerii intr-o forma inalta cu tub in mijloc. 

Cele mai cunoscute retete includ stafide, ciocolata si migdale. Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru un gugelhupf cu stafide: cate 100 de grame de unt (sau margarina), zahar si stafide, un ou intreg si doua galbenusuri, o jumatate de kilogram de faina si un sfert de litru de lapte, doua plicuri de drojdie uscata si un varf de lingurita de sare si putin rom. Mai adauga cate 50 de grame de alune maruntite, coaja de portocala si lamaie glasata, pe care trebuie sa le adaugi fin razuite la momentul potrivit. Daca vrei sa-l ornezi, pune pe lista 50 de grame de fulgi de migdale. 

Partea cea mai usoara urmeaza odata cu punerea in functiune a robotului. Pregateste mai intai faina amestecata cu drojdie uscata si stafidele imbibate in apa calda si esenta de rom. Apoi amesteca in vasul de mixare, folosind telul, grasimea, zaharul si la urma oul intreg si galbenusurile. Torna peste compozitie faina si lapte, alternativ, pana cand se formeaza aluatul si incorporeaza restul ingredientelor cu ajutorul spiralelor de framantare ale robotului. N-ar trebui sa dureze prea mult schimbarea accesoriilor, mai ales daca dispui de un dispozitiv performant, cum ar fi un robot de bucatarie Bosch (niste modele comparate de noi gasesti aici).

Aluatul trebuie turnat in forma unsa cu unt si captusita cu fulgi de migdale, apoi lasat sa creasca timp de 40 de minute; la cuptor se coace la 190 de grade, pentru circa o ora. 

 

Briose de ciocolata cu fulgi de ciocolata alba

Pentru ca si retetele simple si scurte pot fi date in grija robotului am pregatit si o reteta de briose. Prezente in documente din secolul al XVIII-lea, ele sunt probabil mai vechi de atat, si au origini incurcate. Cel mai probabil briosele englezesti au ajuns de pe continet, fie din Franta, fie din Germania. 

Reteta este usoara, iar pentru o desfasurare si mai comoda plaseaza toate ingredientele necesare cat mai aproape de robot. Iata de ce ai nevoie: formele de briose, unt (150 g), zahar (170 g), doua oua, lapte (100 ml), faina (180 g) ciocolata neagra ( 50 g), ciocolata alba (50 g), o lingurita de zahar vanilat, 2 de praf de copt si 4 linguri de cacao. Ar trebui sa rezulte aluat pentru 15 briose. 

Foloseste telul robotului ca sa faci o compozitie cremoasa de unt si zahar, peste care sa adaugi ouale, iar apoi laptele si zaharul vanilat. Ciocolata taiata sau sfarmata in bucati mici, ca si amestecul de faina cu praf de copt si cacao pot fi incorporate din acest moment, cu folosirea vitezei inferioare si utilizand spiralele de framantat. Nu ramane decat sa torni amestecul in forme si sa-l lasi la copt pentru 15 minute. 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii