Pentru romani, supele si ciorbele sunt adevarate delicatese de zi cu zi, fiind mai simple sau mai complicat de realizat, in functie de ocazie si de cheful gospodinei. Poti impresiona cu o delicioasa ciorba cu perisoare, cu una a la grec ori chiar cu supa radauteana ori o ciorba de legume. Iata cateva retete populare.
Pentru o noua gospodina o “ciorba fara apa” va fi un adevarat cosmar, atat pentru ea, cat si pentru familie asa ca, pentru a nu te trezi cu o astfel de povara pe cap, cand nu mai pui apa in restul ingredientelor pentru a le fierbe, iti putem oferi cateva informatii privitoare la cum se face ciorba de burta, cea radauteana, cea de perisoare ori supa de pastai, printre altele, in randurile ce urmeaza.
Cum se face ciorba de perisoare
Reteta de ciorba de perisoare difera de la o gospodina la alta, insa bazele vor fi aceleasi in majoritatea cazurilor, nelipsind ingredientele pentru buletele de carne si legume, legumele pentru supa si dresul de la final de acreala si culoare. Pentru un bors de perisoare gustos, vei pune la final borsul de putina, in cazul in care se doreste acra, in caz contrar, putandu-se lasa mai dulce sau drege cu smantana ori zeama de lamaie la servire.
Iata ingredientele necesare pentru o ciorba de perisoare traditionala:
2 morcovi
1 radacina pastarnac
1 – 2 radacini patrunjel
O felie de radacina de telina
O ceapa mare
2 linguri de ulei
500 ml bulion sau pasta de rosii
Ardei rosu (gras, gogosar, kapia)
O lingurita de cimbru uscat
4 l apa
Sare
Oase de porc, vita sau pui, optionale, pentru gust
Legume optionale (tarhon pentru ciorba de perisoare ardeleneasca, alaturi de varza, mazare, conopida).
Pentru inacrire si dres se folosesc bors de putina sau zeama de lamaie, 300 g smantana, 2 galbenusuri crude, frunze de leustean, patrunjel si marar tocate.
Compozitie perisoare:
500 g carne tocata de vita sau porc (pentru ciorba de perisoare de porc)
2 linguri de orez
1 lingura ulei
O ceapa tocata
O legatura de patrunjel si marar
O lingurita de cimbru maruntit
Un albus crud
Sare
Piper.
Stocul de apa se face fierband oasele in apa cu doua lingurite de sare (pasul acesta putandu-se omite daca vrei o ciorba de perisoare simpla), indepartandu-se spuma formata la suprafata iar, intre timp, toci legumele sau le dai pe razatoare dupa ce le cureti, calindu-le, in afara de ceapa si ardei, la foc mic, dupa care se pun in apa clocotinda. Ceapa si ardeiul tocate se introduc direct in oala cu viitoarea supa de perisoare. Se adauga cimbrul uscat si putina sare si se lasa la clocotit 30 minute, scotand oasele si adaugand un alt litru de apa.
Cum se fac perisoarele?
Vei cali o ceapa si adaugi orezul spalat, intr-un bol amestecand carnea cu piper, cimbru uscat si boia dulce, asezonand cu sare si piper, punand orezul cu ceapa si un albus crud. Poti face si perisoare fara orez, adaugand in loc paine inmuiata in apa sau doua linguri de gris. Apoi, dai forma bilutelor de carne si le fierbi separat, intr-o oala cu apa, sau le pui direct in cea cu legume, adaugand bulionul, si fierbi pentru inca 15 – 20 minute pana se prepara orezul si carnea. Se lasa sa se raceasca.
Pentru ciorba de perisoare reteta clasica se foloseste smantana amestecata cu galbenus de ou si otet la final, pentru dres, insa felul de mancare se va strica mai repede, asa ca poti prepara si atata amestec cat pentru portiile consumate imediat.
Alternative interesante sunt ciorba de perisoare de peste, ciorba de perisoare taraneasca si ciorba de perisoare de vita.
Reteta de ciorba radauteana
Ciorba radauteana se gaseste in meniurile oricarui local cu specific romanesc, prezentand o delicatesa simpla, spre care se indreapta adesea romanii, deoarece are gustul copilariei si al sarbatorilor, fiind, totodata, o placere vinovata, deoarece pentru o ciorba radauteana calorii sunt in numar ridicat, 100 g putand ajunge la nu mai putin de 200 – 250 calorii. Totusi, asta nu inseamna ca nu iti poti oferi un rasfat, din cand in cand.
Iata ingredientele pentru ciorba radauteana cu piept de pui dupa reteta originala, produsa in Radauti de Cornelia Dumitrescu:
1 pui intreg, de un kg
2 radacini de patrunjel
4 morcovi
2 radacini pastarnac
2 cepe
O telina mica
Un ardei
3 lingurite sare
Piper boabe o lingurita.
Pentru a drege ciorba radauteana originala ai nevoie de 500 g smantana grasa (minim 20%) 4 – 5 galbenusuri proaspete, 2 linguri de faina cu varf. Pentru a o inacri, poti folosi otet dupa gust si 4 – 6 catei de usturoi zdrobiti bine. Nu se face ciorba radauteana cu bors.
Transezi bine puiul si cureti legumele, fara a le taia, deoarece le vei scoate la final. Intr-o oala mare de supa pui puiul si o umpli de apa pana la buza, adaugand 3 lingurite de sare, lasand-o la foc mare pana ajunge la fierbere, dupa care scoti spuma formata si adaugi legumele si piperul.
Reduci focul la mediu si lasi la fiert 45 minute ciorba radauteana de pui, apoi strecori si readaugi apa la foc, intre timp curatind carnea de pe oase si taind doi morcovi bucatele, intr-un bol amestecand smantana si galbenusurile cu faina si usturoiul zdrobit, turnand trei polonice de supa deasupra, pentru a se ingrosa, turnand amestecul in oala si lasand sa fiarba cateva minute. La final, se adauga carnea si morcovul. Pentru ciorba radauteana reteta simpla pui in bol suficient otet incat sa inacresti, dupa gust.
Alte optiuni cu preparare similara sunt ciorba radauteana de porc si ciorba radauteana de curcan.
Reteta de ciorba de burta
Ciorba de burta ardeleneasca este un adevarat remediu la mahmureala, gasindu-se in diferite parti ale lumii (Turcia, Germania, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, etc.). Pentru ciorba de burta o origine clara nu este cunoscuta, romanii considerand-o una “de-a lor”. Iata ingredientele necesare pentru o reteta simpla:
2 kg burta
1 kg oase de vita
O lingura de piper negru boabe
3 foi de dafin
4 lingurite de sare
4 l apa.
Ingrediente pentru ciorba de burta pentru dres la final:
Un morcov mare curatat, dat pe razatoare si calit in ulei
6 galbenusuri
15 catei de usturoi zdrobiti fin
400 ml smantana pentru gatit grasa.
Poti face ciorba de burta cu burta prefiarta (timpul de fierbere fiind de 30 minute) sau cu cea proaspata, insa va trebui sa o cureti bine si sa o lasi in amestec cu bicarbonat si otet pentru a iesi mirosul din ea. Apoi, o tai in fasii. Oasele se pun la fiert in oala mare, cu sare, foile de dafin si piperul si se lasa doua ore, dupa care se strecoara si, cand sunt gata fasiile, se readuce pe foc, intregind continutul lichid cu apa, adaugand carnea, lasand sa clocoteasca o ora, dupa care se scoate din apa si se curata de membranele groase, se taie in bucati mici si se baga la loc in oala pentru 20 minute pentru cea mai buna ciorba de burta.
Se adauga morcovul pentru culoare, acesta fiind ras fin si calit bine. Pentru ciorba de burta ingrediente finale sunt usturoiul adaugat si amestecul de smantana cu galbenusuri. Se serveste cu ardei iuti, paine, optional otet si smantana.
Reteta de ciorba de pui a la grec
Iata ingredientele pentru o ciorba de pui a la grec:
1 kg carne de pui cu piele si oase (pui intreg, poate fi inlocuit cu coaste si pulpa intr-o reteta de ciorba a la grec de porc)
3 morcovi taiati in cuburi
O radacina de patrunjel
O radacina de pastarnac
O telina mica
O ceapa medie
Sare
Piper
2 linguri ulei
100 g orez.
Pentru a drege ciorba a la grec se folosesc smantana, galbenus proaspat, sucul de lamaie pentru acreala si marar si patrunjel proaspete.
Reteta de ciorba a la grec porneste cu pregatirea si tocarea legumelor in cuburi, dupa care se calesc la foc mic, ceapa ramanand cruda. Carnea de pui se pune in oala, se umple cu apa si se da la foc cu doua lingurite de sare, iar cand ajunge la clocot se indeparteaza spuma, adaugand apoi in supa de pui a la grec zarzavaturile si ceapa, cu cateva boabe de piper, lasand sa fiarba jumatate de ora, la foc mediu, cu capac. Carnea se scoate si se dezoseaza, maruntindu-se, introducandu-se inapoi in oala, punand si orezul spalat, asteptand sa fiarba.
Pentru a fi o ciorba a la grec reteta cere introducerea de smantana cu galbenus, pe care o amesteci intai, adaugand deasupra un polonic de supa, dupa care poti sa pui amestecul in oala fara ca oul sa se strice, lasi sa dea in clocot si mancarea e gata. Pentru ciorba de pui a la grec cu usturoi adaugi usturoiul pisat in momentul in care se pune orezul.
Daca nu vrei pui, mai poti face si ciorba de perisoare a la grec, ciorba de porc a la grec sau ciorba de curcan a la grec, putand inlocui carnea de pui cu alte tipuri.
Tipuri de ciorba de pui cu legume
Printre cele mai populare feluri de mancare se afla ciorba de legume cu pui, gasita in nenumarate retete, mai acrisoara sau mai dulce, simpla, strecurata sau cu bucati mari de legume in ea. O ciorba acra de pui te ajuta cand esti bolnav, racit sau cand vrei ceva cald si bun, fiind ieftin si rapid de facut. Pentru ciorba de legume cu carne de pui vei folosi carne, morcovi, pastarnac, patrunjel, telina radacina, cartofi, ceapa, mazare boabe, pastai verzi sau galbene, conopida, rosii sau pasta de rosii, iar pentru gust aditional vei folosi cimbru uscat, patrunjel verde si sare.
Poti face ciorba de pui cu bors sau ciorba taraneasca de pui sau ciorba de pui cu smantana, care inlocuieste borsul cu smantana ce tine loc de element de inacrire.
Cand nu prea ai la indemana tot felul de legume, dar ai pofta de ceva bun, poti face o simpla ciorba de pui cu cartofi sau chiar o ciorba de curcan, unde inlocuiesti o sursa de proteine cu alta, restul ingredientelor si modul de preparare ramanand la fel.
Daca te intrebi care este diferenta dintre ciorba de pui taraneasca sau un bors de pui si ciorba de pui ardeleneasca, afla ca aceasta din urma se foloseste de tarhon (numindu-se si ciorba de pui cu tarhon), ea fiind dreasa la final cu smantana si galbenus de ou, precum cea a la grec sau cea radauteana.
Retete de ciorba fasole verde si galbena
Ciorba de fasole verde prezinta diversitate deoarece poate fi consumata simpla, in stil vegetarian, sau o poti imbogati cu tot felul de ingrediente, ajungand la ciorba de fasole verde cu carne, ciorba de fasole verde cu smantana sau ciorba de fasole verde cu afumatura.
Reteta de ciorba de fasole pastai simpla e formata din:
400 g fasole pastai pentru supa de fasole verde
Doi morcovi
O ceapa
Un ardei
O cutie de pulpa de rosii
3 linguri ulei
Piper
Sare
Marar proaspat tocat.
Morcovii pentru ciorba de teci se curata si dau pe razatoare, iar ceapa si ardeiul se toaca in cubulete. Ceapa se caleste, dupa care se adauga celelalte legume si se inmoaie si ele, transferandu-se intr-o oala si lasandu-se la fiert in cateva clocote, adaugand apoi pastaile, rosiile si lasi la fiert pana se gatesc legumele. Ai in jur de 50 de calorii in ciorba de fasole pastai simpla.
Ciorba de fasole galbena pastai cu smantana foloseste:
500 g fasole pastai
O ceapa
Un morcov
Ardei gras
300 g afumatura
300 g smantana
O lingura de ulei
Bors sau otet pentru inacrit ciorba de pastai
Leustean si marar.
Afumatura se taie cubulete si se soteaza, adaugand morcovul dat pe razatoare. Fasolea se pune la fiert intr-o oala din inox incapatoare, cu afumatura si morcovul, dupa cateva minute adaugand restul legumelor taiate cubulete, apoi punandu-se borsul pentru inca doua clocote. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga smantana amestecata cu un polonic de zeama, pentru un ultim clocot. La final, se adauga verdeata tocata.
Ciorba de fasole simpla
E o reteta nemuritoare de post (sau nu), devenind un deliciu cand adaugi cateva bucatele de afumatura. E simplu de realizat, dar are nevoie de timp, mai ales cand folosesti fasole boabe uscata, pe care e necesar sa o lasi la inmuiat peste noapte. Pe langa 500 g fasole, ai nevoie de un morcov dat pe razatoare, o ceapa tocata, 3 rosii coapte sau sos de rosii, o foaie de dafin, jumatate de lingurita de cimbru, o lingurita de leustean si una de boia dulce, sare, piper si marar verde.
Fasolea se fierbe de trei ori, pana se patrunde, timp in care calesti ceapa si morcovul pe care le adaugi in fasolea pusa la fiert pentru ultima oara, adaugand ardeiul taiat, cimbrul, dafinul, boiaua, rosiile si sarea si piperul. Pentru acreala se foloseste bors spre finalul prepararii, dand inca doua clocote. Aceasta ciorba de fasole cu calorii putine (35 – 50) poate fi servita ca atare, de post, sau se poate adauga in ea afumatura (kaizer, pastrama, sunca) pentru un gust mai bogat.