fbpx

Cele mai bune condimente indiene

Last Updated: 12.05.24

Cel mai bun condiment indian – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Cum fara condimente si mirodenii mancarea parca nu are gust, ce poti face atunci cand preferi preparatele indiene? Cauta niste produse care sa te aduca mai aproape de gustul autentic si aromat, iar noi te vom ajuta sa alegi ingredientele necesare, caci ti-am pregatit un mic ghid de cumparaturi. Si, daca nu doresti sa il citesti, iti vom face si doua propuneri care pe alti cumparatori i-au cucerit, potrivit recenziilor descoperite. Prima este Essential Organic Garam Masala, un amestec condimentar cu iz oriental care include elemente cheie precum chimen, coriandru si cardamon, carora li se alatura si aromatele cuisoare si nucsoara, ce dau un gust echilibrat si putin iute mancarii. In cutia eleganta vei gasi 25 de grame de amestec, suficient pentru cateva utilizari, pulberea fiind simplu de adaugat in prepararea mancarii, sosurilor si maionezelor. Iar daca preferi un mix mai iute, iti poti indrepta atentia spre Lebensbaum Amestec cu piper negru.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Essential Organic Garam Masala

Amestecul acesta condimentar, care aduce mai aproape de tine prospetimea si aromele unice indiene, a fost conceput pentru mancarurile de tip garam masala cu pui, continand mirodenii din culturi certificate biologic, fara aditivi si conservanti, punand la dispozitia bucatarului de ocazie sau a celui profesionist un gust aromat si usor picant.

Cantitatea limitata de amestec, de doar 25 de grame, nu este pe placul unor cumparatori, care considera ca e insotit de un cost de achizitie prea mare.

Optiunea aceasta simplu de folosit se recomanda iubitorilor de mancare orientala care doresc sa incerce sa gateasca un nou fel de mancare, pregatit in confortul propriului camin.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Amestecul acesta condimentar, care aduce mai aproape de tine prospetimea si aromele unice indiene, a fost conceput pentru mancarurile de tip garam masala cu pui, continand mirodenii din culturi certificate biologic, fara aditivi si conservanti, punand la dispozitia bucatarului de ocazie sau a celui profesionist un gust aromat si usor picant.

Minusuri

Cantitatea limitata de amestec, de doar 25 de grame, nu este pe placul unor cumparatori, care considera ca e insotit de un cost de achizitie prea mare.

Concluzie

Optiunea aceasta simplu de folosit se recomanda iubitorilor de mancare orientala care doresc sa incerce sa gateasca un nou fel de mancare, pregatit in confortul propriului camin.

A 2-A OPTIUNE!

Lebensbaum Amestec

Amestecul acesta cu iz oriental va asezona convenabil diferite tipuri de preparate, precum orez, linte, pui sau tocanite, aducand mai aproape aromele indiene pentru iubitorii acestei bucatarii, oferind un gust usor condimentat si o cantitate suficienta pentru multiple feluri de mancare, ingredientele din mix fiind certificate biologic, fara adaosuri de sare, coloranti si conservanti.

Deoarece in compozitie gasim doar patru ingrediente, si anume scortisoara, piper, cardamom si cuisoare, putem spune ca este un amestec de baza, caruia ii vei adauga si alte mirodenii pentru un gust autentic.

Punand in balanta caracteristicile si micile neajunsuri ale melanjului, putem spune ca ofera o solutie rapida pentru iubitorii gastronomiei orientale, fara a complica gustul mancarii.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Amestecul acesta cu iz oriental va asezona convenabil diferite tipuri de preparate, precum orez, linte, pui sau tocanite, aducand mai aproape aromele indiene pentru iubitorii acestei bucatarii, oferind un gust usor condimentat si o cantitate suficienta pentru multiple feluri de mancare, ingredientele din mix fiind certificate biologic, fara adaosuri de sare, coloranti si conservanti.

Minusuri

Deoarece in compozitie gasim doar patru ingrediente, si anume scortisoara, piper, cardamom si cuisoare, putem spune ca este un amestec de baza, caruia ii vei adauga si alte mirodenii pentru un gust autentic.

Concluzie

Punand in balanta caracteristicile si micile neajunsuri ale melanjului, putem spune ca ofera o solutie rapida pentru iubitorii gastronomiei orientale, fara a complica gustul mancarii.

A 3-a Optiune!

SoLaRis Curry

Articolul acesta se adreseaza iubitorilor de curry, incluzand o varietate de mirodenii dulci si picante naturale, ce transforma un orez simplu intr-o adevarata explozie de gusturi si arome, putandu-se adauga si in tocanite sau la marinata pentru carnuri, fiind disponibil intr-o cantitate considerabila la un pret foarte accesibil, pe placul multor cumparatori.

Pentru manipulare in siguranta si pastrarea prospetimii amestecului condimentar, se recomanda mentinerea sa intr-un recipient ce se inchide etans, ferit de lumina si umiditate.

Pentru ca are un gust echilibrat, ce imbina panoplia de arome a orientului, nu este de mirare ca se situeaza printre alegerile de top ale romanilor gurmanzi.
Vezi Pretul Aici

Plusuri

Articolul acesta se adreseaza iubitorilor de curry, incluzand o varietate de mirodenii dulci si picante naturale, ce transforma un orez simplu intr-o adevarata explozie de gusturi si arome, putandu-se adauga si in tocanite sau la marinata pentru carnuri, fiind disponibil intr-o cantitate considerabila la un pret foarte accesibil, pe placul multor cumparatori.

Minusuri

Pentru manipulare in siguranta si pastrarea prospetimii amestecului condimentar, se recomanda mentinerea sa intr-un recipient ce se inchide etans, ferit de lumina si umiditate.

Concluzie

Pentru ca are un gust echilibrat, ce imbina panoplia de arome a orientului, nu este de mirare ca se situeaza printre alegerile de top ale romanilor gurmanzi.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Essential Organic Garam Masala

 

Fiind considerat unul din cele mai bune condimente indiene amestecate, blend-ul acesta Garam Masala va da puiului un gust deosebit, putandu-se folosi si la tocanite, curry-uri, sosuri si maioneze, pentru a fi mai aproape de aromele orientale.

Si, pentru ca vorbim despre un amestec format din mai multe mirodenii, vom specifica si ca aroma deosebita este data de chimen, cardamom, coriandru, cuisoare, nucsoara si scoarta de Cassia, asadar avem de-a face cu un miros parfumat si usor iute. Mai adaugam ca, potrivit informatiilor disponibile, ingredientele provin din culturi bio, si produsul nu contine coloranti, arome artificiale, sare, conservanti sau alte adaosuri ne-naturale, fiind sanatos pentru consum. Se mentioneaza insa ca ar putea contine urme de telina, nuci si seminte de susan.

Mai adaugam si ca amestecul se gaseste sub forma de pulbere, avand un gramaj de 25 de grame, fiind suficient pentru unul sau mai multe preparate, in functie de cantitatile gatite dozandu-se si praful.

 

Avantaje:

Amestec condimentar cu gust oriental.

Include plante aromate si usor iuti precum scortisoara, cardamom, nucsoara, chimen.

Plantele provin din culturi biologice, nefiind folosite ingrasaminte in cresterea lor.

Nu exista adaosuri sintetice, conservanti si saruri in exces.

 

Dezavantaje:

Pentru unii cumparatori, gramajul relativ mic, de 25 de grame, nu justifica pretul.

 

 

 

 

Lebensbaum Amestec

 

Daca doresti sa simti aromele specifice mancarurilor indiene chiar si cand incerci ceva nou, amestecul acesta iti va aduce un gust familiar, indiferent ca il folosest in prepararea orezului, a puiului, tocanitelor sau pastelor. Totodata, il poti adauga si lintei, tocanitelor de tip curry sau chiar supelor.

Drept ingrediente componente mentionam piperul negru si cardamomul, care dau un iz iute, si cuisoarele si scortisoara, ce confera o aroma intensa si calda. Mai adaugam si ca in descrierea produsului este specificat faptul ca elementele componente provin din culturi biologice, amestecul neavand aditivi sau coloranti sintetici, sare si nici conservanti, dovedindu-se sigur pentru toate categoriile de varsta.

Micul pachetel are un gramaj mediu, de 40 de grame, pe care il vei putea utiliza la gatitul mai multor preparate, asa ca te vei bucura de aromele inedite pentru mai mult timp. Nu te astepta insa la prospetime si intensitate suprema, caci mixul a fost produs in Germania, din mirodenii importate.

 

Avantaje:

Condimente indiene pentru supe, sosuri, orez si pui.

Ingredientele provin din culturi certificate biologic – calitative.

Cantitate medie, de 40 g, suficienta pentru mai multe preparate aromate.

Adauga un gust usor condimentat si aromat mancarii, fara a fi prea iute.

 

Dezavantaje:

Poate fi considerat un amestec de baza, caci include doar cateva mirodenii (piper, cardamom, cuisoare, scortisoara).

 

 

 

 

SoLaRis Curry

 

Daca preferi sa incerci un curry galben facut in casa, amestecul acesta de condimente de la SoLaRis ar putea sa te ajute in vederea obtinerii unui gust bun. Este recomandata folosirea sa in combinatie cu orez, linte, legume, peste sau carne, oferind o aroma inedita si bananelor sau mangoului.

Reteta aceasta unica include peste 10 ingrediente, din care mentionam curcuma, ce da culoarea galbena a preparatului final, aceasta fiind insotita de ghimbir, piper si coriandru, care dau iuteala aromata, si nucsoara, chimion si schinduf, pentru gust deosebit. Nu contine conservanti sau aditivi, ingredientele fiind complet naturale.

Obtii o cantitate destul de mare la achizitie, punguta cantarind 100 de grame, asa ca te vei putea bucura de un curry bun si aromat ori de cat ori simti nevoia, fara a face rabat de la calitate. Vei avea insa nevoie de un recipient in care sa il pui, caci dupa deschidere, praful poate sa faca mizerie in dulapiorul cu condimente.

 

Avantaje:

Amestec condimentar pentru curry.

Se poate adauga orezului, carnii, tocanitelor de legume si pestelui, avand intrebuintari variate.

Cantitate mare, de 100 g, care iti va fi suficienta pentru numeroase preparate.

In termeni de ingrediente, include doar optiuni naturale (chimion, ghimbir, cuisoare, nucsoara, coriandru).

 

Dezavantaje:

Necesita un container pentru ca praful poate cadea din punguta in care este ambalat.

 

 

 

 

Herbavit Turmeric

 

Iata un condiment indian, ieftin si bun, pe care il poti adauga carnurilor la inceputul prajirii sau fierberii, acesta devenind o aditie extraordinara si in cazul tocanitelor, pestelui, puiului si al curry-ului. Contine turmeric natural, fara conservanti si aditivi, avand un miros similar ghimbirului, gustul fiind insa mai picant. Eventual, il poti folosi pentru a inlocui sofranul.

Se descrie drept un ingredient cu o aroma lemnoasa, dand culoarea galbena aurie a preparatelor, folosindu-se drept baza pentru curry. In plus, va mentine gustul fiecarui ingredient alaturi de care este gatit, avand si rol antioxidant, antiseptic si cicatrizant, daca se foloseste drept masca de fata, precum se intampla in India.

Produsul de fata este sub forma de pulbere, avand un gramaj mediu, de 40 de grame, fiind insa suficient pentru o perioada indelungata, caci nu ai nevoie de mult condiment pentru a aromatiza asa cum se cuvine mancarea. Mentionam insa ca iti va fi util sa il transferi intr-un recipient care se inchide ermetic, pentru a-i pastra prospetimea.

 

Avantaje:

Turmeric, care se foloseste drept baza pentru curry.

Da savoare preparatelor din carne de pui, peste alb si legume, orez sau linte.

Cantitate convenabila, de 40 g, care iti va fi de ajuns pentru cateva zeci de preparate.

Nu contine adaosuri, aditivi si conservanti.

