Sucurile de fructe sunt proaspete, gustoase, energizante, usor de facut si, in plus, ai la dispozitie o multitudine de combinatii din care sa poti alege, in functie de preferinte sau nutrientii de care ai nevoie. Iata cateva mixuri delicioase pe care le poti incerca.
O alimentatie sanatoasa, bogata in fructe si legume, te ajuta sa iti mentii corpul tanar si puternic mai mult timp, ajutandu-l sa faca fata mai bine trecerii anilor, activitatilor zilnice, stresului si oboselii. Sucurile naturale se numara printre optiunile usor de pregatit si de consumat, dar bogate in nutrienti usor de absorbit, pe care le poti integra usor in dieta. Iti propunem cateva retete recunoscute pentru efectele lor benefice pe care le poti obtine in doar cateva minute, in propria ta bucatarie.
Turmeric si lamaie
Combinand proprietatile anti-inflamatoare si anti-oxidante ale turmericului cu efectul depurativ al sucului de lamaie, aceasta combinatie este ideala pentru cei care doresc sa faca o cura de detoxifiere. Ajuta la curatarea tenului, prin eliminarea toxinelor din organism, este benefic in curele de slabire, sprijina activitatea ficatului si reduce efectele alergiilor si ale reactiilor inflamatorii de diverse surse.
Pentru doua portii de suc ai nevoie de doua cani de apa, sucul de la o lamaie stoarsa, jumatate de lingurita de turmeric praf, un sfert de lingurita de ghimbir praf si un varf de lingurita de scortisoara macinata. Daca te intelegi bine cu gustul picant, mai poti adauga si un varf de cutit de piper cayenne macinat. Amesteca totul intr-un recipient din sticla sau ceramica si adauga miere, sirop de artar sau indulcitor din stevie pentru a ajusta gustul.
Morcovi, portocale, ghimbir si turmeric
Este o combinatie recomandata pentru cei care lucreaza mult la calculator si trebuie sa asigure in organismului, mod deosebit, nutrientii de care are nevoie pentru a mentine ochii sanatosi. Morcovul este bogat in vitamina A si luteina, un antioxidant puternic care ajuta la cresterea densitatii pigmentare din macula, protejand retina impotriva unor afectiuni oculare. Extractul de turmeric este de asemenea folosit in numeroase formule farmaceutice destinate prevenirii afectiunilor oculare.
Poti obtine acest suc combinand 8 morcovi de dimensiuni mari, 2 – 3 portocale, o radacina de ghimbir de 2.5 pana la 5cm si aproximativ 2cm de turmeric radacina. Spala, curata si taie ingredientele in bucati mici. Trece-le printr-un storcator de fructe sau un blender si paseaza pana cand obtii o compozitie fina si fluida. Mai poti adauga apa daca consistenta este prea densa pentru tine.
Avocado si papaya
Avocado se numara printre fructele care se remarca printr-un continut bogat in potasiu si acid oleic, ajutand la reducerea tensiunii arteriale si a stresului cardiac, precum si in lupta impotriva colesterolului negativ. Papaya aduce un aport benefic de licopen, un antioxidant puternic, iar carotenoizii din compozitia sa lupta impotriva radicalilor liberi, limitand efectele imbatranirii si reducand riscul de cancer.
Pregateste doua fructe de papaya, un avocado bine copt, cuisoare si putina miere pentru indulcit. Sucul se prepara cel mai bine la blender, in care este nevoie sa pui fructele curatate si taiate in bucati mici, impreuna cu putina apa, cat sa le acopere si sa permita cutitelor sa lucreze usor. Dupa ce ai pasat bine ingredientele, poti completa cu apa cat doresti, pana cand aduci sucul la consistenta dorita. Iti recomandam sa il servesti pe cuburi de gheata.
Mango, cirese si fructul dragonului
Bogat in vitamina A si beta-caroten, mango este unul dintre fructele catre care este bine sa te orientezi in special pentru sanatatea ochilor. Ciresele sustin functionarea inimii, iar fructul dragonului adauga proprietati anti-fungice si anti-bacteriale, ajutand sistemul imunitar.
Sucul se prepara foarte usor. Scoate samburii de la cirese si adauga pulpa in blender, alaturi de fructul de mango taiat bucati si miezul din fructul dragonului. Paseaza, apoi adauga apa pentru a obtine textura dorita.
Pepene galben, mar verde si lapte
Este o combinatie recomandata pentru cei care sunt preocupati de sanatatea dintilor si a oaselor, pepenele si laptele fiind bogate in calciu si potasiu. Marul verde aduce in plus fibre benefice pentru tranzitul intenstinal si imbogateste textura sucului.
Fructele se curata, se taie in bucati mici si se introduc in storcator sau in blender. Se amesteca apoi sucul obtinut cu laptele. Daca prepari mai mult, ai grija sa il pastrezi in frigider.
Mere galbene si prune
Aceasta combinatie este foarte buna pentru cei care se confrunta adesea cu anemia, fiind in special indicata pentru anotimpul rece. Are un continut bogat in vitamina B1 si fier, ajuta in plus la stimularea sistemului imunitar si insoteste perfect preparatele de sarbatori.
Cel mai bine vei extrage sucul folosind un storcator de fructe, dar il poti prepara si cu blenderul, in amestec fiind nevoie insa sa adaugi si putina apa pentru a duce lichidul la o textura cat mai lichida.
Grapefruit si ghimbir
Bogat in vitaminele A si C, potasiu, fibre, licopen si beta-caroten, grapefruitul contine in plus o enzima care ajuta la arderea grasimilor, fiind printre fructele recomandate celor care doresc sa piarda in greutate intr-un mod echilibrat si sanatos. Ghimbirul are la randul sau rolul de a stimula metabolismul si arderile, si in plus, este tonic cardiac, transformand amestecurile in care este folosit in sucuri care ofera energie si vitalitate.
Pentru grapefruit vei avea nevoie de un storcator de citrice cu zona de stoarcere mai mare, iar ghimbirul se da prin razatoare.
Este bine sa stii ca grapefruitul reactioneaza cu anumite medicamente, facandu-le sa ramana mai mult timp in circulatie decat in mod normal. Inainte de a consuma acest fruct ai grija deci sa verifici precautiile de administrare, daca urmezi un tratament medicamentos.
Mere, pere si portocale
Aromat, gustos si usor de preparat, acest suc se numara printre variantele care te ajuta sa iti imbunatatesti sistemul imunitar in anotimpul rece. Foloseste 2 mere, 2 pere si 2 portocale de dimensiuni medii sau 3 mai mici, trecute prin storcatorul de fructe sau prin blender. In general, sucul portocalelor este suficient pentru a obtine textura potrivita, fara a mai fi nevoie sa adaugi apa.