fbpx

Turtă dulce și 3 rețete cu orez pufos

Last Updated: 20.01.25

Bine te-am regăsit!

 

Sper că ziua a început cu bine și săptămâna merge ușor. Pentru minutele petrecute cu acest newsletter am ales azi să-ți vorbesc despre :

  • Pâine de casă, turtă dulce fragedă și un borș fenomenal cu lobodă.
  • 3 rețete de post, simple, dar delicioase, cu orez alb sau brun.
  • Ce este gradina pădure și cum faci maia de casă.

Citește până la final și află cum am putea renunța la aditivii alimentari și ce carte poți citi, dacă vrei să afli totul despre sare.

 

Turtă dulce, Pâine de casă cu maia, Borș cu lobodă și cartofi

  • Turta dulce îmi amintește de copilărie, de bunătățile îndesate în buzunarul hanoracului, pentru prietenii care așteptau jos, în părculeț, și paleta grea de tenis de câmp. Este fragedă, dulce, cumva unică între deserturi. De ceva timp am învățat să o prepar în casă, pentru că nu găsesc mereu în magazin o variantă suficient de bună, așa cum mi-o amintesc. Da, știu că este o rețetă mai populară în perioada Crăciunului, dar cred că este și un dulce bun care merge oricând.
  • Pâinea de casă cu maia este un fel de next level al coptului. Iese mai gustoasă și mai pufoasă decât cea obținută din drojdia cu creștere rapidă, pe care o folosim în mod obișnuit, și deși înseamnă un efort mai mare de pregătire, merită fiecare minut. Uite aici cum o poți prepara și aici cum pregătești maiaua.
  • Pe de altă parte, simplitatea are farmecul ei propriu și la gătit. Frunzele de lobodă abia au apărut pe piață și deja mă gândesc la un borș bun cu lobodă și cartofi. Ce poate fi mai simplu și mai bun de atât?

Good food, Better life3 rețete delicioase și de post, cu orez pufos

N-aș putea spune că sunt specialistă în prepararea orezului, dar cu siguranță îmi place să gătesc rețete cu orez și ador să le mănânc. Cred că totul a început cu primele porții de orez cu lapte, pe care mama le pregătea ca desert în copilărie, sau orez dulce, cum mai obișnuiam să-i spunem.

Sau poate de vină o fi fost pilaful delicios care însoțea adesea friptura. Indiferent de momentul în care orezul mi-a vrăjit papilele gustative, astăzi se numără printre ingredientele care nu lipsesc niciodată din cămară. Iar în perioadele de post este o bază hrănitoare și adaptabilă pentru o varietate de rețete. Iată, pe scurt, 3 dintre ele.

 

Budincă de orez, de post

În această perioadă îmi place să gătesc rețeta de orez cu lapte, folosind lapte de cocos, dar poți include orice fel de lapte vegetal dorești.

  1. Pun 4 căni de lapte la o cană plină de orez alb, cu bob rotund. Mai adaug 1/2 cană de stafide, 2 linguri sirop de arțar, 1 linguriță esență de vanilie, 1 linguriță coajă rasă de portocală, 1 linguriță scorțișoară, 1/2 linguriță nucșoară și un vârf de sare.
  2. Amestec toate ingredientele într-o oală, la foc mediu, și aduc laptele la fiert. Apoi dau la mic, pun capacul și las 20 – 25 minute să fiarbă încet. Miroase demențial! Mai amestec din când în când să nu se prindă.
  3. Când e gata, las orezul cu lapte să se răcească și mai pun puțin sirop de arțar, dacă budinca mai trebuie îndulcită.

 

Orez cu legume

De când am descoperit rețeta de orez chinezesc cu legume, îl pregătesc mai rar fără ou adăugat. Dar zilele acestea, legumele sunt suficiente.

Dintre toate rețetele de orez cu legume pe care le-am testat până acum, aceasta îmi place cel mai mult și este foarte simplu de pregătit.

Folosesc 2 morcovi dați prin răzătoare, 1 ceapă albă tăiată mărunt și 2 căni de legume (varză, broccoli, mazăre, ardei, porumb).

Pentru aromă includ 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras și 2 căței de usturoi mărunțiți, iar pentru gust bun pun 2-3 cepe verzi, tăiate mărunt, 1 lingură sos de soia și 1 lingură ulei de susan.

  1. Gătesc mai întâi ceapa albă și morcovii la foc mediu, în wok (dar poți folosi și o tigaie obișnuită), cam 4-5 minute, apoi adaug restul legumelor și puțină sare și mai gătesc iar 4-5 minute.
  2. Scot legumele din tigaie într-un castron și în locul lor pun ghimbirul și usturoiul, plus încă puțin ulei, apoi adaug orezul gata fiert. De obicei folosesc orez brun în această rețetă, dar merge și alb.
  3. Prăjesc orezul în arome cam 4-5 minute, apoi adaug ceapa verde și legumele sotate și iau de pe foc. Completez cu sos de soia și ulei de susan după gust. Dacă este cazul mai poți adăuga și sare.

 

Orez cu ciuperci

M-am gândit mult dacă să-l trec tot la orez cu legume, în ideea că este de fapt o variantă, dar cred că orezul cu ciuperci merită propriul său loc și în meniu și în lista de rețete, pentru că este absolut delicios.

De obicei arunc și 2 linguri de unt în rețeta de orez cu ciuperci, dar dacă ții post sau vrei o variantă veggie, poți sări peste el.

Folosesc 700-750g ciuperci, 2 căței de usturoi și o ceapă medie, 1 cană și jumătate de orez basmati (orez cu bob lung, eu il prefer e cel de aici) negătit, 2 căni și jumătate de stoc de legume sau apă, puțin ulei și o cană de ceapă verde tăiată mărunt.

  1. Pentru că îmi place la nebunie gustul ciupercilor trase la tigaie, pun la început doar jumătate la prăjit și le sotez cam 5 minute cu o lingură de ulei. Apoi le scot deoparte, pentru că le adaug la final, ca să se simtă gustul intens de ciuperci prăjite.
  2. Pun ceapa și usturoiul în tigaie și călesc cam 1 minut, și apoi completez cu restul de ciuperci pe care le gătesc tot 5 minute, până devin maronii. Adaug orezul și o lingură de stoc și amestec bine, apoi restul de lichid. Acopăr cu un capac, aduc la fierbere și las să fiarbă încet 15 – 20 minute, până când lichidul se absoarbe.
  3. Opresc arzătorul, adaug repede restul de ciuperci și ceapa verde deasupra, pun capacul la loc și las așa cam 10 minute. Apoi amestec bine și servesc. Cea mai bună rețetă de orez cu ciuperci pe care am încercat-o până acum, aproape la fel de gustoasă ca cea de orez cu pui.

Pentru că avem în jurul casei un pic de grădină, căutăm mereu soluții pentru a folosi mai eficient solul. Mi-a plăcut mult ideea grădinii pădure, care combină, destul de științific, dar aparent sălbatic, o mulțime de plante roditoare, care se ajută unele pe altele. Poți citi aici câteva informații utile despre acest concept.

  • Tiptil-tiptil, cât noi ne ocupăm de treburile zilnice, Paștele se apropie. Uite câteva rețete care îmi fac cu ochiul pentru meniul de anul acesta.
  • Ți-ai cumpărat o hotă nouă și ai vrea să economisești banii de montaj? Citește aici câteva sfaturi utile, care te pot ajuta să o montezi singur cum trebuie.

Noutati din lumea culinaraAdio aditivi alimentari? Procesarea la presiune înaltă a alimentelor, eficientă în combaterea bacteriilor dăunătoare.

  • Capodoperă agrozootehnică în județul Călărași: ”Ferma Baciu” livrează laptele unui mare procesator din județul Brașov; carnea de vită, materie primă pentru burgeri.
  • Primul restaurant Popeyes din țară se va deschide pe 9 aprilie.

 

  • Filme bune, carti faineWeekendul acesta m-am delectat cu un documentar fain pe Netflix: Joan Didion – Centrul nu va rezista cu și despre Joan Didion, romancieră, eseistă și reprezentantă a noului jurnalism. Este un film puțin mai întunecat, dar genul de poveste profundă și foarte sinceră, care te lasă puțin schimbat.
  • Duminică au fost Oscarurile, cu premii surprinzătoare și mai puțin surprinzătoare. Vezi aici câștigătorii și alege ce filme treci pe lista de vizionări dintre cele premiate și nominalizate.
  • Ce cărți am mai citit? De data asta este vorba de Salt: A world history, scrisă de Mark Kurlansky, despre sare, ingredientul care nu lipsește niciodată din mâncare, decât dacă ții regim.

 

O săptămână minunată!

Cu drag,

Ioana

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii