Citeste in acest numar despre: preparate bune pentru creier, o carte interesanta despre nutritie, dieta ketogenica si fructele pe care trebuie sa le mananci cu masura.
Nu pierde noutatile culinare de la final si afla ce este “laptele de fan” si de ce este mai bun decat alte variante.
Supa crema de cartofi dulci, Sardine in avocado si Omleta siciliana
- Daca iti plac supele crema, iti propun o combinatie superba de cartofi dulci, naut, ghimbir si un praf de chimen. O prepari rapid si te bucuri de ea cu boabe crocante de naut prajit. Afla ce ingrediente iti mai trebuie aici.
- Bogata in Omega-3 si foarte simplu de pregatit, aceasta salata de sardine in avocado iti va incanta simturile ca mic dejun, pranz sau gustare. Vezi reteta noua pe site.
- Cu siguranta ai mai gatit omleta cu legume si branza, dar nici una nu egaleaza savoarea acestei retete siciliene. Masline, usturoi, busuioc. Sa zic mai mult? Sau cauti deja reteta care te asteapta aici?
Good food, Better life
Ne facem griji pentru silueta, verificam colesterolul, mergem la sala, suntem atenti cu inima. Dar creierul? La el cat de des te gandesti atunci cand alegi ce mananci? Simti adesea ca rotitele nu functioneaza asa de bine si te tratezi des cu cafea? Mi se intampla si mie, ni se intampla tuturor, pentru ca creierul este neglijat cand vine vorba de dieta.
Luna aceasta, incet-incet, am reusit sa parcurg pana la capat “Genius Foods” scrisa de Max Lugavere si Paul Grewal, sub numele ei intreg “Genius Foods: Become Smarter, Happier and More Productive While Protecting your Brain for Life”. O carte cu baza stiintifica foarte fain explicata, care m-a pus pe ganduri destul de mult si m-a lasat in aceeasi masura cu raspunsuri si intrebari.
Ce am aflat interesant?
Ghidul Statelor Unite pentru alimentatie sanatoasa a eliminat inca din 2015 limita legata de aportul de colesterol, care era de maxim 300mg pe zi. Se pare ca efectele negative ale colesterolului adus prin alimentatie nu ar fi chiar asa de clare si importante pe cat se credea.
Corpul secreta semnificativ mai mult colesterol decat cel absorbit prin mancare. Daca ai colesterolul ridicat, este deci mai probabil sa fie legat de o problema de sanatate sau stilul de viata (stres, oboseala), decat de alimentatie.
De ce se vorbeste despre colesterol intr-o carte despre creier? Creierul iubeste grasimile si are nevoie de colesterol pentru a-l proteja si pentru a functiona cum trebuie. Si ghici ce? Exista studii care arata ca medicamentele pe care le luam pentru a reduce colesterolul afecteaza memoria si capacitatile cognitive, tocmai pentru ca lipsesc creierul de grasimi necesare.
Cine este inamicul public numarul 1? Hai ca pe asta deja o stii: zaharul. O viata mai scurta pentru celulele din sange, reducerea in dimensiune a hipocampusului, o memorie mai slaba, sunt efectele negative mentionate pentru o dieta bogata in zaharuri.
Creierul functioneaza cel mai bine cu energie obtinuta din grasimi. Cand manancam multi carbohidrati, corpul ii foloseste cu prioritate pentru energie si pune in secundar grasimea ca materie prima. Cum schimbam macazul? Mai putini carbohidrati, mai multe fibre, grasimi sanatoase, proteine si mai mult sport, iar postul intermitent ne scapa de carbohidratii in plus si activeaza metabolizarea grasimilor.
Ouale (inclusiv galbenusul) au compozitia perfecta pentru creier si intregul corp. Galbenusul moale, mai putin gatit, este mai bogat in nutrienti decat cel tare.
Poti sari peste micul dejun, nu este o masa esentiala, si te ajuta sa practici postul intermitent mai simplu, cand nu reusesti sa servesti cina devreme. Interesant, nu-i asa? Parca micul dejun era baza intregii zile.
O idee justificata bine, dar despre care nu stiu inca ce sa cred, in special pentru ca Max Lugavere vorbeste despre inlocuirea micului dejun cu cafea pe stomacul gol. Tu mananci dimineata?
Creierul are nevoie de creatina. Daca mananci carne o obtii de acolo si nu ai nevoie de suplimente, desi acest lucru se poate schimba cu inaintarea in varsta. Daca esti vegetarian sau vegan si ai probleme de memorie sau concentrare, discuta putin cu medicul sau nutritionistul, s-ar putea sa fii pe deficit.
Sfaturi utile si usor de pus in practica
- Foloseste dieta keto ca baza de orientare, retetele contin raportul potrivit de proteine, grasimi, fibre si carbohidrati.
- Mananca o ciocolata neagra cu peste 80% cacao in fiecare saptamana si toarna generos ulei de masline in salate.
- Mizeaza pe avocado si retetele cu sardine, macrou si somon.
Cu ce am ramas din aceasta carte, pentru voi? Desi iubesc varietatea culinara, tartele cu fructe, pastele si pizza, ma gandesc sa includ mai des retete low-carb in newsletter. Ce spui? Ti-ar fi de folos? Trimite-mi un simplu “Da” sau “Nu” prin reply la acest email.
Daca vrei sa citesti cartea, o gasesti in librariile online si pe Scribd, iar mai jos gasesti cateva materiale video scurte si interesante, despre grasimi, dieta keto si modul corect de a gati oul posat.
Utile de la experti
- Dieta ketogenica este prietenoasa cu creierul. Daca ti-am trezit curiozitatea si vrei sa incerci o alimentatie cu mai putini carbohidrati, vezi aici dieta keto explicata simplu, fain si pe scurt, cu informatii utile despre tipuri de mancare la care poti apela.
- Afla de aici cum faci ouale posate perfecte, cu galbenus moale si delicios, bogat in nutrienti.
- Asculta mai multe despre grasimi si rolul lor in regimul tau alimentar aici.
Noutati din lumea culinara
- Care sunt cele mai nesanatoase fructe? Zahar, calorii si altele.
- „Lapte de fan”, o posibilă noua certificare de calitate in Romania.
- Prima scadere a preturilor mondiale la alimente din ultimul an.
Multumesc pentru citire si astept raspunsul legat de retetele low-carb.
See you soon!
Cu drag,
Ioana