fbpx

Top 5 retete cu pudra de roscove

Last Updated: 20.01.25

 

Vrei sa mananci mai sanatos si sa iti diversifici alimentatia? Sau sa ii oferi copilului tau alternative gustoase si cu ingrediente controlate pentru dulciurile din comert? Pudra de roscove poate fi raspunsul cautarilor tale!

Cele mai bune intentii ale fiecarui parinte ajung sa se impiedice uneori de detalii lipsite de importanta, cum e lipsa de inspiratie atunci cand vine vorba despre noi retete in bucatarie. Pentru ca si copiii, si adultii merita sa manance sanatos si gustos, iti propunem in continuare cateva retete interesante in care poti valorifica beneficiile pe care le aduce pudra de roscove. 

 

Lapte cu roscove

Iti amintesti cat de buna era ceasca cu lapte cu cacao din copilarie? Ei bine, daca nu ai curaj sa ii oferi copilului tau cacao seara inainte de culcare – si bine faci! – poti apela la aceasta solutie, mult mai “domestica” si fara efecte secundare…agitate. 

Poti folosi lapte de vaca sau poti opta pentru lapte de migdale, acesta din urma combinandu-se foarte bine, ca aroma, cu pudra de roscove. 

Daca folosesti laptele de migdale, evident ca trebuie sa il prepari in prealabil. Pentru asta ai nevoie de un pumn de migdale (cam 20 de seminte) si 200 ml de apa. Migdalele se lasa la inmuiat peste noapte, dupa care se pun in blender cu apa si se macina pana cand sunt complet zdrobite, urmand ca amestecul sa fie strecurat.

In lapte – indiferent de originea sa – se adauga o jumatate de lingurita de carob, o lingurita de miere si un strop de scortisoara. Se bea rece sau caldut, eventual cu o briosa alaturi.

 

Budinca cu praf de roscove

Aceasta reteta are avantajul de a fi nu numai delicioasa, ci si adecvata inca de la varste mici, de la inceputul diversificarii, asadar te poti bucura de ea impreuna cu copilul tau. Pentru a o prepara, ai nevoie de un sfert de cana de orez integral, un sfert de cana de mei, 2 lingurite de pudra de roscove si o para bine coapta sau o banana. 

Orezul se hidrateaza, se spala si se pune la fiert intr-o cana de apa. Cand e fiert pe jumatate se adauga si meiul (neaparat decorticat) si eventual se mai completeaza cu apa. Atunci cand ambele boabe sunt bine fierte, se adauga carobul, se pune capacul si se mai lasa un sfert de ora sau cat e necesar ca sa se mai raceasca.

Fructul pe care l-ai ales se paseaza bine in blender, pana la faza de pasta. Apoi se adauga, in vas, si amestecul de orez si mei si se paseaza, rezultand un piure mai gros. Se consuma pe loc. 

 

Ciocolata

Stim ca nu te incanta ideea de a-i oferi copilului ciocolata din comert, dovada ca in gama de retete cu pudra de roscove aceasta este una dintre cele mai cautate. Pentru un desert delicios ai nevoie de 1 pachet de unt, 2 lingurite de miere, 250g lapte praf, o ceasca de migdale, o ceasca de nuci, o ceasca de stafide, 8 curmale fara samburi si o lingura cu varf de pudra de roscove. 

Untul se topeste in bain marie, se lasa sa se racoreasca putin si se amesteca cu mierea, pana ce se omogenizeaza perfect. In acest amestec se adauga pudra de roscove, fructele uscate si nucile maruntite. Odata ce acestea sunt repartizate uniform, se adauga laptele praf si se amesteca bine.

Alege o tava potrivita, in functie de aspectul pe care vrei sa il dai ciocolatei, si pune amestecul in ea. Daca doresti, il poti presara cu nuca de cocos, pentru un plus de aroma si un aspect mai convingator. Se lasa in frigider cateva ore, dupa care se poate taia in formele dorite de catre consumator. 

Crema de carob cu fructe

Crema de roscove este un desert onctuos, placut si sanatos, mai ales atunci cand ii adaugi si fructe atent alese. Varianta pe care ti-o propunem este una pe care o pot agrea si veganii, asadar speram sa iti placa.

Ai nevoie de o jumatate de litru de lapte vegetal, de 60g orez macinat cat mai fin, 4 lingurite de sirop de artar, un varf de cutit de vanilie, 4 linguri de pudra de carob, 200g smantana vegetala si 2 banane sau 4 pere.

Laptele se pune la fiert impreuna cu faina de orez. Se fierbe in jur de 5 minute – probabil va trebui sa amesteci non-stop – apoi se lasa la racit.

Odata ce s-a racorit, se adauga in crema obtinuta siropul de artar, vanilia si pudra de carob si se incorporeaza bine. Smantana se bate frisca si se amesteca si ea in compozitie, pentru a-i da o textura mai fina si mai aerata.

Fructele se taie felii. Se pun, in pahare transparente pentru un efect vizual mai impresionant, straturi de fructe si de crema, alternate.

Daca vrei sa duci lucrurile si mai departe, sa adaugi un plus de savoare si sa ai la indemana si un decor adecvat, poti amesteca o lingura de seminte de susan cu o lingura de zahar din trestie, pe care le vei praji impreuna intr-o tigaie, fara ulei. Poti folosi amestecul obtinut pentru a decora desertul, dar poti adauga cate un strat de susan si printre straturile de fructe. 

 

Prajitura cu carob

Prajitura cu carob este o reteta usoara si rapida, ideala pentru incepatori sau pentru momentele in care nu ai mult timp la dispozitie, in care pudra de carob isi demonstreaza calitatea de inlocuitor pentru cacao.

Ai nevoie de 80g faina de roscove, 140g faina integrala, 90g zahar (aici depinde de tine cat de dulce doresti sa iasa prajitura, il poti elimina complet si te poti baza doar pe gustul dulce al carobului), 180 ml lapte, 60g unt, vanilie, praf de copt, bicarbonat de sodiu si zeama de lamaie. Daca vrei sa ii dai un aspect deosebit, trebuie sa te pregatesti pentru a prepara o glazura sin 100g ciocolata amaruie si 80 ml smantana pentru frisca, sau, si mai bine, poti pregati o crema de carob.

Se pun la fiert 60 ml de lapte care apoi se toarna peste faina de roscove si de omogenizeaza. Se amesteca untul cu zaharul si cu vanilia, pana rezulta o crema; se adauga  amestecul cu faina de roscove in compozitie. Se toarna si restul de lapte, se incorporeaza faina, praful de copt si bicarbonatul de sodiu cu zeama de lamaie. 

Odata ce aluatul rezultat este unul perfect omogen, il vei pune in forma de copt, captusita in prealabil cu hartie, si il vei coace la 180 de grade timp de 15 – 20 minute. 

Se aplica glazura, sau se consuma sub forma unui pandispan, in functie de forma in care ai copt-o. Sau o poti servi cu inghetata de vanilie, care sa ii potenteze gustul. 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii