fbpx
     

Reteta de placinta cu carne

Last Updated: 05.03.24

 

Placinta cu carne tocata

Placinta turceasca: burek cu carne
Timp de preparare:20 minutes
Timp de gatire:1 hour
PRINTEAZA
 

Ingrediente:

  • Un pachet de foi de placinta
  • 250 g ceapa tocata fin
  • 750 g carne tocata slaba (vita, pui, porc)
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura gris sau doua de pesmet
  • Sare
  • Piper
  • Cimbru uscat
  • Boia de ardei dulce sau iute
  • 1 lingura pasta de tomate (optional)
  • 1 ou
  • 2 linguri ajvar (pasta de ardei sarbeasca - optionala)
  • 100 g smantana
  • 150 ml apa minerala carbogazoasa
  • Ulei pentru a unge foile
 

 

Placinta cu carne are amatorii ei, aceasta fiind fie de inspiratie turceasca (burek), fie realizata in alte moduri. Aceasta reteta se refera la burek cu carne clasic, putandu-se adauga si alte legume sau ingrediente care schimba usor gustul mancarii, dar nu foarte mult, precum placinta cu carne si ciuperci, morcov, spanac, branza, varza sau cartofi. Mai exista si retete de burek dulce, cu mere sau visine. 

Modul de preparare nu este dificil, implicand, totusi, mai multi pasi. Vei incepe cu incingerea unei cratite incapatoare pe aragaz, calind ceapa tocata foarte marunt cu usturoiul zdrobit. Poti da carnea prin prin masina de tocat, dupa care faci acelasi lucru cu ceapa, daca doresti ca aceasta sa fie suficient de bine taiata. 

Cand ceapa pentru placinta cu foi este rumenita usor, vei adauga carnea tocata marunt si o vei lasa sa se caleasca, imprastiind-o bine cu o lingura in tigaie pentru a nu forma bulgari. O tii pe foc in jur de 10 minute, pana i se schimba culoarea, si apoi introduci boiaua si pasta de tomate sau pe cea de ajvar. 

Mai gatesti carnea pentru placinta cu carne de vita, porc sau pui 5 minute, continuand sa amesteci si o iei de pe foc, lasand-o sa se raceasca bine, condimentand cu sare si piper dupa gust, precum si cu ierburile alese, grisul sau pesmetul. Amesteci totul bine folosind o lingura, o spatula sau mainile. 

Pentru asamblarea acestei retete de carne tocata vei unge o tava incapatoare cu unt sau ulei si pui primele doua sau trei foi de placinta peste care intinzi o patrime din amestecul de carne, apoi adaugi alte trei foi de placinta si inca un strat de carne, un nou strat de foi si carne, pana ajungi la cinci straturi de foi si patru de carne, pe ultimele foi ungandu-le frumos cu ulei, pentru a se rumeni bine. Vei portiona placinta cu carne cu foi din comert inainte de a o introduce in cuptor. 

Deasupra, bati oul si smantana si diluezi cu apa minerala, dupa care torni deasupra placintei, avand grija sa acoperi toate partile. Pornesti cuptorul la 190 de grade, pui placinta cu carne de porc sau placinta cu carne de pui ori vita pe treapta de mijloc la 190 de grade pret de 40 de minute, cand este gata exteriorul aratand usor rumenit si delicios. 

Mai poti modifica aspectul acestui preparat formandu-l intr-o rulada de carne tocata in foietaj sau intr-o tarta cu carne, modificand doar modul in care plasezi acel aluat de placinta cu carne si umplutura, trebuind sa rulezi fiecare strat din 3 – 4 foi cu umplutura, pe rand. 

Cand preparatul e gata, il scoti din cuptor si il lasi sa se racoreasca putin, dupa cateva minute putand sa il scoti pe portii si sa il servesti pe farfurii. Desi poate fi consumat ca atare, iti sugeram sa incerci burek de carne cu iaurt sau lapte batut ori un sos de smantana cu chimen si iaurt. Gustul te poate da pe spate, mai ales cand imbini un preparat usor cald cu unul rece. Nu ne mai ramane decat sa iti uram pofta buna! 

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii