Calde sau reci, gustoase si hranitoare, ciorbele sunt preparate preferate in orice anotimp, mai ales dupa o zi obositoare, in care corpul nu este pregatit sa munceasca la o mancare mai grea. Iata cateva retete delicioase pe care le poti pregati usor folosind un multicooker.
Multicookerul este un dispozitiv complex si eficient pe care multe gospodine isi doresc sa il aiba in bucatarie. Daca te numeri printre cele care s-au decis in privinta modelului si marcii si tocmai il scoti din cutie, bucurandu-te de alegerea facuta, te ajutam cu cateva retete gustoase de ciorbe pe care merita sa le incerci la acest aparat.
Ciorba a la grec cu perisoare din dovlecel
Daca iti place ciorba cu perisoare, dar esti pregatita sa incerci si alte interpretari ale retetei clasice cu carne de pui, iti propunem varianta cu dovlecei. Pentru a obtine perisoarele ai nevoie de: 2 dovlecei, 1 ceapa mica maruntita, 2 – 3 catei de usturoi zdrobiti, jumatate de legatura de patrunjel taiat mic, 1 ou si gris (250g) pentru a lega compozitia.
Spala si curata dovleceii de coaja si indeparteaza semintele daca sunt mari. Trece-i apoi prin razatoarea mare, presara cu sare, amesteca bine si pune la scurs intr-o sita incapatoare pentru jumatate de ora.
Intre timp, incepe sa pregatesti ciorba. Pentru ea ai nevoie de 2 morcovi, un pastarnac radacina, jumatate de telina radacina, 1 legatura de marar, 150g orez, 3 galbenusuri de ou, 200g smantana, zeama de lamaie dupa gust, sare si piper. Spala si taie legumele cubulete si clateste orezul in cateva ape, apoi pune-le la fiert in apa impreuna cu sare si piper. Alege la multicooker programul pentru supa (Soup) si seteaza-l la 15 minute.
In cele 15 minute ocupa-te de perisoare. Stoarce bine dovleceii si pune-i intr-un bol impreuna cu restul ingredientelor pentru perisoare, pe care le amesteci bine pana cand compozitia se uniformizeaza. Are nevoie de cateva minute pentru ca grisul sa se umfle si sa dea textura potrivita amestecului. Pentru a nu se lipi de palme cand formezi perisoarele, umezeste mainile cu apa sau cu putin ulei. Formeaza perisoarele rotunde, trece-le prin gris si asaza-le pe o farfurie sau pe fundul de lemn pana cand le poti adauga in ciorba.
Dupa ce programul de supa s-a terminat, adauga perisoarele cu grija, impartindu-le astfel incat sa nu se atinga intre ele. Seteaza multicookerul pentru varianta de gatire manuala si fierbe-le pentru 5 minute. Cand sunt gata se vor ridica la suprafata.
Intr-un castron, amesteca galbenusurile de ou cu smantana si suc de lamaie. Cand perisoarele sunt gata si poti deschide aparatul, ia cu un polonic zeama din ciorba si varsa incet in amestec, pentru a echilibra temperatura. Fa acest lucru cu 3 – 4 polonice, amestecand, apoi toarna tot continutul castronului, incet, in ciorba.
Ciorba este aproape gata. Tot ce trebuie sa mai faci este sa adaugi mararul si sa apoi sare, piper si suc de lamaie dupa gust.
Ciorba raudauteana
Daca iti place ciorba radauteana si ai un multicooker in bucatarie, te vei bucura sa stii ca o poti pregati in doar 30 de minute. Ca ingrediente, trebuie sa ai la dispozitie: carne de pui (2 pulpe, 1 piept), 2 morcovi, un sfert de telina radacina, un pastarnac, 3 catei de usturoi, patrunjel verde, o lamaie si o ceapa. Iti mai trebuie 2 oua (doar galbenusurile), 200g de smantana, sare si piper.
Spala si curata legumele si carnea si pune-le intregi in multicooker, apoi adauga apa pana aproape de semnul de maxim. Seteaza programul supa pentru 15 minute si apasa START. Dupa ce timpul a trecut, elibereaza supapa pentru aburi si lasa 5 – 10 minute pentru ca presiunea sa scada. Deschide apoi capacul cu grija, folosind o manusa de bucatarie. Scoate legumele si carnea pe un taietor si taie-le in cubulete.
Intr-un castron potrivit, amesteca smantana cu galbenusurile, apoi ia cu un polonic ciorba din multicooker si adauga cate putin, amestecand cu o lingura, astfel incat sa ridici incet temperatura compozitiei. Dupa 2 – 3 polonice adaugate, varsa continutul bolului in ciorba din multicooker si omogenizeaza. Potriveste de sare, piper si lamaie. Serveste asezand in boluri bucati de legume si carne, ciorba si patrunjel maruntit.
Ciorba de peste
Pentru cei care adora aroma ciorbei de peste, propunem o reteta delicioasa, foarte usor de facut, mai ales daca folosesti un multicooker. Pentru acest preparat ai nevoie de o ceapa, 2- 3 morcovi, 2 – 3 cartofi, 3 – 4 catei de usturoi, o legatura de marar. La capitolul peste iti recomandam sa combini file de cod (aproximativ jumatate de kilogram), somon (doua bucati sau 500g) si peste mic, intreg (300g), pe care il poti inlocui insa cu coada sau cap de pastrav ori somon. Mai pregateste si 3 foi de dafin, condiment pentru peste care contine ienupar (2 lingurite), piper negru (5 – 6 boabe), vin alb (100ml), lamaie, sare si piper.
Pune in oala sub presiune: somnul, pestele mic, foile de dafin, piperul, sare, ceapa si apa, si seteaza-l pentru fierbere, pentru 40 de minute. Cand este gata, scoate somonul, dezoseaza-l si asaza bucatile intr-un castron acoperit. Strecoara zeama obtinuta si indeparteaza ceapa si pestele mic.
Taie codul in bucati mai mari, morcovul in felii lungi si subtiri si cartofii in patru si adauga-i in oala, impreuna cu zeama strecurata, setand aparatul pe fierbere pentru 30 minute. Intre timp, toaca marunt verdeata si piseaza usturoiul, le vei adauga in ciorba, impreuna cu vinul, cand cele 30 de minute de fierbere au trecut. Amesteca cu grija si potriveste de gust. Cand servesti, adauga in bol, alaturi de ciorba din oala, si cate o bucata de somon. Nu uita sa asezi langa farfurie si felii de lamaie.
Ciorba de vara
Pentru ciorba de vara iti trebuie sfecla rosie (500g), telina radacina (150g), un morcov, o ceapa si un cartof. Mai ai nevoie de 3 catei de usturoi, sare, piper, dafin si smantana. Taie legumele fasii subtiri, mai putin ceapa, pe care o folosesti intreaga si apoi o scoti. Adauga legumele taiate in multicooker, dafin, piper, sare si apa, si seteaza pe fierbere pentru 20 de minute. Cand este gata, adauga usturoiul pisat si lasa pentru 15 minute sa se aseze. Se serveste cu verdeata tocata marunt si smantana.