fbpx
     

Reteta pate de casa

Last Updated: 02.10.22

 

Pate de ficat de casa

Pate de casa, reteta ca la mama acasa
Timp de preparare:20 mins
Timp de gatire:30 mins
PRINTEAZA
 
Ingrediente:
  • 500 g ficat
  • 1 ceapa
  • 1 catel usturoi
  • Ardei iute (optional)
  • 1 morcov
  • Sare
  • Piper
  • Nucsoara
  • 100 g unt
  • 2 - 3 linguri smantana grasa
  • 50 ml vin
  • 2 linguri ulei
 

 

Multa lume spune despre pate ca are gustul copilariei, sau ca are aroma de vacanta, caci il mancai in iesirile pe munte, in tabere si excursii. Iata de ce am fixat un standard inalt de data aceasta: o reteta de pate de ficat de casa ca la mama acasa, cu gustul autentic de ficat, condimente alese si o aroma unica.

Unul dintre lucrurile care imi plac cel mai mult la un pate de casa pentru copii – care e putin probabil sa manance ficat in alte conditii – este textura sa cremoasa, mult mai bine acceptata. Iar cea mai buna alegere pentru a obtine o compozitie omogena este reprezentata de ficatei de pasare: un pate de ficat de curcan, facut in casa, sau un pate de casa din ficat de pui pot sta pe masa inclusiv la sarbatorile de familie. 

Iata ce ai de facut ca sa obtii cel mai gustos pate. Desfa ambalajul de la ficatei de pui si spala-i bine cu apa rece; ai grija ca vezica biliara sa fi fost indepartata complet, caci si o singura picatura poate da gust oribil la orice pate de ficat de pui. Sfatul este valabil si in cazul in care folosesti ficat de curcan, mai usor de curatat avand in vedere ca e mai mare. E preferabil sa indepartezi si eventualele pielite, caci iti va fi mai usor cand vine vorba despre preparat.

Pentru o aroma cat mai placuta, pune o tigaie pe foc si adauga in ea uleiul si o lingura de unt. Adauga usturoiul taiat in feliute subtiri si lasa-l pana se rumeneste, apoi arunca-l ca sa nu dea gust amarui. In locul usturoiului se adauga morcovul si ceapa taiate marunt si, daca doresti, cateva feliute de ardei iute. Daca este vorba despre un pate de ficat de pui de casa pentru copii, e posibil sa preferi sa elimini complet ardeiul iute.

Pentru acest pate din ficat de pui propunem sa tai ficatul in cubulete, inainte de a-l adauga in tigaie. Cateva minute il vei parpoli la foc iute, dupa care adaugi un pic de apa fierbinte si il lasi sa fiarba inabusit. La final, cand de acum legumele s-au inmuiat, se adauga vinul si se mai lasa 2 – 3 minute.

Ingredientele se pun in robot si se toaca pana se transforma intr-o pasta fina. Se adauga untul si smantana si se mixeaza in continuare, pana cand textura acestui pate de pui devine aerata si spumoasa. Pentru un gust mai placut se adauga sare, piper si nucsoara proaspat rasa.

In nici una dintre acele retete cu ficat de pui cunoscute, sarea nu se adauga decat la final, altminteri risti sa se amarasca mancarea. 

In functie de preferintele personale, acum poti adauga in pateu de pui fie galbenus de ou, fie alte ingrediente: ardei, masline, ciuperci si asa mai departe. Acestea se toaca marunt si se incorporeaza cu o spatula amestecand de sus in jos, pentru ca textura sa ramana aerata.

Daca vrei sa testezi si alte preparate din ficat de pui, o idee foarte interesanta, pe langa pate de casa, este lebar de casa: de multe ori e cel putin la fel de apreciat, avand in vedere aroma diferita si, parca, mai simpla.

 

 

VINO PE INSTAGRAM!

Salut! Sunt loana si te astept cu drag pe Instagramul meu, unde promit sa iti arat totul despre cele mai gustoase bunatati pe care le gatesc.

CLICK AICI

Lasă un comentariu

0 Comentarii