fbpx

Top 9 retete de prajitura cu mere

Last Updated: 13.10.24

 

Printre produsele apreciate de copii si adulti, care bucura intreaga familie atunci cand sunt preparate, in special intr-o zi de sarbatoare, se afla prajiturile cu mere. Se gasesc tot felul de retete care mai de care mai interesante, mai simple sau complicate, si, din acest articol, te poti informa cu privire la cateva dintre ele. 

Iti plac dulciurile facute in casa, care iti amintesc de copilarie, si ai dori, poate, sa incerci sa le prepari si tu? Printre popularele optiuni pentru romani, si nu numai, se afla prajitura cu mere de diferite naturi, de la placinte si pana la tortulete, fursecuri sau crumble. Unele vor fi usor de facut, neavand nevoie de multe ingrediente sau diferite tipuri de pregatire, in timp ce altele iti vor rapi mult timp de-a lungul zilei, dar si rezultatul poate fi spectaculos. Orice incepator poate face o prajitura cu mere la fel de gustoasa precum cea de la bunica de acasa. Iata cateva retete ce te pot ajuta. 

 

Reteta de tarta cu mere americana

A devenit o reteta principala de patiserie in intreaga lume, fiind apreciata pentru simplitatea si aspectul sau placut. Iata ce iti trebuie pentru o astfel de prajitura cu mere simpla si gustoasa. 

Ingrediente:

Jumatate de cana de zahar

Jumatate de cana de zahar brun

3 linguri de faina alba

Un sfert de lingurita de ghimbir macinat

Un sfert de lingurita de nucsoara macinata

1 lingura de suc de lamaie

800 grame de mere verzi feliate

1 lingura de unt

1 ou mare

Aluat de foi pentru baza si acoperit. 

Modul de preparare este simplu, fiind vorba despre o prajitura cu mere rapida si usor de realizat. Mai intai, vei amesteca intr-un bol zaharul, faina si condimentele, iar intr-un bol mai mare amesteci bine merele taiate cu sucul de lamaie, adaugand, mai apoi, zaharul si imbini bine ingredientele folosind mainile pentru ca merele sa fie acoperite cu condimente si zahar. 

Intr-o tava rotunda de 22 cm intinzi aluatul de placinta si tai marginile, umpland cu amestecul de mere si punand din loc in loc bucatele de unt. Restul de aluat se va intinde deasupra umpluturii, lipind prin strangere marginile, taind deasupra intr-o forma frumoasa, dupa dorinta, pentru o aratoasa prajitura cu mere. 

Bati oul si folosesti o pensula pentru gatit pentru a-l intinde pe viitoarea crusta, presarand putin zahar deasupra, acoperind marginile cu folie de gatit. 

Introduci in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius si gatesti pentru 25 de minute. Scoti folia si mai lasi la cuptor in jur de 25 de minute. 

Daca doresti sa faci tu aluatul pentru placinta cu mere de post cu drojdie, ai nevoie de 550 g faina, 25 g drojdie (1 plic drojdie uscata), 50 g zahar, 125 ml ulei, un plic de zahar vanilat, 250 ml apa minerala, o coaja rasa de lamaie, un varf de turmeric si unul de sare. Se cerne faina cu turmericul iar drojdia se amesteca cu putina apa calda, zahar si faina si se lasa sa se dubleze in volum. Uleiul, apa, zaharul, si coaja de lamaie se amesteca intr-o cratita si se incalzesc usor. In faina se adauga amestecul lichid si drojdia si se framanta pana se obtine un aluat nelipicios, care se lasa la dospit pentru 40 de minute, apoi se imparte in doua si se intinde pe dimensiunile tavii. 

 

Strudel cu mere

Vrei o reteta de prajitura cu mere rase cu un gust deosebit, traditionala si apreciata de romani? Ai nevoie de: 

600 grame foi de placinta (16 foi subtiri)

12 mere acrisoare

150 grame unt topit

150 g zahar

150 g stafide

Zeama de la jumatate de lamaie

80 g pesmet

150 g nuca

Zahar pudra vanilat pentru decorare dupa coacere. 

Merele se pot taia bucatele, feliute sau se pot rade, in timp ce se topeste untul, si, daca vrei o prajitura de post cu mere rase, il inlocuiesti cu margarina sau o alternativa vegana. 

Se folosesc cate trei foi pentru fiecare mic strudel, ungand cu unt sau grasime vegetala si apoi asezi mere, presarand cu o lingura de zahar, o jumatate de lingura de pesmet si putina scortisoara. Poti adauga si putine stafide, si nuca, daca doresti. Se ruleaza prajitura cu mere cu foi si se obtine un cilindru. 

Se pune pe hartie de copt, pe tava de aragaz si se unge cu unt topit, dupa care se coace la 180 de grade pret de 40 – 50 minute sau pana cand se rumeneste. 

 

Placinta cu mere cu foi, traditionala

Vrei o reteta de prajitura cu mere traditionala, ca la bunica acasa? Vei face tu blatul si umplutura, avand nevoie de in jur de o ora pentru preparare. 

Ingrediente pentru umplutura

1.5 kg de mere

1 lingurita de scortisoara

3 linguri de zahar. 

 

Ingrediente pentru aluat placinta cu mere:

500 g faina

100 g smantana

200 g unt sau untura

150 g zahar

1 ou

10 g praf de copt

2 fiole sau pliculete de zahar vanilat

Varf de sare. 

Mai este cunoscuta si drept prajitura lenesului cu mere, caci se face relativ repede. Umplutura se face usor si se lasa sa se raceasca. Vei rade merele si le calesti intr-un vas, adaugand cateva linguri de zahar si scortisoara. 

Poti face prajitura cu mere cu untura sau unt, pe care il freci cu zaharul si apoi adaugi vanilia si oul si le bati cu telul pana rezulta o textura cremoasa, dupa care incorporezi smantana. 

In alt bol, pui faina, sarea si praful de copt si le amesteci bine, dupa care adaugi crema de mai sus, combinandu-le cu ajutorul unei linguri sau spatule de lemn. Cand devine suficient de legat, framanti aluatul cu mainile. Il imparti in doua si il intinzi in doua foi, una care sa acopere tava si una pentru pus deasupra. La mijloc vei pune umplutura de mere. Dai placinta cu mere cu aluat fraged la cuptor, la 180 de grade, pret de 30 de minute, verificand daca aluatul s-a copt. 

 

Placinta cu mere turnata

Prajitura turnata cu mere este apreciata de gospodine si de incepatori intr-ale bucatariei deoarece se prepara usor si nu necesita prea multe ingrediente, putand fi facuta rapid. Iti trebuie un kg de mere, scortisoara (1 lingurita) si zahar (4 – 5 linguri, dupa gust) pentru umplutura, iar aluatul il faci din noua linguri de ulei, noua linguri de lapte, noua linguri rase de zahar, 12 linguri de faina, doua oua si o lingurita de praf de copt (un pliculet de 10 grame). 

Pentru a face aceasta prajitura turnata cu mere felii vei pregati fructele, curatandu-le si taindu-le, dupa care le calesti cu zahar intr-o tigaie, adaugand la final scortisoara. 

Aluatul se face din frecarea oalor cu zaharul, dupa care se adauga uleiul, in alt vas amestecandu-se ingredientele uscate (faina si praf de copt). Apoi, se toarna partea uscata de aluat de prajitura rapida cu mere peste cea umeda, incetul cu incetul, incorporandu-se alternand cu laptele. Consistenta ideala e mai groasa decat cea de clatite. Daca e prea moale, mai adaugi putina faina, iar daca e prea gros, mai pui putin lapte. 

Jumatate din aluat se toarna in tava tapetata cu hartie de copt (compozitia este suficienta pentru o tava de maximum 20×16 cm, pentru cea clasica de aragaz, de 20×30 cm, cantitatile ingredientelor se dubleaza) si se da la cuptor la 180 grade Celsius pret de 25 de minute, dupa care se scoate, se pune umplutura si restul de aluat deasupra si se lasa la copt pentru inca 30 – 40 minute. La final, placinta cu mere, frageda, se pudreaza cu zahar si se serveste dupa ce se raceste. 

 

Prajitura de post cu mere

Adesea cautata de gospodine, din varii motive, este reteta de placinta cu mere de post care necesita ingrediente la indemana in bucatarie. Pentru umplutura iti trebuie 1.5 kg de mere, 2 lingurite de scortisoara si in jur de 5 linguri de zahar, iar pentru aluat folosesti 500 grame de faina, 200 ml de apa, 200 ml de ulei sau margarina, o lingura de otet si o lingurita de bicarbonat de sodiu si 6 linguri de zahar. 

Prajitura cu mere de post cu margarina sau ulei se prepara in 45 pana la 60 de minute, mai intai curatind si dand pe razatoare fructele, dupa care le freci cu lingurile de zahar si le calesti intr-o cratita cu fund dublu, pana se evapora zeama, presarand deasupra si amestecand bine scortisoara, la final. 

Zaharul, uleiul sau margarina se amesteca impreuna cu apa intr-un bol, iar intr-o canita sau un pahar se stinge bicarbonatul in otet si se adauga mixturii. Se adauga faina, incetul cu incetul, spre a forma un aluat de desert cu mere care nu se lipeste. Se imparte in doua si se intinde in foaie subtire cu facaletul, foaia punandu-se pe tava cu hartie de copt, peste ea adaugandu-se umplutura pentru placinta cu mere simpla, iar deasupra se pune cealalta parte intinsa de aluat sau, pentru a obtine o prajitura rasa, se rade aluatul dupa ce este lasat pret de o ora la frigider, pentru a se intari. 

Se inteapa placinta de post cu mere si se introduce la cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pentru pana la 30 de minute sau pana se rumeneste exteriorul. 

 

Prajitura cu mere de post cu gris

Daca preferi sa inlocuiesti anumite ingrediente in reteta traditionala de post, poti folosi grisul, obtinand, astfel, un fel de prajitura frageda cu mere pe care o poti prepara cand doresti sa ai ceva dulce in casa, pentru oaspeti. Ai nevoie de urmatoarele:

1.5 kg mere

1 cana faina

1 cana gris

250 g margarina

1 cana zahar

Esenta de rom

1 plic de praf de copt

Alune maruntite

Scortisoara. 

Prajitura cu mere si gris se face din fructe rase, asa ca, mai intai, le vei pregati si le presari cu scortisoara. Aluatul consta in amestecarea grisului, fainii, zaharului si prafului de copt, dupa care imparti merele si amestecul uscat in doua jumatati, margarina fiind impartita in 3 cantitati egale, in mici cubulete. 

In tava pentru prajitura cu mere trasnet torni jumatate din amestecul cu gris si deasupra presari cubuletele de margarina, dupa care pui jumatate din umplutura, apoi adaugand restul de gris si faina, cu margarina deasupra si apoi restul de mere si margarina. Deasupra presari alunele macinate. 

Prajitura cu mere se coace intr-un aragaz mixt, bun, la foc mediu, pana la 40 – 45 de minute. Se portioneaza si serveste dupa racire. 

 

Pandispan cu mere

Pentru o prajitura cu mere rase si pandispan pe care sa o servesti la ocazii speciale sau cand ai pofta de ceva dulce ai nevoie de 140 g faina, 4 mere mari (500 g), 40 g zahar tos, 80 g zahar pudra, 10 ml ulei, 6 oua, esenta de vanilie, sare, jumatate de lamaie si scortisoara. La final, desertul va arata precum o prajitura cu prune rasturnata. 

Merele sunt curatate si taiate cubulete, amestecandu-le cu zaharul si cu zeama de lamaie. Ouale se impart in albusuri si galbenusuri, cele din urma fiind batute cu zaharul pudra, si se adauga esenta de vanilie cu uleiul, in timp ce albusurile se vor bate spuma cu un strop de sare. 

Peste galbenusuri se incorporeaza faina si apoi albusurile, folosind o spatula. Pentru a forma o frumoasa prajitura cu mere rasturnata, pe hartia de copt de pe tava aleasa se pun intai fructele, dupa care se toarna aluatul si se scutura putin, pentru a elimina aerul in exces, dupa care se da la cuptor, la 165 de grade, pret de jumatate de ora, pana se rumeneste deasupra. 

 

Tort de mere taiate

Fie ca este vorba despre un tort de mere intors sau o prajitura tip pandispan, modul de preparare pentru o reteta de acest tip este similar. Ai nevoie de in jur de 1 kg de mere, 200 g zahar tos si 50 g unt, pentru aluat folosindu-se 5 oua, 1 plic zahar vanilat, 125 g zahar tos, 125 g faina si un praf de sare. 

Pentru a face cea mai buna prajitura cu mere, si aratoasa, pe deasupra, vei prepara intr-o cratita mare, in care poti pregati tot produsul, daca se poate, caramelul, punand zaharul la topit pana se face roscat, lasandu-l sa se racoreasca. 

Merele le tai in felii si le cureti de cotor, punandu-le peste caramel in forme frumoase, deasupra lor punand untul faramitat in bucatele. Se da la cuptorul preincins la 180 grade pentru 30 de minute. 

Aluatul e format din oua separate, albusurile fiind batute spuma cu praful de sare, dupa care se adauga zaharul tos si cel vanilat, galbenusurile si se incorporeaza faina. Se pune acest amestec peste merele coapte si se intinde bine, dupa care se reintroduce la cuptor pentru alte 30 de minute. 

Dupa ce este gata, prajitura se intoarce pe o farfurie in timp ce este fierbinte, pentru ca respectivul caramel sa nu se intareasca. Se poate servi simplu, cu frisca sau smantana. 

 

Tarta cu mere rase

Cand vine vorba despre placinta cu mar, retetele existente in mediul online si in carti de bucate sunt nenumarate. Printre ele se afla acest exemplu gustos, care incorporeaza si o crema delicioasa. 

Pentru blat ai nevoie de: 

1 ou

250 g faina

100 g unt rece

80 g zahar pudra vanilat

Coaja rasa de lamaie

O lingurita de praf de copt stins in prealabil cu zeama de lamaie. 

 

Umplutura necesita:

4 – 6 mere

O lingura de scortisoara

3 linguri de faina.

Pentru crema ai nevoie de 100 g zahar pudra, 100 g unt, 600 g iaurt gros, 3 oua, doua linguri de faina si 2 linguri de pesmet. 

Aluatul se prepara incorporand untul in faina pana devine lipicios, adaugand apoi celelalte ingrediente si framantandu-se bine, dupa care se lasa sa se raceasca jumatate de ora. 

Merele se curata si se feliaza, faina amestecandu-se cu scortisoara. Aluatul se intinde cu facaletul pe forma cu hartie de copt, si se asaza pe ea feliile de mar trecute prin faina si scortisoara si se da cuptor pentru 15 minute la 160 de grade Celsius. 

Crema pentru prajitura cu mere si iaurt se face amestecand untul cu zahar pudra, incorporand apoi galbenusurile si iaurtul, albusurile batandu-se spuma cu sare, fiind adaugate peste restul cremei, la final adaugandu-se faina. Se pune crema peste tarta si se mai lasa pentru 50 de minute la 170 grade Celsius. Se consuma rece.

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

2 Comentarii
Tadytorino

January 16, 2021 at 1:37 pm

Prăjitură cu mere turnata,incredientele trebuie dublate,că nui compozitie destula ptr foaia de deasupra,am facuto dar nu mi-a ajuns compozitia

Raspunde
4
Ioana

January 21, 2021 at 10:09 am

Salut,

Multumesc pentru feedback, dar spune-mi, te rog, ce gramaje ai folosit.

Cele bune!

Raspunde
4