fbpx

Top 9 retete traditionale la borcan, de sterilizat in cuptor

Last Updated: 12.10.24

 

Sterilizatul borcanelor cu bunatati pentru iarna e pentru multe persoane o metoda simpla si usoara de a pastra tot felul de legume pentru iarna, mai ales atunci cand nu mai e suficient loc la congelator. Poti sa te bucuri de vinete la borcan, diverse tipuri de zacusca sau de conserve. Trebuie doar sa stii ce ai de facut si sa urmezi cu grija pasii fiecarei retete.

 

Toti ne amintim cu drag de zacusca de vinete ca la bunica si vrem sa punem si noi in practica tot felul de retete care sa ne ajute sa obtinem un gust cel putin asemanator. Sunt o multime de modalitati prin care poti sa pastrezi peste iarna astfel de bunatati, sterilizate la borcan, iar noi iti vom da in acest sens cateva retete. Inainte insa, iti vom spune cum trebuie sa procedezi cand vine vorba de sterilizarea borcanelor la cuptor.

 

Cum se face sterilizarea borcanelor la cuptor

Chiar daca intr-o prima faza e posibil sa ti se para complicata o astfel de actiune, totul e foarte simplu: spala bine borcanele si capacele, dupa care baga-le in cuptor, borcanele cu gura in sus si capacele cu gura in jos, porneste cuptorul dupa ce ai bagat tava, la 150 de grade Celsius, pentru 15 minute. Daca ai cuptor pe gaz, le lasi la foc mic timp de 15 minute. 

Dupa ce au trecut cele 15 minute, lasa borcanele sa se raceasca in cuptor. Dupa, poti sa le folosesti pentru tot ce doresti, de la zacusca de gogosari si zacusca cu vinete fierte, pana la compoturi, dulceturi si alte bunatati.

Sterilizarea e foarte importanta, deoarece ea elimina microorganismele (bacteriile, mucegaiul, praful) si permite pastrarea alimentelor pentru mai mult timp, in cele mai bune conditii, indiferent ca vorbim de zacusca de vinete, dulceata, compot sau alte retete. Ea se poate face si dupa ce preparatele s-au introdus fierbinti in borcane – se asaza intr-o tava, se lasa timp de 1 ora in cuptor, la 90 de grade, pana cand se racesc in mod natural.

 

Retete populare pentru toamna

 

Zacusca de vinete

Pentru a prepara aceasta zacusca de vinete, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 6 kg de vinete, 3 kg de ardei gras rosu, 3 kg de ceapa, 3 kg de rosii, 500 ml ulei, 2 morcovi, 3 catei de usturoi si condimente (dafin, sare si piper). 

La aceasta zacusca de vinete traditionala, vinetele trebuie coapte inainte, la fel si ardeii. Ceapa trebuie tocata cat mai marunt sau data prin robot, morcovul ras, usturoiul maruntit si el, iar rosiile facute suc.

Mai intai, pentru a face aceasta zacusca de vinete pentru iarna se calesc la foc mic ceapa si morcovul, se adauga putina apa pentru a se inmuia bine ceapa, dupa care se adauga ardeii tocati cat de marunt doresti, sucul obtinut de la rosii, vinetele tocate, usturoiul si condimentele. Se mesteca mereu, pentru a nu se prinde de cratita si pentru a nu iesi apoi o zacusca de ardei capia, vinete si alte legume, amara.

La final, dupa ce totul e gata, zacusca cu vinete si ardei se toarna in borcane, se sterilizeaza si se pastreaza pentru iarna.

 

Vinete la borcan

Poti alege sa conservi vinete crude la borcan, pentru iarna, cu sos de rosii. Iata ce trebuie sa faci: speli vinetele (cam 450 g pentru un borcan de 800 ml), le toci cubulete mai mari, le lasi intr-o solutie sarata, cu apa aproape fierbinte, timp de o ora, dupa care le scoti, le lasi la scurs, le indesi bine in borcan si peste pui doi cateti de usturoi, condimente si suc de rosii cat cuprinde. 

Dupa, pentru a duce la bun sfarsit aceasta operatiune de conservare vinete la borcan pentru iarna, trebuie sa le fierbi la bain-marie, timp de 60 de minute. Poti sa folosesti apoi aceste bunatati pentru a face ghiveci, tocana sau alte bunatati.

Daca vrei sa pastezi vinete coapte la borcan pentru iarna, va trebui ca mai intai sa le coci, sa le cureti si storci de zeama, dupa care sa le introduci in borcane, presandu-le bine, astfel incat sa nu ramana goluri de aer. Printre straturi presara putina sare, iar la final, toarna putin ulei de floarea soarelui. Dupa, pentru a te asigura ca vor rezista pe iarna, fierbe-le la bain-marie timp de 30 de minute, asa cum specifica toate gospodinele cand vine vorba de reteta de vinete la borcan.

Alege orice metoda ti se pare mai potrivita pentru vinete marinate pentru iarna si bucura-te de gustul acestei legume in orice anotimp. Si nu uita sa sterilizezi borcanele inainte de a le folosi.

 

Zacusca de vinete cu ciuperci

Daca reteta de zacusca cu vinete nu e chiar ceea ce doresti si vrei sa o mai imbunatatesti, poti alege sa faci aceasta varianta, care include si ciuperci champignon. 

Ingredientele necesare pentru aceasta zacusca de ciuperci cu vinete sunt urmatoarele: 1 kg ciuperci, 1 kg ceapa, 1 kg ardei capia rosu, 2 kg vinete, bulion, 300 ml ulei de masline si condimente (sare, piper, dafin). 

Ardeii si vinetele sunt legume ce trebuie mai intai coapte si curatate, apoi tocate (nu e o reteta de zacusca fara coacere). Ceapa se marunteste si se caleste in ulei incins, iar ciupercile trebuie taiate felii subtiri. Peste ceapa se adauga vinetele, ardeii si ciupercile, se condimenteaza si se lasa la fiert, la foc mic, pentru circa 2 ore, amestecand pentru a nu se lipi. E o zacusca cu ciuperci si vinete, delicioasa si foarte usor de facut, o zacusca moldoveneasca cu ciuperci, ce merita incercata.

 

Zacusca de fasole ca la bunica

Si fasolele gatite pot fi pastrate pentru iarna, daca sunt facute zacusca. Nu e ceva foarte dificil sa pui in practica o astfel de reteta de zacusca taraneasca. Ai nevoie de 1 kg de ceapa, pe care il tai marunt sau il dai prin robot, 1.5 litri bution, 2 kg de ardei copti, care se toaca marunt sau se dau prin blender, 1 kg de morcov ras sau maruntit la robot, 500 ml ulei, 1600 g fasole conserva sau boabe fierte inainte, foi de dafin, boia dulce, sare si piper. 

Reteta aceasta, care e renumita pentru faptul ca ar fi o zacusca de fasole din Ardeal, se pune in practica dupa cum urmeaza: intr-o cratita mare, la foc, se adauga uleiul, urmat de ceapa, morcov, sare si piper. Se amesteca si se lasa la foc circa 20 de minute, se adauga apoi ardeii si bulionul, foile de dafin si boiaua si se lasa inca 30 de minute. Dupa, se incorporeaza fasolea scursa de lichid si se mai lasa inca 20-30 de minute. E o zacusca traditionala, care va fi gata in momentul in care uleiul a iesit la suprafata.

 

Zacusca de vinete cu morcovi

De regula, in zacusca nu se pune foarte mult morcov, insa, sunt persoane care prefera sa existe o cantitate mai mare din aceasta leguma. Daca te numeri printre ele, pregateste pentru aceasta varianta de reteta de zacusca de vinete cu morcov urmatoarele ingrediente: 600 g vinete coapte, 400 g morcov, 200 ceapa, 350 g ardei. Toate acestea trebuie sa fie curatare, coapte, decojite, dupa caz. Apoi, mai ai nevoie de 40 ml ulei, 1 catel de usturoi, foi de dafin, 250 g bulion (nu e o varianta de zacusca de vinete cu rosii) si condimente. 

Aceasta reteta de zacusca cu vinete e simplu de pregatit. La fel ca la reteta de zacusca de vinete cu ciuperci si morcovi sau la alte preparate de acest fel, se incepe cu calitul. In ulei incins adaugi ceapa, usturoi si morcovi, condimentezi si amesteci pana se moaie bine. Introduci apoi ardeii, vinetele, bulionul si dafinul si fiebi la foc mediu. Ai grija sa nu se prinda de oala, pentru a iesi o zacusca de vinete si ardei, cu morcov, foarte buna, fara a fi amara.

 

Zacusca dietetica

Cand vorbim de zacusca, calorii multe sunt in ea din cauza faptului ca se foloseste destul de mult ulei. Sunt insa si retete pe care le poti pune in practica pentru a reusi sa faci zacusca de vinete cu ardei cat mai sanatoasa.

De exemplu, pentru aceasta reteta de zacusca de legume ai nevoie de: 3 kg vinete, 2.5 kg ceapa, 4.5 kg ardei, 500 ml apa, 200 ml ulei, 1 kg sos de rosii sau bulion, sare si piper. Dupa ce coci si cureti ardeii si vinetele, cureti si ceapa, apoi toate vin date prin masina de tocat. Se adauga apoi intr-o cratita apa cu uleiul, apoi se incorporeaza ceapa si se lasa la inabusit pentru 20 de minute. Dupa, se introduc ardeii si sosul de rosii si se lasa la foc mic pentru inca 50 de minute. Spre final, pui vinetele, condimentezi si mai lasi pe foc inca 10 minute. 

Iata deci, cum se face zacusca mai sanatoasa, daca preferi o astfel de varianta. La fel poti face si zacusca de vinete cu gogosari, ciuperci, morcovi sau alte legume. Trebuie doar sa adaptezi retetele, sa reduci cantitatea de ulei si sa adaugi apa pentru a obtine in acest fel cea mai buna zacusca de vinete, daca vrei ceva cat mai putin caloric. Si nu uita de sterilizarea borcanelor.

 

Zacusca de vinete necoapte

Cand vine vorba de a gasi o reteta de zacusca de legume, nu toate variantele presupun coacerea vinetelor si a ardeilor inainte. Poti sa faci un delicios preparat si fara astfel de proceduri, care pentru unii sunt mai anevoioase. Si gustul e putin diferit, si textura, dar tot o bunatate ce merita atentia e. 

Asadar, pentru o zacusca de vinete ca in Moldova sau alte regiuni, ai nevoie de: 1 kg vinete, 1 kg de ceapa, 1 kg de gogosari, 1 kg de ardei, 1 kg morcov, 1.5 kg rosii, 300 ml ulei, foi de dafin, sare si piper. 

Cum se face zacusca de vinete necoapte? Legumele se spala si se curata, dupa care se dau prin masina de tocat, fiecare intr-un vas separat. Se calesc pe rand, cu putin ulei, apoi se amesteca toate intr-un recipient mai mare. Din rosii se face un suc ce se combina cu condimentele, dupa care se pune peste legume. Se lasa la fiert pana cand totul se leaga. E o zacusca de vinete cu ardei necopt delicioasa si simplu de facut.

 

Vinete cu ardei copti la borcan pentru iarna

Daca ai facut zacusca cu vinete si ardei copti, insa ceea ce vrei e sa pastrezi si la borcan aceste legume, iata cum procedezi: iei vreo 7 vinete de marimi potrivite, le pregatesti si le tai rondele, dupa care le prajesti in putin ulei si le scoti la scurs pe un prosop de bucatarie.

Ardeii ii tai fasii si ii oparesti putin intr-o saramura facuta din: jumatate de litru de otet, 1 litru de apa, 2 linguri de sare mare, 2 linguri de zahar, 1 lingurita boabe de mustar si 1 de piper si foi de dafin. Dupa, ii lasi si pe ei la scurs si pastrezi compozitia pentru a umple borcanele de vinete la borcan pentru iarna cu ulei (ulei care ramane oricum pe ele de la calit, nu mai adaugi altul). 

Apoi, ceea ce trebuie sa faci e sa asezi in borcane astfel: un strat de vinete, unul de usturoi maruntit si unul de ardei, pana se umple, iar apoi sa completezi cu saramura. E totul simplu si rapid, mai rapid ca zacusca de legume coapte, dar si mai diferit. 

 

Zacusca de peste proaspat

Da, e delicioasa zacusca taraneasca facuta din tot felul de legume, dar, uneori parca ar merge si cea de peste. Nu e foarte dificil de pregatit precum ar putea parea la o prima impresie, si are un gust deosebit. 

La aceasta reteta de zacusca ai nevoie de: 3 kg de peste (novac, crap, pastrav, caras, platica, sanger, macrou, somon, mreana sau chefal), 1 kg jumatate de ceapa, 1-2 morcovi, 2 kg ardei rosu/gogosari, 2 kg rosii, 500 ml ulei, 250 ml otet, 1 lingurita de zahar, 2-3 catei de usturoi, dafin, piper, sare. 

Pentru peste, acesta trebuie fiert in apa cu otet, boabe de piper, dafin si sare. Se lasa la foc 10 minute dupa ce incepe sa fiarba, apoi se lasa la racit in apa in care a fiert. 

Ceapa, data prin robot sau tocata marunt, se caleste putin, se adauga apoi morcovul si cata putina apa, pana se inmoaie ceapa. Se introduc apoi ardeii copti si tocati, bulionul facut din rosii si pestele scos de pe oase si rupt bucati mai mari sau tocat. Se adauga apoi o cana din zeama in care a fiert pestele, dafin, usturoi si eventual sare. 

E o bunatate care te va incanta cu siguranta si e total altceva fata de zacusca clasica, vinete conservate pentru iarna sau alte bunatati. 

 

Pentru toate aceste retete, dar si pentru altele ce presupun conservarea alimentelor pentru iarna, e bine sa sterilizezi borcanele in cuptor, asa cum am amintit si la inceputul acestui articol. Nu uita de acest detaliu e foarte important, fie ca faci o reteta zacusca de vinete de 5 kg, fie ca alegi cantitati mai mici sau alte tipuri de preparate.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii