fbpx

Zacusca perfecta

Last Updated: 17.07.24

Hello again!

Daca data trecuta am vorbit despre muraturi, astazi povestim despre: 3 retete de zacusca care merita un loc in camara ta, cum pregatesti corect vinetele pe gratar si destinatii faine pentru un concediu de toamna.

Citeste pana la final si afla de ce mancau barbatii mai mult peste decat femeile acum 2000 ani si cum se vede cina la restaurant prin ochii unui chef.

 

Zacusca de peste proaspat, Zacusca de fasole, Zacusca cu ciuperci

  • O poti pregati din novac, crap, pastrav, macrou si alte cateva tipuri de pesti si este una dintre cele mai bune zacusti pe care le-am incercat pana acum. Daca vrei sa o testezi, gasesti reteta aici.
  • Nici zacusca de fasole nu se lasa mai prejos si iti asigura o gustare bogata in proteine chiar si in perioadele de post. Vezi aici cum o poti prepara, simplu si rapid.
  • Iti plac ciupercile? Si mie. Iata de ce nu poate lipsi din camara zacusca de ciuperci. Pentru un gust nemaipomenit, incearca varianta de aici.

Good food, Better life

Tocana si zacusca inseamna pentru mine fastfood. Nu te incrunta, iti explic imediat. La borcanele de tocana si zacusca ma duc pentru orice mic dejun, pranz sau cina pentru care nu am timp sau energie sa gatesc. Sunt delicioase, sanatoase, gatite in casa si super simplu de intins pe o felie de paine prajita. Deci, fastfood.

De cata tocana sau zacusca ai nevoie? Depinde de la familie la familie si e bine sa scrii undeva ce cantitate faci in fiecare an, pentru ca e cea mai sigura metoda sa estimezi corect. In cazul nostru, media e undeva la 10 – 12 borcane de 400g de persoana.

Cumparata sau facuta in casa? Mai e nevoie sa raspund? Daca nu ai observat inca diferenta evidenta de gust, ramane in mod clar problema conservantilor pe care ii aduci in farfurie cu fiecare borcan cumparat. Da, e adevarat ca si zacusca si tocana implica un pic de efort si timp, dar merita, pentru ca toata iarna ai cel putin un preparat gata facut, gustos si sanatos, in care stii exact ce ai pus.

Legume din piata sau de la supermarket? Eu prefer piata pentru ca acolo cam stiu deja cine ce are bun de vanzare anul acesta si pot alege usor legume gustoase, chiar daca nu sunt neaparat cele mai ieftine.

Coapte pe tabla, gratar sau in cuptor? Pentru ca stam la casa, e foarte simplu sa le coacem la gratar. N-am pregatit niciodata legumele pentru zacusca in cuptor si tin minte si acum ca mama si bunica le faceau pe tabla, la aragaz, cand stateam la bloc si probabil toate gospodinele din cartier procedau la fel, pentru ca mirosul era la fel de puternic indiferent de scara in care intrai. 

Pe rand sau tot o data? Daca lucrezi full time e destul de dificil sa te ocupi de toate legumele pentru zacusca intr-o singura zi sau intr-un singur weekend, mai ales daca pregatesti cantitati mai mari. Le poti insa coace si curata pe rand. Le pui intr-o strecuratoare ca sa elimini surplusul de zeama si le dai la congelator, in pungi bine inchise, pana cand ai timp sa faci zacusca. 

Ceapa alba, galbena sau rosie? O ceapa mai dulce face zacusca mai buna, dar preparatul iese gustos cu orice ai la indemana. Important este sa o calesti corect, la foc mic si de preferat, cate putin, fara a umple tigaia cu toata ceapa o data. Daca ai dat peste o ceapa mai tare, adauga cate putin apa, pune capacul si las-o sa fiarba cateva minute.

Utile de la experti

  • Cand vinetele sunt coapte bine, treaba e pe jumatate facuta. Vezi aici cateva trucuri care te ajuta sa rezolvi usor acest pas, indiferent daca faci zacusca sau tocana.
  • Nu gatesti prea des? Uite cum poti taia corect, rapid si simplu legumele.
  • Zacusca poate fi servita simplu, pe paine, dar si ca ingredient intr-o varietate de aperitive. Incearca sandwich-ul cald cu branza si zacusca de aici. Este delicios!

Noutati culinare

  • De ce mancau barbatii romani mai mult peste decat femeile acum 2100 de ani. Noi descoperiri despre un oras distrus de vulcanul Vezuviu.
  • Unde sa pleci in vacanta in aceasta toamna: sa vezi Aurora Boreala, sa participi la festivaluri inedite in Europa sau sa faci plaja in Egipt si Emirate.
  • O cina cu Chef Miguel Rocha Vieira la Poesia.

 

Multumesc pentru citire! See you soon!

 

Cu drag, 

Ioana

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii