Cum se prepara in casa sirop de menta? Cand se culege menta? Cum folosesti siropul de menta? Ce beneficii ofera menta pentru organism? Afla din acest articol. Reteta in rezumat, cu ingrediente si indicatii, la finalul articolului.
Cand se culeg frunzele de menta pentru sirop
Frunzele de menta se pot culege primavara, in luna mai sau la finalul verii. Se aleg cele cu lungimea de minim 4-5cm. Daca le culegi la finalul verii este bine sa astepti pana cand au inflorit macar jumatate din plante.
Ca si in cazul mugurilor de brad sau al papadiei, si menta se culege din zone mai putin poluate. Se evita deci gardurile apropiate de sosea.
Cum se pregateste menta pentru sirop
Frunzele de menta se spala bine in mai multe ape. Daca a plouat recent si au pamant uscat pe ele, lasa-le la inmuiat in prima apa mai mult timp. In general, e nevoie de 3-4 clatiri pentru ca apa ramasa sa fie curata si frunzele sa nu mai ai praf pe ele.
Citeste si:
Reteta de sirop de papadie, natural, facut in casa
Reteta de sirop din muguri de brad
Cum se face siropul de menta
Reteta de sirop natural de menta este foarte simpla si pleaca de la o infuzie concentrata.
Adauga frunzele de menta intr-o oala cu o cantitate potrivita de apa (1 litru de apa la 50g frunze) si pune la incalzit la foc mediu.
Lasa apa sa dea in clocot 3-4 minute, apoi stinge ochiul. Pune un capac si lasa la infuzat 24 ore.
A doua zi, strecoara infuzia intr-o alta oala. Adauga zahar (100g zahar pentru 100ml de infuzie) si o lamaie taiata felii sau doar zeama. Pune la fiert la foc mic pana cand lichidul se transforma intr-un sirop vascos. Stii ca este gata cand curge legat din lingurita.
Cum se pastreaza
Toarna siropul fierbinte in borcane sterilizate. Inchide etans cu capace sterilizate. Depoziteaza la loc intunecat si racoros sau la frigider.
Cum folosesti siropul din frunze de menta
Siropul de menta se foloseste cel mai adesea in bauturi racoritoare. Il poti amesteca cu apa plata sau carbogazificata si este foarte apreciat in cocktailuri. Mai poate fi folosit si in retete de prajituri.
Sirop de menta natural - Reteta prin fierbere
PRINTEAZA- 50g frunze verzi de menta
- 1l apa
- 1kg zahar
- 1 lamaie
- Spala bine menta in mai multe ape.
- Pune intr-o oala, adauga apa si adu la temperatura de fierbere pentru 3-4 minute.
- Opreste aragazul si lasa lichidul la infuzat pentru 24 de ore.
- Strecoara infuzia intr-o alta oala.
- Adauga zahar si lamaie si fierbe la foc mic pana lichidul devine vascos.
- Toarna fierbinte in borcane sau sticle sterilizate si inchide etans cu capace sterilizate.
- Depoziteaza in camara sau frigider.
Siropul de menta – beneficii si proprietati
Siropul de menta ajuta la digestie, stimuleaza secretia si eliminarea bilei si amelioreaza aciditatea gastrica.
Substantele active din frunzele de menta fluidizeaza secretiile bronsice sustinand eliminarea mai rapida in cazul virozelor, bronsitelor, pneumoniilor etc.
In plus, siropul de menta poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, are efect analgezic si calmant si rol antiinflamator.