 

Dezavantaje:

Pentru pastrarea intensitatii si a aromei pulberii, este necesara transferarea acesteia intr-un container care se inchide ermetic.

 

 

 

Cum alegi un condiment indian bun

 

Ghidul cumparatorului

Folosind ingrediente intregi si macinate, bucataria indiana foloseste la extrem condimentele de care dispune pentru a crea adevarate explozii de gust, fapt pentru care este si apreciata in intreaga lume, cumuland peste 86% din vanzarile de condimente la scara globala. Majoritatea acestor produse sunt prajite pe uscat, pentru ca uleiurile esentiale sa fie eliminate inainte de macinare, asa incat parfumul sa fie prezervat doar in frunze sau seminte.

Cum India este faimoasa pentru diversitatea de mirodenii si culturi, si inspiratia culinara din diferite parti ale lumii isi face simtita prezenta, asa ca poti gasi adesea fructe uscate in mancaruri sau amestecuri de arome dulci si iuti, ce dau un gust exploziv, care poate fi coplesitor la prima incercare. Insa daca rezisti acestei prime “intalniri” si iti place, vei deveni un fan devotat.

Si, cum gatitul poate fi o pasiune pentru multi, poti dori sa recreezi un fel de mancare, insa cum vei sti care e cel mai bun condiment indian care sa dea un gust autentic preparatului, chiar la tine acasa? Iti dam noi cateva indicii in urmatoarele randuri.

 

 

Tipuri: Cele mai comune ingrediente folosite in bucataria indiana sunt cardamomul, anasonul, turmericul, cuisoarele, coriandrul, ghimbirul, chilli, piperul negru, scortisoara, nucsoara, semintele de mustar, chimenul, sofranul si schinduful. Asadar, se poate observa o diversitate in ce priveste gusturile iuti si dulci, precum si aromele inedite.

Cardamomul are un gust usor si dulce cu note de eucalipt, folosindu-se in mixuri tika si garam masala, in deserturi si dulciuri sau in mancaruri condimentate cu orez sau carne.

Anasonul are o aroma puternica si dulceaga, folosindu-se in special la prajituri si siropuri.

Turmericul se afla printre acele condimente indiene, la preturi bune, pe care le folosesti si in curry si in prepararea puiului sau a sosurilor, dand o culoare galbena mancarii.

Cuisoarele au o aroma intensa, ce poate coplesi alte produse mai delicate, fiind utilizate cel mai des in curry-uri si mancaruri cu linte.

Coriandrul se foloseste in formula proaspata sau uscata, reprezentand un condiment de baza pentru bucataria indiana, fiind caracterizat printr-o culoare usor galbuie si aurie si o textura grunjoasa, avand un miros puternic si un gust dulce si amarui, putin iute.

Ghimbirul proaspat si cel uscat si macinat au un gust similar, iute si aromat, proaspat, usor fructat, complimentand puiul, mielul, pestele si tocanitele de legume.

Chilli se alatura produselor ce se caracterizeaza prin iuteala, caci majoritatea mancarurilor orientale sunt mai fierbinti, existand in peste 20 de varietati in diferite culori, de la galben la rosu, dand o “muscatura” preparatului.

Piperul negru este nativ Indiei, avand o aroma intensa si iute, fiind unul din acele condimente indiene, la un pret bun, ce se foloseste in combinatie cu alte articole in orice tip de mancare.

Scortisoara are intrebuintari variate, avand o aroma delicata si intensa, ce nu poate fi reprodusa in totalitate nici de coaja de Cassia, pe care o mai folosesc hindusii in preparatele lor drept substitut. Are o textura usor grunjoasa, dand o aroma dulceaga si fierbinte, fara a fi iute.

Nucsoara imprumuta preparatului din gustul ei cald, adesea fiind gasita in amestecurile de tip curry sau masala.

Semintele de mustar pot fi galbene, negre sau maro, iar gustul difera de la un tip la altul, insa este unul caracterizat printr-o aroma afumata ce aminteste de nuca, fiind adaugate in amestecuri curry.

Chimenul e unul din acele condimente specifice Indiei, care da o nota de afumat, avand o aroma intensa.

