Ai vrea sa mananci ceva dulce, dar si sa tii sub control cantitatea de carbohidrati consumata, asa ca ai prefera niste retete fara faina sau zahar? Daca ai o astfel de pofta, insa te afli in lipsa de idei, citeste in continuare aceste randuri, de unde vei afla cateva retete interesante si gustoase de dulce dietetic.
Desi, de cele mai multe ori, cand te gandesti la dulciuri, nu vei avea in vedere ca acestea sunt sanatoase sau nu ci, mai degraba, cat de gustoase sunt, exista si momente in care ti-ar fi de ajutor sa iti satisfaci pofta de dulce fara a acumula prea multi carbohidrati in dieta. O solutie este sa iti faci singur/a o portie de “ceva bun”, avand grija la ingredientele folosite, pornind de la sursele de proteine si pana la grasimi si carbohidrati. Daca iti sunt necesare cateva exemple, fii pe pace, te ajutam noi in randurile urmatoare.
Negresa cu continut ridicat de proteine
Este o reteta adecvata, in special, celor care fac sport si au o dieta bogata in grasimi si proteine, care au la indemana urmatoarele ingrediente, suficiente pentru noua portii:
6 banane coapte
230 grame unt de migdale sau de arahide
Minim 70 grame de cacao
2 masuri de pudra proteica preferata (este indicata cea din surse vegetale, care mentine aspectul aerat al aluatului)
Fructe uscate, la alegere.
Incalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius si pui intr-o tava o hartie de copt sau pergament, la alegere.
Intr-un bol mare amesteci cacao, bananele, pudra proteica si untul, pana cand formeaza o textura fina si moale. Daca folosesti fructe uscate, sau chiar chipsuri de ciocolata, le vei adauga mixului.
Torni “aluatul” in tava, intinzandu-l bine, dupa care il introduci in cuptor si il lasi la copt pentru pana la 20 de minute, facand testul cu chibritul (il introduci in aluat in timpul prepararii si, daca acesta iese curat, aluatul e patruns, daca se lipesc bucati de el, mai trebuie lasat spre a se prepara termic).
O portie are 6 grame de carbohidrati si in jur de 12 grame de grasimi, continutul proteinic variind in conformitate cu brandul de pudra proteica folosit (in general, este in jur de 16 grame per bucata).
Prajitura “in cana”
Cine spune ca nu poti lua o scurta pauza in orice moment simti nevoia, pentru a te incanta cu ceva dulce, fara a folosi zahar sau faina? Pentru o portie ai nevoie de:
O banana coapta
2 linguri de cacao
2 linguri de unt de arahide
2 – 3 linguri de chipsuri de ciocolata sau fructe uscate (optional).
Reteta este simpla: ungi cu putin ulei un ramechin sau o cana pe care le poti folosi in cuptorul cu microunde.
Intr-un bol, amesteci toate ingredientele de baza, mai putin ciocolata sau fructele uscate, si mixezi bine, dupa care pui cateva in umplutura, lasand jumatate spre a le aseza deasupra, pentru decor.
Introduci recipientul in cuptorul cu microunde si il setezi la 750 – 800W pentru un minut. Daca folosesti cuptorul, lasi recipientul sa se coaca intre 10 si 12 minute la 180 de grade.
Pentru ca nu are ingrediente care necesita preparare termica (oua, lapte, etc.), nu are nevoie de mult timp la cald, asa ca prajitura se poate consuma si mai moale.
Prajitura fara zahar, faina si lactate
Are un continut ridicat de proteine, avand in vedere ingredientele folosite, putandu-se folosi si pentru micul dejun. Ai nevoie de:
500g naut fiert
500g ciocolata neagra topita in prealabil sau 500g de cacao
4 oua
Jumatate de lingurita de praf de copt
2 linguri stevia lichida/ 100g sirop de agave sau miere de albine ori alt sirop preferat
Jumatate de cana de nuci macinate
Optionale sunt scortisoara, ghimbirul, nucsoara, esenta de vanilie sau rom.
Mai intai, preincalzesti cuptorul la 180 de grade.
Topesti ciocolata, daca o folosesti.
Bati ouale cu telul sau furculita, dupa care adaugi nautul, mixand pana obtii un rezultat fin (la mana sau cu blenderul).
Alatura praful de copt si indulcitorul dorit, iar la final pui ciocolata topita sau cacao si nucile.
Poti modifica gustul produsului prin adaugarea de condimente sau esente.
Ungi tava cu ulei sau faina, ori folosesti o foaie de copt, pentru ca aluatul sa nu se lipeasca atunci cand il torni.
Introduci tava in cuptor si lasi sa se coaca la 180 grade Celsius (poti face testul cu chibritul sau scobitoarea, spre a te asigura ca aluatul este complet gatit).
Scoti si lasi sa se raceasca, dupa care portionezi si poti consuma.
Baton keto
Un desert raw vegan, paleo si care nu iti va lua mult timp pentru preparare este acest baton care foloseste o sumedenie de seminte:
200 grame de mix de fulgi de ovaz, orz si fructe uscate sau nuci
50 grame de nuci
50 g de seminte mixte (floarea soarelui, in, dovleac, susan, etc.)
150 g chipsuri de ciocolata
50 g indulcitorul dorit (sirop de agave, stevia, etc.)
25 ml ulei de cocos
100 g unt de arahide.
Intr-un bol amesteci ingredientele uscate (seminte si cereale).
Intr-un recipient sigur pentru cuptorul cu microunde, sau in tigaie, amesteci chipsurile de ciocolata (poti folosi si ciocolata neagra, daca doresti, sau un alt inlocuitor similar, fara zaharuri) cu indulcitorul, uleiul de cocos si untul, incalzindu-le pana se topesc.
Pui mixul umed peste cel uscat si amesteci bine, folosind o furculita, pana obtii un rezultat omogen.
Intinzi “aluatul” intr-o tava, intr-un strat drept, si il introduci in frigider pentru minimum 30 de minute, dupa care il portionezi (iti vor iesi 20 de batoane mici). Pentru ca nu folosesti faina, oua, lapte sau alte perisabile, poate rezista, in frigider, pana la o luna, si in congelator pana la 3 luni.
Prajitura cu mac si lamaie
Reteta inlocuieste faina alba cu cea de ovaz. Folosesti urmatoarele:
200 g faina de ovaz
50 g stevia
1 lingura de praf de copt
Un varf de sare de mare
75 g lapte
25 g mac
2 linguri de suc de lamaie
2 linguri de coaja rasa de lamaie
1 ou
1 lingurita extract de vanilie
6 linguri unt de cocos.
Preincalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius, pregatind o tava potrivita (cu ulei sau foaie de copt).
Amesteci, intr-un bol, toate ingredientele uscate, dupa care adaugi macul si coaja de lamaie.
In alt bol amesteci laptele, extractul de vanilie, zeama de lamaie si oul, pe care il adaugi, mai apoi, amestecului uscat, introducand si untul topit si indulcitorul, dupa care folosesti o spatula pentru a obtine aluatul fin si moale necesar.
Il pui in tava si il introduci la cuptor pentru 25 – 35 minute, dupa care il scoti si il lasi sa se raceasca, la final portionandu-l cum doresti.
August 30, 2021 at 8:24 pm
Se pot pune fulgi de cocos in aluat in loc de faina?
Raspunde
September 7, 2021 at 9:07 am
Buna, Larisa,
Mai degraba ii macini sau folosesti direct faina de cocos.
In retetele keto, spre exemplu, poti combina cocos fulgi cu faina de cocos ca sa dai si textura blatului, dar nu chiar orice fel de aluat poate fi preparat asa, depinde si de reteta pe care o alegi.
Spor, numai bine!
Raspunde
April 11, 2021 at 5:58 am
Toata ciocolata din comert are zahar.
Raspunde
April 12, 2021 at 6:20 am
Buna,
Eu gasesc ciocolata fara zahar la Sweeteria, cu eritritol si stevie – foarte utila si pentru keto ;).
Ca sa fie clar – nu ma platesc sa le fac reclama si probabil o sa ma intrebi de unde stiu eu sigur ca nu au zahar – 1 – indulcitorii au un gust specific si il recunosti usor, iar cu glucometrul se poate lua glicemia dupa consum – deci au trecut ambele teste.
Spor!
Ioana
Raspunde