Un preparat des intalnit in camarile romanilor este delicioasa zacusca de vinete. Se prepara din legume proaspete si e preferata de multi la orice masa a zilei.
Modul de pregatire al acestei conserve nu e unul dificil. Va lua insa ceva timp, deoarece unele legume trebuie coapte inainte. E important sa folosesti vinete cat mai tinere si sanatoase, pentru a avea un gust placut.
Zacusca de vinete poate fi realizata in mai multe moduri. Unii merg pe retete traditionale (asa cum vom face si noi), altii cauta variante ceva mai deosebite.
Zacusca de vinete cu ardei copt
- 5 kg de vinete
- 3 kg gogosari sau ardei rosii
- 1 kg ceapa
- 500 ml ulei de floarea soarelui
- 500 ml bulion
- Sare
- Piper
- Foi de dafin
Cum alegi vinetele pentru zacusca
Pentru a face o zacusca gustoasa, fara gust amarui, trebuie sa alegi cu grija vinetele. Acestea nu trebuie sa fie nici prea mici, pentru a nu te chinui cu ele, dar nici prea mari. Daca sunt prea mari, au multe seminte si va fi mai dificil sa le coci/cureti.
Ideal ar fi sa alegi legume de acest fel de dimensiuni medii. Ele trebuie sa aiba o culoare mov inchis si sa fie usor elastice.
Cum se coc vinetele si ardeii pentru zacusca
Recomandat ar fi sa coci aceste legume la foc deschis. Astfel, gustul va fi unul mai deosebit, usor afumat. Daca nu vrei acel gust specific, de afumat, poti folosi cuptorul de la aragaz. Le mai poti coace si pe plita, dar fumul si mirosul sunt destul de deranjante.
Cata ceapa pui la zacusca
Ceapa e un ingredient foarte important din zacusca de vinete, ii da dulceata si contribuie la textura placuta. Nu e vorba de o cantitate fixa care trebuie sa existe sau nu. Poti sa adaptezi totul in functie de preferinte. De obicei insa, la 5-8 kg de vinete si ardei se foloseste 1 kg de ceapa.
Cat ulei folosesti la zacusca de vinete
Nici cantitatea de ulei nu este una fixa. E insa necesar acest ingredient, daca vrei un rezultat final cat mai gustos. In medie, la fiecare kilogram de legume se adauga pana in 100 ml de ulei.
Cum pregatesti corect sosul de rosii pentru zacusca
Daca nu vrei sa folosesti bulion, ci vrei sa faci sos din rosii proaspete pentru zacusca, este destul de simplu. Trebuie doar sa dai rosiile pe razatoare si sa adaugi sosul obtinut mai spre final, cu 30 minute inainte de incheierea procesului de fierbere.
Cum se face zacusca de vinete reteta traditionala
Pentru a face o delicioasa zacusca incepe cu pregatirea vinetelor si a ardeilor. Aceste legume trebuie coapte, apoi curatate de pielita. Pentru a se curata usor, pune-le intr-un castron mare, acoperite, cat timp se racesc. Aburii te ajuta sa scoti coaja mai usor.
Dupa, le poti fie toca marunt la cutit, fie le poti da prin masina de tocat carne, daca vrei o pasta mai fina. In ceea ce priveste ceapa, ea trebuie tocata marunt.
Ia o cratita suficient de incapatoare pentru cantitatea de legume folosite. In ea, adauga uleiul, apoi cand s-a incins, pune ceapa. Aceasta din urma trebuie calita pana cand devine usor transparenta. Se adauga apoi ardeii si vinetele, iar dupa, sosul de rosii si condimentele.
Va trebui sa lasi totul sa fiarba pentru circa 40-50 de minute, timp in care sosul scade. In momentul in care uleiul se ridica la suprafata, zacusca este gata.
Cat timp se fierbe zacusca de vinete
Zacusca de vinete se fierbe in total circa 40-50 de minute. In acest timp ai grija sa o amesteci cat mai des, pentru a nu se lipi de cratita.
O alta reteta foarte buna pe care o poti incerca este zacusca cu ciuperci. Pentru sezonul rece poti pregati chiar de pe acum si bulion de casa.
Cum se sterilizeaza zacusca de vinete pentru iarna
Daca vrei sa te asiguri de faptul ca zacusca va rezista cat mai bine pentru mult timp, in primul rand sterilizeaza borcanele si capacele.
Dupa ce le speli, pune-le intr-o tava, baga-le la cuptor la 150 grade Celsius pentru 15 minute. Poti face asta si la bain-marie. Pune borcanele cu capacele intr-o cratita suficient de incapatoare, toarna apa pentru a le acoperi, apoi lasa-le la fiert pentru 15 minute.
In ceea ce priveste sterilizarea preparatului dupa ce a fost introdus in borcane si aici e totul simplu. Preincalzeste cuptorul la 100 grade Celsius, introdu apoi in el borcanele si lasa-le sa se raceasca acolo, lent.
Daca preferi metoda bain-marie, asaza-le intr-o cratita, cu un prosop la baza, si fierbe pentru 30-40 minute.
Cate calorii are zacusca de vinete
Pe 100g de produs, zacusca de vinete are aproximativ 92 de calorii. Vezi aici ce nutrienti iti pune la dispozitie si aici cate calorii au variatele preparate din categoria zacusca de vinete, disponibile in comert.