fbpx

Top 3 retete pe care sa le prepari in cuptorul electric

Last Updated: 13.06.24

 

Spre deosebire de varianta clasica, cuptorul electric iti ofera un control mult mai bun al temperaturii de gatire si functii care pot inlocuit cu succes experienta de bucatar. Poti astfel pregati usor retete delicioase, precum flan cu prune uscate, file de somon la cuptor sau aripioare lipicioase doar urmand indicatiile retetei.

 

Daca ai trecut recent de la cuptorul pe gaz la unul electric, esti probabil deja impresionat de nivelul de precizie pe care ti-l ofera la gatit si de multitudinea programelor predefinite, care te ajuta sa prepari mai usor mancarea. Pentru a-i testa pe indelete calitatile, iti propunem cateva retete gustoase, care vor incanta intreaga familie.

 

File de somon la cuptor

Somonul este un peste delicat, pe care trebuie sa il gatesti cu atentie pentru a ramane fraged si gustos si a nu deveni sec sau prea moale. Pregatirea in interiorul cuptorului il ajuta sa capteze aromele condimentelor mai bine decat in exterior si sa formeze o usoara crusta, pastrand miezul fraged si bun.

Pentru aceasta reteta simpla, dar de efect, ai nevoie de sare grunjoasa si piper, jumatate de lingurita de ulei, o lingurita de miere si un file de somon cat mai uniform ca grosime. Este un dish foarte simplu de facut, care nu necesita mult timp de gatire si pe care il poti aseza in farfurie, fara emotii, la cele mai pretentioase petreceri. Ca sa iasa perfect, este posibil sa fie nevoie sa il mai decupezi prin zonele in care este mai gros, astfel incat sa obtii o coacere cat mai uniforma pe toata suprafata.

Pregatirea somonului include stergerea cu servetele pe intreaga suprafata, pentru a-l usca cat mai bine, si acoperirea cu sare mare presarata din plin. Il lasi apoi sa stea aproximativ 30 de minute, dupa care indepartezi sarea in exces si absorbi din nou apa cu servetele, pana cand fileul este uscat.

Urmeaza condimentele, dupa gust, si ungerea fileului cu un amestec de ulei si miere care trebuie apoi masat, pentru a patrunde uniform peste tot, si care ii asigura o rumenire delicioasa. Nu uita sa il pui la copt peste un strat de hartie pentru a-l putea scoate usor, fara sa-l rupi.

Somonul se gateste in cuptor la 120oC, pentru 20 de minute, iar apoi se foloseste functia grill, cu caldura emanata de la incalzitorul de sus si termostatul fixat la 220oC pentru a-l rumeni. Utilizeaza aceasta optiune pentru 5 minute, timp in care trebuie sa urmaresti indeaproape somonul, pentru a nu-l rumeni prea tare.

Cand crusta formata te multumeste, scoate-l din cuptor si serveste-l dupa preferinte. Iti recomandam sa il pui pe masa impreuna cu putin ulei de masline si cateva felii de lamaie, iar ca garnitura, poti opta pentru niste pastai verzi, fierte rapid, al dente.

 

 

Flan cu prune uscate

Reteta se mai numeste far breton si este originara din Bretania, fiind similara cu budincile pe care le faci cand ai nevoie rapid de un desert. Combina aroma delicata de vanilie cu gustul pregnant al prunelor uscate si este foarte usor de facut, mai ales daca ai la dispozitie un cuptor electric (aici si analiza noastra comparativa).

Pe lista ingredientelor trebuie sa treci 150g de prune uscate, 50ml de cognac, ceai negru sau rom, 50g de unt, jumatate de litru de lapte, trei oua si doua galbenusuri, 120g zahar pudra, 80g faina, sare si 40g amidon. Pentru aroma poti folosi un plic de zahar vanilat, esenta de vanilie sau miez de pastaie.

Primul pas este sa pui prunele in cognac incalzit si sa le lasi pana cand il absorb sau se racesc. Intr-un bol, adauga ouale si zaharul si amesteca cu mixerul, pana cand se omogenizeaza. Combina separat faina, amidonul si sarea si adauga mixul in bol, folosind un tel pentru a uniformiza compozitia.

Jumatate din unt il vei folosesi pentru a unge tava in care vei pune budinca, iar restul il topesti si pui in amestec, impreuna cu o lingura de cognac si laptele. Dupa omogenizare vei obtine un aluat similar ca consistenta cu cel de clatite.

Asaza prunele pe fundul tavii, intr-un singur strat, si toarna apoi compozitia peste ele. Inainte de a introduce tava la cuptor trebuie sa il preincalzesti la 240oC. Tine insa minte ca imediat dupa ce ai pus tava la copt, temperatura trebuie coborata la 170oC, nivel la care va ramane pentru cele 45 de minute necesare coacerii.

Cand scoti flanul din cuptor va fi rumen, frumos si umflat. Nu te intrista daca peste 5 minute se va dezumfla intr-un mod evident, asa este reteta si exact asa trebuie sa se comporte. Pentru un gust cat mai bun iti recomandam sa il servesti la temperatura camerei, acoperit cu sirop de scortisoara.

 

 

Aripioare lipicioase

Ideale pentru un picnic cu familia, intalnirile cu prietenii si serile de film, aripioarele coapte sunt usor de facut si foarte gustoase. Tot ce ai nevoie sunt 10 aripioare, sos de soia (40ml), suc de portocale (40ml), o lingura de miere de albine, o lingura de zahar brun, 2 linguri otet din orez, o lingurita ulei de susan, condimente chinezesti dupa preferinta, 2 catei de usturoi si fulgi de chili.

Taie varfurile si imparte aripile in doua, spala-le sub jet de apa si foloseste apoi servetele pentru a le usca bine. Striveste usturoiul si amesteca-l cu chili si condimente, apoi maseaza carnea cu amestecul obtinut, pentru a patrunde cat mai bine.

Combina intr-un recipient sucul de portocale cu sosul de susan, otetul, mierea si zaharul si amesteca pana cand zaharul se dizolva. Pune aripioarele intr-o farfurie adanca sau o tavita si toarna peste ele amestecul obtinut, lasandu-le la marinat, la frigider, timp de 4 ore.

Este important ca inainte sa le bagi la cuptor sa le scoti pentru a ajunge a temperatura camerei. Incinge cuptorul la 220oC in varianta standard sau la 200oC, in cea cu ventilatie. Aripioarele au nevoie de 1 ora pentru a se face, timp in care este indicat ca la fiecare 15 minute sa le acoperi din nou cu sosul din tava. Cand sosul incepe sa ingroase si sa arate ca o miere, este timpul sa le scoti. 

Atentie! Timpul de gatire poate diferi in functie de cat de mari sunt bucatile de carne, deci urmareste cu grija aripioarele dupa primele de 30 – 40 de minute de coacere. Le poti manca simple sau alaturi de diverse garnituri, precum piure de cartofi, legume gratinate sau orez.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii