Vinete, ardei, oua, branza, sunca, salata, mustar, unt sau usturoi – sunt doar cateva dintre ingredientele care pot transforma orice gustare sub forma de sandwich intr-o incantare. Invata din acest articol cinci retete simple, dar surprinzator de aromate si gustoase, pe care le poti include in meniul tau saptamanal.
Iti place sa pregatesti sandwich-uri gustoase pentru tine si intreaga familie, ca varianta de mic dejun, gustare pentru calatorii sau pachetel pentru cei mici, cand pleaca la scoala? Oricat de multe combinatii si retete ai sti deja, sigur mai este loc pentru cateva idei ingenioase si mixuri de ingrediente care iti lasa gura apa. Iata cateva variante de sandwich-uri care te vor incanta cu siguranta.
Sunca, rosii si maioneza de usturoi
Potrivita pentru cei care adora aroma bucatilor de sunca prajita, aceasta reteta este rapida, simplu de facut si suficient de complexa pentru a-ti oferi o gustare hranitoare in orice moment al zilei. Pentru a o pregati ai nevoie de 8 felii de sunca, jumatate de ceasca de iaurt grecesc, o lingura de oregano proaspat, taiat marunt, un catel de usturoi zdrobit, 2 rosii, 1 avocado feliat, sare si frunze de salata.
Prajeste feliile de sunca in tigaie sau in sandwich maker. Intr-un bol mic amesteca iaurtul, usturoiul pisat bine, oregano si putina sare, pana cand obtii o compozitie omogena. Ingredientele iti ajung pentru patru sandwich-uri. Asaza sunca, feliile de avocado si de rosii pe paine, adauga sosul, acopera cu frunze de salata si cu a doua felie de paine. Pofta buna!
Chifle cu susan, piept de pui si branza provolone
Un mix gustos si apetisant, care raspunde preferintelor celor care nu pot concepe un sandwich fara branza. Pentru acest preparat ai nevoie de doua chifle cu susan, taiate in doua, un piept de pui, sectionat in felii, pe care iti recomandam sa il prajesti la gratar, doua linguri de mustar, patru felii de branza (provolone, cheddar, mozzarella sau cascaval) si o ceasca de germeni (gasesti in magazin sau ii poti creste chiar tu).
Asaza pe o jumatate a chiflei o felie de branza, una de carne si inca una de branza, acopera cu restul chiflei si pune in sandwich maker pentru 2 – 3 minute. Adauga apoi germenii si mustarul si esti gata de masa. Este o gustare consistenta, bogata in proteine, care poate inlocui cu succes pranzul sau cina, atunci cand nu ai timp pentru preparatele clasice.
Sandwich frantuzesc cu sunca presata si branza
Iti propunem aceasta reteta daca te atrag preparatele de inspiratie frantuzeasca, cu unt si condimente aromate. Pentru a o transforma in realitate trebuie sa ai in casa bagheta, sunca presata, cascaval, mustar, unt, tarhon proaspat, muraturi si piper.
Foloseste un bol mic pentru a pune muraturile taiate marunt (aproximativ jumatate de ceasca), patru linguri de unt, o lingura de mustar, tarhonul taiat fin si un varf de cutit de piper. Amesteca bine pana cand obtii o compozitie unitara.
Taie bagheta in doua pe lungime apoi intinde pe una dintre jumatatile obtinute tot amestecul de unt si muraturi. Asaza bucatile de sunca presata si apoi cele de cascaval si acopera cu a doua parte a baghetei. Preseaza usor, pentru a asigura aderenta ingredientelor, apoi foloseste un cutit de paine si taie patru sandwich-uri. Micul tau dejun este gata si este delicios de aromat.
Oua, salata verde si ceapa caramelizata
Pentru cei care prefera un sandwich cu ou propunem aceasta reteta cu ceapa caramelizata si frunze proaspete de salata verde. Lista ingredientelor contine patru oua, o ceapa de marime medie, patru chifle, doua linguri de gem de smochine, mure sau fructe de padure si salata verde creata.
Incepe cu caramelizarea cepei. Ai nevoie de o tigaie antiaderenta, putin ulei, un varf de sare, putin piper si ceapa taiata julien. Caramelizarea se realizeaza la foc mic, amestecand usor ceapa cu o paleta din lemn sau melamina. Stii ca este gata cand incepe sa devina maronie si sa simti ca degaja un miros dulce, placut.
Ai grija sa nu o arzi, pentru ca va deveni amaruie. In general, o ceapa de marime medie poate fi caramelizata in 15 – 20 minute. Cand este gata, trece intr-o farfurie si foloseste tigaia pentru a gati ouale ochiuri, in putin ulei, acoperite cu capac, pentru 4 – 5 minute, astfel incat galbenusul sa fie inca moale.
Taie chiflele in doua si rumeneste-le putin in cuptor, la tigaie, in toaster sau chiar intr-un sandwich maker, pentru a obtine o textura crocanta. Asaza apoi cateva bucati de salata si ceapa caramelizata pe o jumatate de chifla, pune oul deasupra, acopera cu putin gem, mai pune putina salata si finalizeaza cu a doua jumatate de chifla.
Sandwich cu vinete si fasole
Vrei se incluzi in lista de retete si cateva bazate in principal pe legume? Iti sugeram de aceasta data un preparat cu fasole si felii de vanata coapta, hranitor, usor si delicios. Pentru a-l obtine ai nevoie de o vanata mica, taiata in felii cu grosime de aproximativ jumatate de centimetru, o ceasca de fasole de la conserva, spalata bine si pusa la scurs, salata verde, bagheta sau chifla, un ardei rosu taiat marunt si o lingura de tahini. Gustul este completat cu sare, piper, un catel de usturoi maruntit si o lingura de zeama de lamaie.
Daca ai in bucatarie un aparat de facut sandiwch-uri, il poti folosi pentru a coace feliile de vinete mai rapid. Cel mai bun sandwich maker pentru obtinerea de legume la gratar este cel cu placi necompartimentate si suprafata dreapta, cu sau fara rizuri. Pentru a evita lipirea, unge suprafata placilor cu putin ulei si preincalzeste-le inainte de a aseza bucatile de vanata. Poti pregati feliile de vanata si in cuptor, avand grija sa il incingi inainte de a introduce legumele. Taie ardeii rosii in felii late, pe lungime si pune-le la copt similar celor de vinete.
Cat timp se coace vanata, adauga intr-un bol suficient de incapator fasolea, tahini, usturoiul maruntit, zeama de lamaie, putin ulei, sare si piper, si amesteca, zdrobind boabele de fasole. Intinde compozitia din castron pe feliile de bagheta sau pe jumatatile de chifla, asaza deasupra felii de vanata si ardei si acopera cu painea ramasa. Pofta buna!