Despre sofran deja stii ca e cel mai scump condiment din lume, avand o valoare mult mai ridicata decat aurul in ce priveste raportul pret – greutate, acest fapt fiind cauzat de dificultatea cu care se produce. Cu cat e mai proaspat, cu atat va fi mai parfumat, avand o aroma unica, florala si mieroasa, pe care oamenii o experimenteaza diferit.

Schinduful sau fenugreek se foloseste in curry, dand o nota caracteristica de mosc, fiind folosit in curry-uri galbene si mancaruri cu pui. Este necesar sa iti iei precautii cand il folosesti, caci dispune de o intensitate ridicata, ce “inghite” usor alte condimente.

 

Texturi: Se impart in prafuri si ingrediente macinate si sosuri.

Variantele sub forma de pulbere se gasesc mai usor pe piata, avand o viata lunga pe raft, asa ca iti poti face plinul in mod economic, mai ales cand vine vorba de amestecuri condimentare gata preparate.

Sosurile dau gust intens si salveaza multe preparate prin infuzia lor de gust si textura. Nu le vei gasi insa la fel de des in magazine, caci folosesc ingrediente lichide, ce le scurteaza drastic perioada de valabilitate. Includ optiuni precum chutney, raita, achaar si salata kachumber.

Chutney-ul poate fi dulce sau iute, fin ori grunjos, reprezentand un cumul de fructe, ierburi si legume maruntite foarte bine, pana formeaza o pasta care se pune peste mancare, in special prajeli, paste, gogosi, dosa (clatite) sau orez.

Raita sunt sosuri ce folosesc drept baza iaurtul, continand si legume si fructe, avand rolul de a calma iuteala unor preparate foarte intense precum curry sau chilli.

Achaar reprezinta un fel de muraturi cu fructe si legume ce se consuma alaturi de paine prajita, puri (paine prajita in ulei) sau orez.

Kachumber se face in casa, fiind o salata racoroasa ce adauga textura si aciditate preparatelor, aceste amestecuri fiind considerate bune condimente indiene pentru orez, linte si tika masala.

 

Ambalare: Se observa o diferenta intre ingredientele de un singur tip, macinate si ambalate intr-un recipient, si cele descrise printr-un amestec de ierburi si seminte macinate.

Daca pentru unii iubitori ai gastronomiei este de preferat sa isi faca singuri amestecurile in casa, achizitionand cate o punguta din fiecare ingredient in parte, controland cantitatile si calitatea acestora, altii prefera amestecurile gata preparate, precum condimentele indiene masala sau curry gasite frecvent in supermarketuri si magazine de cartier. Desi te scapa de o bataie de cap, nu intotdeauna se folosesc ingrediente de cea mai buna calitate in aceste amestecuri, trebuind sa fii atent la lista de ingrediente.

 

Ingrediente: Desi poate nu te-ai fi gandit ca in condimente poti gasi elemente nesanatoase, ei bine, in unele cazuri este necesar sa te uiti cu atentie in descrierea produsului.

Sunt de preferat acele optiuni ce provin din culturi biologice sau ecologice, a caror calitate este controlata, in timp ce ar fi mai sanatos sa eviti amestecurile ce contin saruri in exces, conservanti sau arome (de multe ori sintetice, mai ales daca nu sunt specificate), aditivii de sodiu si colorantii sintetici nespecificati.

 

 

Cantitate: Este un aspect subiectiv, care insa are valoare pentru multi cumparatori. In medie, pliculetele si pachetelele din comert au un gramaj de 25 – 50 grame, fiind suficient pentru unul sau doua preparate, in cazul unor condimente indiene online gramajul putand creste pana la 100 sau chiar 500 de grame, pentru produsele vrac. Bineinteles, sofranul se vinde la gram, avand un pret net superior oricarui alt ingredient pentru parfumarea mancarii.

Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa te lasam in compania unor produse reprezentative descoperite online, iar daca inca mai ai nedumeriri, iti recomandam sa rasfoiesti cateva pareri despre cele mai bune condimente indiene si idei de preparate specific orientale.

 

 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii